RECEPT: Makrónky s bielou čokoládou z Pečie celé Slovensko

Makrónky rozhodne nepatria medzi maškrty najjednoduchšie na prípravu. Neraz s nimi majú problém aj skúsené gazdinky. Avšak, stojí za to, naučiť sa, ako na to. Makrónky sú skrátka úžasné a podľa rôznych plniek aj jedinečné. Ak to chcete s makrónkami skúsiť prvýkrát, alebo hľadáte nový recept na makrónky, skúste tento od Julky z Pečie celé Slovensko. Makrónkam s bielou čokoládou nik neodolá!

Makrónky (na 3x):

  • 300 g práškového cukru
  • 350 g kvalitnej mandľovej múky
  • 220 g odležaných bielkov
  • 300 g cukru
  • 70 g vody
  • gélové potravinárske farbivo

Čokoládová ganache:

  • 200 g bielej čokolády
  • 80 g masla izbovej teploty
  • 240 g smotany min. 30 %
  • 20 g cukru

Ozdoba:

  • podrvené mandle
  • 150 g čokoláda na varene
  • 50 g stužený tuk

Postup na čokoládovú ganache:

Maslo vyberte z chladničky 2 hodiny pred použitím a nakrájajte ho na malé kocky. Čokoládu nalámeme na čo najmenšie kúsky a vložíme do misky. Smotanu s cukrom privedieme do varu a ihneď zložíme z platne. Počkáme pár sekúnd a prelejeme ju do čokolády. Necháme stáť cca 10 minút. Potom stierkou vymiešajte dohladka. Pridáme maslo nakrájané na malé kocky a opäť vymiešajte, kým sa maslo neroztopí.

Ideálne je miešať ganache od stredu k stranám. Tuk sa tak najlepšie vstrebe a vytvorí krémovú konzistenciu. Ganache prikryte potravinovou fóliou, aby sa dotýkala povrchu a necháme ju stuhnúť. Keď budeme zdobiť makrónky, doprostred ganache vtlačíme trochu nakrájaných čučoriedok a malín.

Postup na makrónky:

Mandľovú múku vložíme do sekáčika a na najvyšší stupeň ju mixujte asi 1 minútu. Potom ju preosejte cez jemné sito a prípadné väčšie kusy vyhodíme. Zmiešame ju s preosiatym práškovým cukrom v mise. Bielky odvážime na 2 rovnaké polovice a prvú časť zafarbíme gélovým farbivom. Zafarbenú časť bielkov spojíme stierkou s mandľovou múkou a necháme bokom. Do misy robota nalejeme druhú polovicu bielkov, pridáme štipku soli a necháme si pripravené spolu s balónovou metlou. Na cukrový rozvar v kastróliku zmiešame cukor a vodu.

Necháme stáť asi 1 minútu a dáme variť. Zmes nemiešame, pripravíme si teplomer a čakáme. Až rozvar začne bublať, zapneme mixér s bielkami na najnižší stupeň. Keď zmes dosiahne teplotu okolo 115 stupňov, šľaháme bielky na najvyšší stupeň. Akonáhle dosiahne rozvar 118 stupňov, stiahneme z ohňa a tenkým pramienkom lejeme do bielkov. Stále šľaháme na najvyššom stupni, kým zmes neschladne na 50 stupňov. Výsledný meringue by mal byť lesklý a hlavne pevný. Z metly nepôjde sklepnúť ani trochu.

Takto pripravený sneh po častiach opatrne vmiešavame do zafarbenej mandľovej zmesi. Hmotu skôr len tak podoberáme stierkou, každú časť zapracujeme, kým nebude naozaj úplne spojená. Je potrebné dosiahnuť takú konzistenciu, aby pri vytiahnutí stierky z cesta zmes stekala ako stuha späť do misy. Plech vyložíme papierom na pečenie a ceruzkou urobíme kolieska s priemerom 3 až 4 cm. Zmes prenesieme pomocou stierky do cukrárskeho vrecka a nastriekame na vyznačené kolieska. Potom s plechom niekoľkokrát buchneme o linku, aby vyšiel na povrch vzduch.

Stačí len párkrát, aby sa moc neroztiekli. Makrónky musia schnúť, až dokým sa ich na vrchu dotkneme a nezostane nám na prste cesto. Rúru zapneme na horúci vzduch na 145 stupňov. Makrónky pečieme 15 minút v strednej časti rúry. V 9. a 11. minúte rúru prudko otvoríme a hneď zase zatvoríme. Makrónky po vytiahnutí z rúry necháme vychladnúť na podložke. Ganache naplníme do cukrárskeho vrecka a naplňte vychladnuté makrónky a do stredu dáme pokrájané ovocie.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE