Ryžová voda ako zázračný elixír na pleť, vlasy a trávenie. Zisti ako ju vyrobiť, používať a skladovať

Domáca ryžová voda je tradičný a prírodný prostriedok, ktorý má množstvo výhod pre pleť a vlasy. Už stáročia ju používajú ženy v Ázii.

Ryžová voda obsahuje vitamíny, minerály a aminokyseliny, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu textúry pokožky a posilneniu vlasových vlákien. Používa sa na poškodené vlasy, suché vlasy, vlasové folikuly, pre objem vlasov, na ošetrenie pleti, ako antioxidant pre pleť a pre zlepšenie ph pokožky. Ide jednoducho o zázračný elixír, ktorý by nemal chýbať ani u vás doma.

Ako si vyrobiť domácu ryžovú vodu? Ako ju použiť na dosiahnutie zdravšej a krajšej pleti a vlasov? Prečo začleniť ryžovú vodu do svojej domácej kozmetiky?

Neprehliadni: Neviete, čo s tekvicou? Vyskúšajte recepty na domácu kozmetiku z tekvíc

V čom spočíva výnimočnosť ryžovej vody?

Ryžová voda obsahuje rôzne zlúčeniny a živiny, ktoré ju robia prospešnou pre pokožku a vlasy. Ktoré z nich sú to?

  • škroby, ktoré čistia pokožku a odstraňujú prebytočný olej
  • aminokyseliny, ktoré sú stavebnými kameňmi bielkovín a prispievajú k posilneniu vlasových vlákien
  • vitamíny, vrátane vitamínu B, E a K, ktoré chránia pokožku pred poškodením
  • minerály, ako je draslík, železo a zinok, ktoré sú dôležité pre zdravie pokožky a vlasov
  • phytínová kyselina, ktorá je prírodným exfoliantom a pomáha odstraňovať odumreté bunky pokožky a zlepšiť jej textúru
  • protizápalové zlúčeniny, ktoré zmierňujú začervenanie a podráždenie pokožky
  • antioxidanty, ktoré chránia pokožku pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a slnečným žiarením

Ako si pripraviť ryžovú vodu?

Ako na výrobu ryžovej vody? Domácu ryžovú vodu si môžete pripraviť troma spôsobmi:

1. Ryžová voda z namočenej ryže

V nádobe zmiešajte ½ šálky suchej, neuvarenej, prepláchnutej ryže s 2-3 šálkami vody. Dobre premiešajte a nechajte túto zmes odstáť aspoň 30 minút. Ryžu preceďte a vodu si odložte. Čerstvú vodu môžete ihneď použiť alebo ju uskladnite.

2. Ryžová voda z uvarenej ryže

Zmiešajte suchú, neuvarenú, prepláchnutú ryžu vo veľkom hrnci s približne dvojnásobným množstvom vody, ktorú by ste normálne použili na jej varenie. Zmes varte, kým ryža nie je mäkká. Ryžu preceďte a uvarenú tekutinu si odložte.

3. Vyskúšajte fermentovať ryžovú vodu

Pripravte si čerstvú ryžovú vodu pomocou jednej z dvoch vyššie uvedených metód (namáčanie alebo varenie), ale ryžu ešte z vody nesceďte. Nechajte ryžovú vodu s ryžou odležať prikrytú pri izbovej teplote 2 dni. Ryžová voda začne kvasiť a bude mať kyslý zápach. Preceďte fermentovanú ryžovú vodu a uskladnite ju. Pri používaní je tiež dobré ju miešať s čistou vodou.

Odporúčame aj: Zlozvyky, ktoré škodia kráse a robíte ich aj vy: Pozor na týchto 5!

Voda

Zdroj: Depositphotos

Ryžová voda na vlasy

Ryžová voda je tradičným prostriedkom, ktorý prispieva ku kvalite a kráse vlasov. Ak chcete mať zdravé a lesklé vlasy, stavte na oplachovanie vlasov vodou z ryže. Aké účinky má voda z ryže na vlasy?

  • Posilnenie vlasov - ryžová voda je bohatá na vitamíny, minerály a aminokyseliny, ktoré môžu pomôcť posilniť vlasové vlákna.
  • Zlepšenie textúry - použitie ryžovej vody ako kondicionéra môže pomôcť zjemniť a vyhladiť vlasy.
  • Podpora rastu vlasov - oplachovaním ryžovou vodu môžete podporiť rast vlasov vďaka obsahu látok, ako je inozitol.
  • Ryžová voda pre pokožku vlasov - ryžová voda funguje i na pokožku hlavy. Má totiž upokojujúci účinok a môže pomôcť zmierniť podráždenie a svrbenie.
  • Redukcia a zmiznutie lupín - voda z ryže môže pomôcť zmierniť problém s lupinami a zlepšiť zdravie pokožky hlavy.

Ako používať ryžovú vodu na vlasy?

  1. Vodu zrieďte v pomere 1:1 s vodou: Ryžovú vodu môžete použiť v koncentrovanej forme alebo ju riediť. Riedená ryžová voda bude menej silná, čo môže byť vhodnejšie pre citlivú pokožku hlavy. Na riedenie môžete použiť čistú vodu.
  2. Aplikujte na vlasy v podobe oplachu: Po umytí vlasov šampónom použite vodu z ryže ako oplach na umyté a vlhké vlasy. Dôkladne ju vmasírujte a nechajte ju pôsobiť po dobu 5 - 10 minút.
  3. Opláchnite vlasy vodou: Po uplynutí doby pôsobenia dôkladne opláchnite ryžovú vodu teplou vodou.
  4. Styling: Pokračujte v obvyklom spôsobe úpravy vašich vlasov. Môžete si vlasy vysušiť fénom alebo nechať prirodzene schnúť.

Ryžovú vodu môžete používať na vlasy pravidelne, napríklad raz alebo dvakrát týždenne. Je dôležité dodržiavať pravidelnosť, aby sa dosiahli viditeľné výsledky.

Vlasový kondicionér z ryžovej vody

Domáca ryžová voda sa často používa ako domáci kondicionér na vlasy, pretože obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a aminokyselín, ktoré môžu pomôcť zlepšiť textúru vlasov a posilniť ich, ako sme už spomenuli vyššie. Ak túžite mať zdravé vlasy, vyrobte si ho aj vy.

Na prípravu domáceho kondicionéru z ryžovej vody budete potrebovať:

  • 1/2 až 1 šálka ryže (ideálne biela ryža)
  • 2 až 3 šálky vody
  • Nádoba na uchovávanie kondicionéru
  • Čistá utierka alebo sito na scedenie

Ryžu poriadne opláchnite a zbavte nečistôt. Dajte ju do nádoby a zalejte 2 až 3 šálkami vody. Nechajte ju takto odpočívať po dobu 30 minút až 1 hodiny. Následne vodu na miernom ohni prevarte. Po varení ju nechajte vychladnúť a potom ju sceďte do nádoby.

Pozri aj: Uhorková, citrónová, rascová - vieme, ktorá VODA je najlepšia NA CHUDNUTIE

Ryža

Zdroj: Depositphotos

Ryžová voda na pleť

Tento kozmetický zázrak v podobe vody z ryže je známy svojimi pozitívnymi účinkami pre pleť a jeho dlhodobé používanie môže prispieť k zlepšeniu jej stavu. Prečo používať vodu z ryže ako pleťové tonikum? Prečo je táto voda výborná ako domáca pleťová maska či domáca pleťová voda?

  • Obsahuje škroby a enzýmy, ktoré môžu pomôcť odstrániť nečistoty a prebytočný olej z pokožky.
  • Omladzuje, podporuje prirodzenú obranyschopnosť kože.
  • Obsahuje protizápalové zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť zmierniť začervenanie a podráždenie pokožky.
  • Je skvelá na minimalizovanie pórov.
  • Redukuje pigmentové škvrny a kruhy pod očami.
  • Má schopnosť zadržiavať vlhkosť, čo je dôležité pre udržanie hydratovanej a zdravej pleti.
  • Pomáha urýchliť proces hojenia pokožky po ránach a drobných popáleninách.

Ryžová voda na pokožku a pleť - ako ju požívať?

Naneste ryžovú vodu zriedenú s čistou vodou (ryžové tonikum) na vyčistenú pleť pomocou vatového tampónu. Nechajte ju chvíľu pôsobiť a potom umyte čistou vodou. Môžete si ju taktiež naliať do fľaštičky s rozprašovačom a používať ako výživný sprej a niekoľkokrát za deň si osviežiť pleť.

Tí, ktorí trpia ekzémami môžu pridávať ryžovú vodu do kúpeľa, prípadne si v nej niekoľkokrát denne oplachovať suché a popraskané ruky.

Ryžové voda na trávenie

Ryžový odvar obsahuje minimum tukov a ťažko stráviteľných zložených sacharidov, preto nezaťažuje podráždený tráviaci trakt. Telu dodáva potrebné bielkoviny, mininerály a upravuje pH žalúdočnej šťavy. Odvar je bohatý i na vlákninu, ktorá podporuje pravidelnú stolicu. Odvar z ryže tiež stimuluje rast prospešných črevných baktérií a zlepšuje trávenie.

Na prípravu ryžového odvaru potrebujete 50 gramov ryže a 2 litre vody. Ryžu varte hodinu a pol, potom tekutinu preceďte alebo ryžu vo vývare rozmixujte.

Skladovanie ryžovej vody

Skladovanie ryžovej vody vyrobenej doma nie je nič zložité. Treba však dodržiavať niekoľko krokov:

  • Vodu z ryže uchovávajte v chladničke: Je dôležité, aby bola v chlade, aby sa minimalizovalo riziko rýchleho zhoršenia kvality.
  • Vodu z ryže použite do 1 týždňa: Ideálne je ryžovú vodu použiť do jedného týždňa od jej prípravy. Po tomto období by mohla stratiť niektoré zo svojich prospešných vlastností.
  • Skúste vodu zamraziť: Ak máte veľké množstvo ryžovej vody a neplánujete ju v priebehu jedného týždňa spotrebovať, môžete ju zamraziť. Vezmite formu na ľad a nalejte do nej vodu z ryže. Následne vložte do mrazničky a používajte podľa potreby.
  • Pozor na plesne: Dbajte na to, aby ryžová voda nebola kontaminovaná plesňami alebo inými mikróbmi. Skladujte ju v uzatvorených nádobách, aby ste minimalizovali riziko kontaminácie.
  • Pred použitím vodu z ryže premiešajte: Ak ryžová voda počas skladovania sedimentovala, pred použitím ju dobre premiešajte.

Zaujme Ťa: Slimačí mucín: Aké sú jeho účinky a prečo by ste ho mali vyskúšať?

Ryža

Zdroj: Depositphotos

Výroba ryžového mlieka

Ryžové mlieko vhodné pre tých, ktorí trpia intoleranciou na laktózu, je výbornou náhradou klasického mlieka.

Zloženie ryžového mlieka vás prekvapí. Ryžové mlieko obsahuje najväčší percentuálny obsah vitamínu B12, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri mnohých procesoch v ľudskom tele a tiež veľké percento mangánu, vápnika, vitamínu B2, A, D, selénu, fosforu, uhľohydrátov a medi.

Na výrobu ryžového mlieka budete potrebovať?

  • 1 šálku uvarenej ryže
  • 1 polievkovú lyžicu oleja (slnečnicový, olivový)
  • 5 šálok vody
  • 2 štipky soli (nie ak je uvarená ryža solená)
  • 2 čajové lyžičky cukru (voliteľné)

Postup:

Uvarte ryžu alebo si ju odložte pri varení obeda. Do mixéra nasypte uvarenú ryžu a zalejte vodou, olejom, pridajte soľ a cukor. Zmes rozmixuje do krémova. Následne nechajte zmes 5 minút odstáť a potom cez jemné sitko zlejte do uzatvárateľnej fľaše. Mlieko vydrží v chladničke približne 5 dní.

Vyskúšali ste už ryžový nápoj? Ryžový bio nápoj je zdrojom veľmi kvalitných rastlinných bielkovín a sacharidov. Ryžová múka, ktorú ryžový nápoj obsahuje, sa vyznačuje nutričnými hodnotami, neobsahuje laktózu, lepok ani kazeín. Zakúpiť si ho môžete v sušenej podobe.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE