Perníkové tiramisu brownies: Dokonalé spojenie kávy a perníčkov

Perníkové tiramisu brownies

Predstavte si toto: sedíte v pohodlí svojho domova, vonku poletuje jemný sneh, v pozadí hrá príjemná vianočná hudba a z kuchyne cítite vôňu čokolády, perníkov a kávy. To spojenie! Scéna z reklamy na perfektné Vianoce? Možno. Ale čo ak vám povieme, že si túto atmosféru môžete ľahko vytvoriť aj vy, a to vďaka jedinému dezertu?

Dámy a páni, dovoľte nám predstaviť perníkové tiramisu brownies. Kombináciu dvoch ikonických dezertov, ktoré by ste možno na prvý pohľad nespájali, ale spolu tvoria dokonalé kulinárske dielo. No a kto nemá rád extra čokoládové brownies či talianske tiramisu? A aby toho nebolo málo, celé je to prevoňané perníkovým korením, ktoré do tohto dezertu vnáša sviatočnú mágiu.

Budete chcieť vyskúšať: Rozprávkový zimný recept: Nepečené polárne medvede z kokosového krému

Recept na perníkové tiramisu brownies

Vrstva zo sušienok:

  • 1 balenie perníkových Oreo sušienok (alebo iných sušienok)
  • 2 lyžičky instantnej kávy rozpustenej v teplej vode

Krémová vrstva: 

  • 280 g rastlinného smotanového syra
  • 270 ml rastlinnej smotany na šľahanie
  • 120 g práškového cukru
  • Kakao na posypanie

Brownies cesto: 

  • 150 g nasekanej tmavej čokolády (aspoň 50 % kakaa)
  • 1 lyžička espresso prášku alebo kávy
  • 140 g hladkej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 50 g hnedého cukru
  • 120 g rastlinného masla
  • 160 g rastlinného mlieka
  • 60 g kakaa
  • 1 lyžička perníkového korenia

Neprehliadnite: RECEPT: Bezlepkové tiramisu so slivkami z Pečie celé Slovensko

Postup na perníkové tiramisu brownies:

  • Štvorcovú formu (cca 15 × 15 cm) vyložte papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 180 °C.
  • Pripravte si brownie cesto. V menšom hrnci na nízkom ohni rozpustite maslo a cukor (kryštálový aj hnedý). Keď je zmes hladká, pridajte rastlinné mlieko a espresso prášok / kávu. Odstavte z ohňa a pridajte nasekanú čokoládu. Miešajte, kým sa čokoláda neroztopí, a nechajte zmes vychladnúť.
  • Do veľkej misy preosejte múku, kakao a perníkové korenie. Následne pridajte vychladnutú čokoládovú zmes a dobre premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
  • Nalejte polovicu brownie cesta do pripravenej formy a rovnomerne rozotrite. Instantnú kávu zalejte teplou vodou a každú sušienku krátko namočte do kávy. Sušienky ukladajte jednu vedľa druhej na cesto, až kým nepokryjete celú plochu. Potom sušienky zalejte zvyškom brownie cesta.
  • Takto pripravené cesto pečte 25 - 30 minút. Brownie by malo byť na povrchu upečené, ale vo vnútri mierne vláčne. 
  • Následne si pripravte krém. V mise vyšľahajte rastlinnú smotanu s práškovým cukrom, kým nezačne tvoriť jemné špičky. Potom pridajte smotanový syr a šľahajte, kým nie je krém hladký a nadýchaný.
  • Po vychladnutí brownie natrite na vrch pripravený krém a jemne ho zarovnajte. Na záver dezert poprášte kakaom, aby získal elegantný tiramisu look a ozdobte perníčkami.

Odporúčame: RECEPT: Čokoládovo-pomarančová torta v tvare pníka z Pečie celé Slovensko

Hotovo! Perníkové tiramisu brownies sú na svete. Tento dezert je ako objatie v podobe koláča. Respektíve, takto. Nie je to len obyčajný koláč. Je to dezert, ktorý vás zabalí ako mäkká deka, pohladí vaše chuťové poháriky a vráti vás do tých najkrajších momentov. Je plný čokoládovej chuti, s jemnou perníkovou vôňou a kávovým nádychom. Či už ho pripravíte na sviatky, alebo len tak, garantujeme, že zmizne skôr, než stihnete povedať „ešte jeden kúsok“.

Hoci sa príprava zdá na pohľad náročná, nie je. Najlepšie na tomto recepte je aj jeho univerzálnosť. Navyše, vďaka rastlinným surovinám je priateľský aj k ľuďom, ktorí sa vyhýbajú živočíšnym produktom.

Tak teda dobrú chuť!

Zdroj úvodnej fotky: INSTAGRAM / @recipebyrosie

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE