Menopauza vs. Vaša pleť: Tajné zbrane pre žiarivú pokožku po 50-tke

menopauza

Menopauza je obdobie, počas ktorého žena prechádza výraznými hormonálnymi zmenami, ktoré ovplyvňujú celý organizmus, vrátane pokožky. Pokles estrogénu, jedného z kľúčových ženských hormónov, má zásadný vplyv na zdravie pleti. 

Mnohé ženy v tomto období zažívajú zmeny, ako je suchosť pokožky, strata pružnosti, tvorba vrások či pigmentových škvŕn. Hoci tieto zmeny môžu byť frustrujúce, správna starostlivosť o pleť môže pomôcť minimalizovať ich vplyv a udržať pokožku zdravú a žiarivú.

Prečítajte si: Saunovanie počas jesenných mesiacov – objavte TOP 7 pozitívnych účinkov pre naše zdravie!

Menopauza a jej vplyv na pokožku

Menopauza obvykle nastáva okolo 45. až 55. roku života, ale zmeny na pleti môžu byť viditeľné už v období peri menopauzy, ktorá predchádza samotnej menopauze. V tomto období dochádza k poklesu hladiny hormónov, čo má za následok viaceré prejavy na pokožke:

  1. Suchosť pokožky: S klesajúcou hladinou estrogénu sa znižuje produkcia prírodných olejov v pokožke. To spôsobuje, že pleť stráca schopnosť udržiavať vlhkosť, čo vedie k suchosti a podráždeniu. Môžete pociťovať napnutie pokožky, olupovanie alebo začervenanie.
  2. Znížená elasticita a strata pevnosti: Estrogén zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní kolagénu a elastínu, ktoré sú zodpovedné za pružnosť a pevnosť pokožky. Počas menopauzy dochádza k rýchlejšiemu úbytku kolagénu, čo spôsobuje, že pokožka je menej pružná a pevná, čo vedie k tvorbe vrások a ochabnutiu.
  3. Tvorba vrások: V dôsledku poklesu kolagénu a straty elasticity sa vrásky môžu stať výraznejšími. Mnohé ženy si všimnú hlbšie vrásky najmä v oblasti čela, okolo očí (tzv. vrásky smiechu) a úst.
  4. Pigmentové škvrny a nerovnomerný tón pleti: Hormonálne zmeny môžu zvýšiť produkciu melanínu, čo vedie k tvorbe tmavých škvŕn, ktoré sa môžu objaviť na tvári, rukách alebo dekolte. Tieto pigmentové škvrny sú často nazývané aj „starecké škvrny“.
  5. Rednutie pokožky: S vekom a menopauzou sa pleť stáva tenšou, čo zvyšuje jej citlivosť a zraniteľnosť. Tenšia pokožka je náchylnejšia na poškodenie a pomalšie sa hojí.

Odporúčame: Najlepšie smoothie proti zadržiavaniu vody: TOP recepty a tipy!

menopauza a pleť
Depositphotos

Ako sa starať o pleť počas menopauzy

Aj keď menopauza prináša rôzne zmeny, existuje mnoho spôsobov, ako si udržať pleť v dobrej kondícii. Správna starostlivosť o pokožku môže pomôcť zmierniť príznaky starnutia a podporiť jej zdravie. Tu je niekoľko kľúčových tipov:

1. Hydratácia je základ

Používanie hydratačných krémov: Keďže pleť počas menopauzy stráca vlhkosť, je dôležité používať hydratačné krémy, ktoré obnovia jej prirodzenú rovnováhu. Hľadajte produkty s kyselinou hyalurónovou, glycerínom a ceramidmi, ktoré pomáhajú udržiavať vlhkosť v pokožke.

Zvlhčovače vzduchu: Ak je vzduch vo vašom dome suchý, napríklad počas zimy, použitie zvlhčovača vzduchu môže pomôcť zabrániť vysychaniu pokožky.

2. Zamerajte sa na kolagén

Kolagénové doplnky a produkty: Kolagén je bielkovina, ktorá udržiava pleť pevnou a pružnou. Počas menopauzy sa jeho prirodzená produkcia znižuje, preto môžete zvážiť používanie produktov s obsahom kolagénu alebo užívanie kolagénových doplnkov.

Retinoidy: Tieto deriváty vitamínu A podporujú obnovu buniek a zvyšujú produkciu kolagénu, čo môže pomôcť zlepšiť textúru pokožky a zmierniť tvorbu vrások.

3. Chráňte pleť pred slnkom

Ochrana pred UV žiarením: Slnečné žiarenie urýchľuje starnutie pokožky a podporuje tvorbu pigmentových škvŕn. Používanie krému s SPF (minimálne 30) každý deň, dokonca aj v zime alebo v oblačnom počasí, je nevyhnutné na ochranu pleti pred škodlivými účinkami UV žiarenia.

Noste klobúky a slnečné okuliare: Okrem opaľovacieho krému môžete nosiť aj klobúky so širokým okrajom alebo slnečné okuliare, aby ste minimalizovali priamy kontakt so slnečným žiarením.

4. Starajte sa o rovnomerný tón pleti

Používanie produktov na zosvetlenie pleti: Ak trpíte pigmentovými škvrnami, môžete vyskúšať produkty s obsahom vitamínu C, niacínamidu alebo kyseliny kojovej, ktoré pomáhajú zjednotiť tón pleti a rozjasniť pigmentové škvrny.

Chemický peeling: Ľahké chemické peelingy môžu pomôcť odstrániť odumreté bunky a zlepšiť vzhľad pokožky, čím prispievajú k rovnomernejšiemu tónu.

Neprehliadnite: Jesenná turistika s deťmi: Ako sa na ňu pripraviť a čo by ste nemali zabudnúť pribaliť?

5. Vyberajte šetrné čistiace prostriedky

Šetrná starostlivosť o pokožku: Keďže pleť počas menopauzy býva citlivejšia, vyhnite sa používaniu príliš agresívnych čistiacich prostriedkov. Hľadajte jemné čistiace mlieka alebo gély bez parfumov, ktoré nevysušujú pleť.

Obmedzenie exfoliácie: Hoci exfoliácia je dôležitá na odstránenie odumretých buniek, počas menopauzy by ste mali byť opatrní. Používajte jemné exfoliačné prostriedky a nepreháňajte to, aby ste nepoškodili už citlivejšiu pleť.

6. Vyživujte pleť zvnútra

Strava bohatá na antioxidanty: Konzumácia potravín bohatých na antioxidanty, ako sú ovocie, zelenina a orechy, môže pomôcť chrániť pokožku pred voľnými radikálmi a podporiť jej zdravie.

Omega-3 mastné kyseliny: Rybí olej, ľanové semienka a iné potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny môžu pomôcť udržiavať pokožku hydratovanú a pružnú.

7. Dodržiavajte zdravý životný štýl

Dostatok spánku: Kvalitný spánok je dôležitý pre regeneráciu pokožky. Počas spánku sa obnovujú kožné bunky, preto je dôležité venovať pozornosť dostatočnému oddychu.

Pitný režim: Udržiavanie hydratácie tela je kľúčové pre zdravú pleť. Pitný režim zaručuje, že pokožka zostane hydratovaná a pružná.

Cvičenie: Pravidelná fyzická aktivita podporuje cirkuláciu krvi, čo prispieva k tomu, že pleť dostáva dostatok kyslíka a živín, ktoré potrebuje na regeneráciu.

Prečítajte si aj: Ako dosiahnuť lepšiu jesennú imunitu bez zbytočnej chémie?

Dermatologické ošetrenia počas menopauzy

Ak si všimnete, že bežná starostlivosť o pleť nestačí, môžete zvážiť aj dermatologické ošetrenia, ktoré môžu pomôcť zlepšiť stav pokožky počas menopauzy:

  • Laserové ošetrenia: Lasery môžu pomôcť zlepšiť textúru pokožky, zjednotiť tón pleti a zmierniť pigmentové škvrny.
  • Injekčné výplne a botox: Tieto ošetrenia môžu pomôcť vyhladiť vrásky a vrátiť pleti mladistvý vzhľad.
  • Mikro dermabrázia a mezoterapia: Tieto procedúry podporujú regeneráciu pokožky a môžu zlepšiť jej celkový vzhľad.

Hoci menopauza prináša viaceré zmeny, ktoré môžu ovplyvniť pokožku, so správnou starostlivosťou je možné udržať pleť zdravú a žiarivú. Kľúčom je dôsledná hydratácia, ochrana pred slnkom a pravidelné používanie produktov, ktoré podporujú produkciu kolagénu a elastínu. Nezabúdajte tiež na vyváženú stravu a zdravý životný štýl, ktoré sú dôležitými faktormi pre udržanie pleti v dobrej kondícii.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE