Môžem kombinovať retinol a niacínamid? TOTO treba vedieť, ak ich chceme používať naraz!

retinol a niacínamid

Retinol a niacínamid sú dve populárne a veľmi účinné ingrediencie, ktoré si našli cestu do rutiny starostlivosti o pleť mnohých ľudí. Každá z týchto látok prináša množstvo benefitov pre pokožku, no stále pretrváva otázka: Môžem tieto dve látky používať spolu? Odborníci na starostlivosť o pleť a dermatológovia ponúkajú cenné informácie o tom, ako a kedy tieto ingrediencie kombinovať, aby ste dosiahli maximálne výsledky.

Prečítajte si: Menopauza vs. Vaša pleť: Tajné zbrane pre žiarivú pokožku po 50-tke

Čo je retinol?

Retinol patrí do rodiny retinoidov, čo sú deriváty vitamínu A. Je to jedna z najlepšie preskúmaných a osvedčených látok, ktoré zlepšujú kvalitu pokožky. V kozmetickom priemysle je často považovaný za zlatý štandard v boji proti známkam starnutia, akné a poškodeniu pokožky slnečným žiarením.

Hlavné výhody retinolu:

  • Zlepšenie textúry pleti: Retinol podporuje obnovu kožných buniek, čím zjemňuje pokožku.
  • Redukcia vrások: Stimuluje tvorbu kolagénu, čím redukuje jemné linky a vrásky.
  • Boj proti akné: Retinol čistí póry, znižuje tvorbu kožného mazu a zabraňuje vzniku nových vyrážok.
  • Zlepšenie tónu pleti: Pomáha zjednotiť farebný tón pokožky a redukovať pigmentové škvrny.

Retinol je však silná látka, ktorá môže pri začiatku používania spôsobiť podráždenie, suchosť a začervenanie pleti. Preto je dôležité začať s nižšími koncentráciami a používať ho len večer, keďže môže zvýšiť citlivosť pokožky na slnečné žiarenie.

Čo je niacínamid?

Niacínamid, tiež známy ako vitamín B3, je univerzálny a jemný zázrak pre pokožku. Na rozdiel od retinolu je niacínamid menej dráždivý a preto je vhodný aj pre citlivú pokožku. Táto látka má mnohostranné účinky a je vhodná pre všetky typy pleti.

Hlavné výhody niacínamidu:

  • Hydratácia a posilnenie ochrannej bariéry: Niacínamid zlepšuje schopnosť pokožky udržať si vlhkosť, čím pomáha predchádzať vysušeniu.
  • Redukcia zápalov: Niacínamid má protizápalové účinky, ktoré pomáhajú znižovať začervenanie a podráždenie, čo je obzvlášť vhodné pre ľudí s akné.
  • Regulácia tvorby kožného mazu: Pomáha vyrovnávať mastnotu pleti, čím znižuje riziko tvorby akné.
  • Zjednocenie tónu pleti: Rovnako ako retinol, niacínamid pomáha znižovať tmavé škvrny a hyperpigmentáciu.
  • Ochrana pred poškodením voľnými radikálmi: Pôsobí ako antioxidant, čím chráni pleť pred environmentálnymi stresormi, ako sú UV žiarenie a znečistenie.

Odporúčame: Škoricový peeling: Objav čaro prírodnej domácej kozmetiky

retinol na pleť
Depositphotos

Kombinácia retinolu a niacínamidu – je to bezpečné?

Odpoveď znie áno, môžete bezpečne kombinovať retinol a niacínamid, a to dokonca, môže byť veľmi výhodné pre vašu pleť. Tieto dve zložky sa skvele dopĺňajú a môžu zmierniť potenciálne negatívne vedľajšie účinky retinolu.

Prečo retinol a niacínamid dobre spolupracujú?

  1. Vyváženie účinkov retinolu: Retinol môže byť dráždivý a spôsobovať začervenanie alebo suchosť. Niacínamid má schopnosť upokojiť pleť a zlepšiť hydratáciu, čím zmierňuje dráždivé účinky retinolu.
  2. Zvýšenie účinnosti: Obe zložky pracujú na zlepšení textúry, tónu a celkového zdravia pleti. Kým retinol stimuluje obnovu buniek a tvorbu kolagénu, niacínamid posilňuje ochrannú bariéru pokožky a pomáha zadržiavať vlhkosť.
  3. Protizápalové vlastnosti: Retinol môže u niektorých ľudí vyvolať zápaly, alebo vyrážky, zatiaľ čo niacínamid so svojimi protizápalovými účinkami tieto prejavy zmierňuje.

Neprehliadnite: Pleťová voda z ovsených vločiek – cenovo dostupná a s úžasnými účinkami!

Ako správne kombinovať retinol a niacínamid?

Ak sa rozhodnete používať retinol a niacínamid súčasne, je dôležité vedieť, ako ich správne zaradiť do svojej rutiny starostlivosti o pleť.

1. Používanie retinolu a niacínamidu naraz

Retinol a niacínamid môžete používať v jednom kroku, ak je to potrebné. Existujú produkty, ktoré tieto dve zložky kombinujú priamo vo svojom zložení. V prípade, že ich používate oddelene, môžete po nanesení retinolu na pokožku počkať pár minút a následne použiť niacínamid.

2. Používanie retinolu a niacínamidu v rôznych časoch dňa

Ďalšou možnosťou je používanie týchto dvoch zložiek v rôznych fázach dňa. Napríklad:

  • Niacínamid ráno: Ochranné účinky niacínamidu a jeho schopnosť regulovať tvorbu mazu, môžu byť ideálne na denné použitie, najmä pod opaľovací krém.
  • Retinol večer: Retinol je najlepšie používať večer, keďže pokožka je po ňom citlivejšia na UV žiarenie.

3. Pomalý začiatok pri kombinovaní retinolu a niacínamidu

Ak ste nováčikom v používaní retinolu, je dobré začať s nižšími koncentráciami a pomaly zvyšovať frekvenciu jeho používania. Niacínamid je jemnejší a môže sa používať denne od začiatku, čo pomôže pleti prispôsobiť sa intenzívnejšiemu účinku retinolu.

4. Používanie hydratačných prípravkov pri aplikácii retinolu a niacínamidu

Keďže retinol môže pokožku vysušiť, odborníci odporúčajú kombináciu týchto dvoch látok doplniť kvalitným hydratačným krémom. Niacínamid tiež pomáha pokožke udržať vlhkosť, takže vaše ráno aj večer môžu zahŕňať prípravky s hydratačnými zložkami.

Prečítajte si aj: Prirodzená krása: 5 tipov, ako ju zvýrazniť bez drahých procedúr

Výhody kombinácie retinolu a niacínamidu pre rôzne typy pleti

Kombinácia retinolu a niacínamidu je vhodná pre všetky typy pleti, ale môže byť obzvlášť prospešná pre:

  • Mastnú a aknóznu pleť: Retinol čistí póry a reguluje maz, zatiaľ čo niacínamid pomáha zmierniť zápaly a znižuje produkciu mazu.
  • Zrelú pleť: Kombinácia týchto dvoch látok zvyšuje tvorbu kolagénu a elastínu, čím zlepšuje pevnosť pokožky a redukuje vrásky.
  • Citlivú pleť: Hoci retinol môže byť pre citlivú pleť dráždivý, niacínamid jeho účinky zmierňuje a chráni pleť pred podráždením.

Kombinácia retinolu a niacínamidu je nielen bezpečná, ale aj veľmi účinná, pokiaľ ide o zlepšenie kvality a vzhľadu pokožky. Odborníci odporúčajú zaradiť tieto látky do svojej starostlivosti o pleť pre dosiahnutie optimálnych výsledkov, či už ide o boj proti vráskam, zjednotenie tónu pleti alebo liečbu akné. Ak sa však chystáte začať s retinolom, dávajte si pozor na reakcie pleti a postupne zvyšujte jeho koncentráciu. Niacínamid vám pri tom môže byť skvelým spojencom.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE