Mrkvička je skvelá nielen do polievky, ale aj do koláča. Neveríte? Presvedčte sa sami! Táto fantasticky vyzerajúca a na zahryznutie lákajúca torta je práve z mrkvy. Ak k tomu pridáme krém s mascarpone a nejaké tie oriešky, vznikne úžasný zákusok. Upiecť si ju môžete podľa receptu od Miňa z relácie Pečie celé Slovensko.
Odporúčame: RECEPT: Malinový cheesecake z Pečie celé Slovensko
Suroviny na mrkvovú tortu
- 270 g hnedý cukor
- 4 ks vajcia
- 400 ml olej
- 400 g múka hladká
- 1,5 lyžička sóda bikarbóna
- 1,5 lyžička prášok do pečiva
- 2,5 lyžičky škorice
- 2 lyžičky zázvoru
- 0,5 lyžičky soľ
- 50g kandizovaná pomarančová kôra
- 1 lyžičky esencia vanilková
- 400 g mrkva postrúhaná
- 140 g orechy vlašské posekané
- 500 g mascarpone
- 250 g (podľa chuti) cukor práškový
- 500 g tvaroh jemný
- 1 citrón
Suroviny na polevu:
- 200 g biela čokoláda
- 100 ml smotana na šľahanie
Ozdoba: baby mrkvičky s vňaťou, oranžové a zelené farbivo
Postup prípravy mrkvovej torty:
- Trúbu rozohrejeme na 180 °C, spodok tortovej formy vystelieme papierom na pečenie.
- Cukor, vajíčka šľaháme a postupne pridávame olej, šľaháme, dokým sa nám všetko nespojí. Pomaly prišľahávame múku spolu so sódou a práškom do pečiva. Prišľaháme škoricu, zázvor, soľ a vanilkovú esenciu.
- Pridáme postrúhanú mrkvu, orechy, zamiešame a prenesieme do pripravenej tortovej formy. Dáme do predhriatej rúry a pečieme 40-50 minút alebo dokým nebude pozitívny špajdľový test.
- Tortu vytiahneme, vyberieme z formy a necháme vychladnúť. Potom korpus prerežeme na 3 časti.
- Cukor s mascarpone a tvarohom vyšľaháme a pridáme šľahačkovú smotanu a zašľaháme. Krémom naplníme tortu a necháme si 1/3 krému na potretie torty. Boky torty do polovice posypeme nasekanými orechmi a necháme stuhnúť v chladničke.
- Po stuhnutí polejeme vrch torty čokoládovou polevou a zdobíme čokoládovými ozdobami a physalisom.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko