Hubová káva: Nový spôsob, ako si zlepšiť zdravie, alebo marketingový trik?

Hubová káva účinky na zdravie človeka

Internet a sociálne siete je zaplavený najrôznejšími trendami, medzi ktorými môže byť náročné orientovať sa. Častokrát naletíme na čokoľvek bez toho, aby sme mali overené informácie. Keďže je tu sezónna rastu a zberu húb, s ňou sa opätovne otvára téma hubovej kávy. Ešte ste ju nevyskúšali? Máme pre vás pár základných informácií.

Hubová káva je veľmi aktuálnym trendom, ktorý spája klasickú kávu s extraktmi z medicinálnych húb, ako sú reishi, chaga alebo levia hriva. Čítate správne. Tento nápoj údajne ponúka mnoho zdravotných benefitov vrátane posilnenia imunity, zníženia stresu, zlepšenia trávenia a duševnej pohody. Aj keď mnohí tvrdia, že hubová káva je zdravšou alternatívou s nižším obsahom kofeínu, nie všetci odborníci sa zhodujú, keďže výskumov nie je veľa. Niektorí varujú, že účinky týchto húb sú zatiaľ vedecky nedostatočne podložené a výhody môžu pochádzať z pridaných látok ako omega-3 či vitamíny.

Odporúčame: Ako detoxikovať telo ľahko a prirodzene: tu je 9 osvedčených tipov

Čo je hubová káva a ako sa vyrába?

Hubová káva je nápoj kombinujúci klasickú kávu s extraktmi z medicinálnych húb, ako sú reishi, chaga, maitake alebo levia hriva. Tieto huby sa tradične využívajú v ázijskej medicíne a sú známe svojimi adaptogénnymi vlastnosťami, ktoré pomáhajú telu lepšie zvládať stres.

Hubová káva sa pripravuje buď pridaním hubového prášku do kávy, alebo miešaním instantných kávových granúl s extraktmi z húb. Proces zvyčajne zahŕňa sušenie a mletie húb, ktoré sa potom kombinujú s kávovými zrnami.

Prečítajte si: Ketogénna diéta: Je táto ultimátna nízkosacharidová diéta pre vás dobrá?

Ako sa vyrába hubová káva
Depositphotos

Účinky a benefity

Zníženie kofeínu

Jedným z hlavných benefitov hubovej kávy je nižší obsah kofeínu - zhruba polovica v porovnaní s bežnou kávou. To znamená, že poskytuje jemnejší zdroj energie bez náhlych výkyvov alebo pocitov nervozity, ktoré niektorí ľudia po klasickej káve zažívajú. Vďaka tomu sa predchádza pocitu "roztrasenia" a únave po opadnutí účinku kofeínu.

Zlepšenie funkcie mozgu

Huby, ako napríklad levia hriva, o ktorej je v poslednom období veľa „hluku“, obsahuje bioaktívne látky, ktoré podporujú rast nervových buniek, čo môže zlepšovať pamäť, koncentráciu a celkovú duševnú jasnosť. Taktiež sa skúmajú jej účinky v prevencii neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba. Okrem toho, tieto huby sú známe tým, že zvyšujú výkonnosť a energiu, pretože pomáhajú optimalizovať využívanie kyslíka v tele. To môže byť užitočné pre športovcov alebo ľudí s aktívnym životným štýlom, pretože to vedie k lepšej fyzickej výdrži a efektívnejšiemu metabolizmu.

Posilnenie imunity

Huby reishi a chaga sú známe svojou schopnosťou podporovať imunitný systém. Tieto huby obsahujú polysacharidy, ktoré stimulujú produkciu bielych krviniek, čo môže pomôcť v boji proti infekciám. Reishi je považovaná za "hubu nesmrteľnosti" v tradičnej čínskej medicíne práve vďaka svojim imunomodulačným vlastnostiam.

Adaptogénne vlastnosti

Huby takisto pomáhajú znižovať stres a zlepšovať schopnosť tela zvládať fyzickú aj duševnú záťaž. Adaptogény skrátka pomáhajú telu lepšie reagovať na stres tým, že podporujú rovnováhu v stresovej odozve organizmu. Tieto huby môžu pomáhať stabilizovať hladinu kortizolu (stresového hormónu), znižovať psychickú únavu a udržiavať duševnú rovnováhu.

Antioxidačné a protizápalové vlastnosti

Mnohé medicinálne huby, vrátane chaga a reishi, obsahujú vysoké množstvá antioxidantov. Tieto zlúčeniny bojujú proti oxidačnému stresu v tele, ktorý prispieva k starnutiu buniek a vzniku chronických ochorení. Tým pomáhajú neutralizovať voľné radikály a môžu znižovať zápaly, čím chránia bunky pred poškodením. Vysoký obsah antioxidantov v hubovej káve môže tiež prispieť k zdravej pokožke tým, pretože znižuje škodlivé účinky UV žiarenia a oxidačného stresu. To môže spomaliť proces starnutia pokožky.

Zdravie tráviaceho traktu

Hubová káva môže pozitívne ovplyvňovať tráviaci trakt. Chaga a reishi obsahujú konkrétne zlúčeniny, ktoré podporujú zdravú črevnú flóru. Vyvážený mikrobióm prispieva k lepšiemu tráveniu, absorpcii živín a silnejšiemu imunitnému systému.

Zaujme vás: Väčšina z nás ho pije každý deň: Prírodný elixír pre možnú regeneráciu tela

Hubová káva a jej vplyv na zdravie
Depositphotos

Vplyv na zdravie

Hoci sú medicinálne huby v tradičnej medicíne používané po stáročia, moderné vedecké štúdie sú zatiaľ obmedzené a neexistujú dostatočne presvedčivé dôkazy o dlhodobých prínosoch hubovej kávy. Adaptogénne huby môžu pozitívne ovplyvniť imunitu, trávenie a mentálne zdravie, no je dôležité mať na pamäti, že účinky sa môžu líšiť u rôznych ľudí.

Napriek tomu, že mnohé zo spomenutých húb sú tradične využívané v čínskej medicíne, klinické výskumy hubovej kávy sú zatiaľ len v začiatkoch. Popularita hubovej kávy však rastie, pretože ľudia ju vnímajú ako potenciálne zdravší spôsob, ako si vychutnať kávu a zároveň prispieť k lepšiemu fungovaniu tela. Môže byť preto zdravšou alternatívou pre ľudí, ktorí hľadajú menej kofeínu, lepšiu koncentráciu a podporu imunity. Avšak, jej skutočné zdravotné prínosy závisia od individuálnej reakcie tela.

Anketa: Vyskúšali ste už hubovú kávu?

Odpovedal 1 čitateľ

0%
0%
100%

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE