Ako sa zbaviť tmavých kruhov pod očami? Toto sú jednoduché, no účinné riešenia!

Ako sa zbaviť tmavých kruhov pod očami

„Ach, zas tie moje kruhy.“ To si často povieme sami pre seba. Tmavé kruhy pod očami sú problémom, ktorý trápi mnoho žien a niekedy aj mužov. Tento estetický neduh sa môže objaviť z rôznych príčin. Či už je za ním únava, genetika alebo zdravotné komplikácie, existujú riešenia, ktoré môžu pomôcť zmierniť ich vzhľad. Tmavé kruhy môžu byť ale aj dôsledkom kombinácie faktorov, ako sú stres, starnutie, alergie alebo nezdravý životný štýl. Aj v tomto prípade ale ponúkame riešenie, tak si ho poďte prečítať!

Príčiny vzniku tmavých kruhov pod očami:

Citlivá pokožka pod očami

Pokožka pod očami je jednou z najtenších a najcitlivejších častí na tele. Na rozdiel od zvyšku tváre jej chýba dostatočná podpora tukového tkaniva, čo spôsobuje, že cievy a tkanivá pod kožou presvitajú. Keď sa v tejto oblasti hromadí tmavšia krv s nižším obsahom kyslíka, výsledkom sú tmavé kruhy pod očami. Tento efekt môže byť ešte výraznejší u ľudí so svetlejšou pokožkou.

Nedostatok spánku a únava

Kruhy pod očami sú často spojené s únavou alebo nedostatkom spánku. Keď nespíte dostatočne, krvný obeh sa spomaľuje, čo spôsobuje, že krvné cievy pod očami sú viditeľnejšie. Tmavé kruhy môžu byť tiež výsledkom nahromadenia tekutín v tejto oblasti, čo vedie k opuchom a vačkom.

Genetická predispozícia

Ak vás tmavé kruhy trápia dlhodobo a vyskytujú sa aj u ďalších členov rodiny, pravdepodobne ide o genetickú predispozíciu. Tmavé kruhy môžu byť dedičné a často sú výraznejšie u ľudí s tenšou pokožkou, ktorá necháva presvitať cievy.

Starnutie a strata elasticity pokožky

S pribúdajúcim vekom pokožka stráca svoju pružnosť a tukové tkanivo sa zmenšuje, čo spôsobuje, že cievy sú viditeľnejšie. Okrem toho sa s vekom zvyšuje pravdepodobnosť vzniku vrások a pigmentácie v oblasti očí, čo prispieva k vzhľadu tmavých kruhov.

Hyperpigmentácia a nadmerná produkcia melanínu

Hyperpigmentácia je stav, pri ktorom je pokožka tmavšia kvôli zvýšenej produkcii melanínu. Môže byť spôsobená slnečným žiarením, hormonálnymi zmenami alebo dedičnosťou. 

Zdravotné faktory a životný štýl

Medzi ďalšie príčiny patria alergie, nedostatok vitamínov (najmä vitamínu K, C a železa), stres, fajčenie, zlá životospráva a dehydratácia. Alergické reakcie môžu viesť k svrbeniu očí a k tomu, že si ich častejšie šúchate, čo môže zároveň viesť k podráždeniu a praskaniu ciev.

Bude vás zaujímať: Prirodzená krása: 5 tipov, ako ju zvýrazniť bez drahých procedúr

Životný štýl ovplyvňuje vznik kruhov pod očami
Depositphotos

Ako predchádzať vzniku tmavých kruhov?

Kľúčom k prevencii tmavých kruhov pod očami je zdravý životný štýl a pravidelná starostlivosť o pleť. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť udržať pokožku pod očami sviežu a hydratovanú.

Dostatok spánku a relaxácia

Dostatok kvalitného spánku je základom pre krásnu pokožku. Doprajte si aspoň 7-9 hodín spánku denne. Pred spaním sa snažte vyhýbať elektronickým zariadeniam, ktoré môžu narušiť váš spánkový cyklus, a namiesto toho si vyberte relaxačné aktivity, ako napríklad čítanie knihy alebo meditáciu.

Zdravá strava a hydratácia

Vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály je dôležitá pre zdravie vašej pokožky. Ovocie a zelenina sú skvelým zdrojom vitamínov C, E a K, ktoré podporujú zdravú cirkuláciu krvi a zlepšujú elasticitu pokožky. Nezabudnite tiež na dostatočný pitný režim. Voda pomáha odplavovať toxíny a zabraňuje dehydratácii, ktorá môže spôsobovať zhoršenie vzhľadu kruhov.

Ochrana pred slnkom

Ultrafialové žiarenie môže spôsobiť predčasné starnutie pokožky a hyperpigmentáciu. Preto používajte očné krémy s ochranným faktorom SPF, aby ste znížili riziko vzniku tmavých kruhov.

Starostlivosť o pokožku pod očami

Pravidelná starostlivosť o pleť môže výrazne zlepšiť stav pokožky pod očami. Kvalitné očné krémy a séra pomáhajú hydratovať a spevňovať jemnú pokožku. Tu sú niektoré kľúčové zložky, ktoré by ste mali hľadať v kozmetických produktoch:

  • Kofeín: Zlepšuje cirkuláciu a pomáha zmierniť opuchy.
  • Kyselina hyalurónová: Hydratuje, podporuje regeneráciu a spevňuje pokožku.
  • Vitamín C a E: Antioxidanty, ktoré chránia pokožku pred voľnými radikálmi a podporujú regeneráciu buniek.
  • Retinol: Podporuje tvorbu kolagénu, pomáha spevniť pokožku a znižuje výskyt jemných vrások.
  • Niacinamid a peptidy: Pomáhajú znižovať tmavé kruhy a opuchy pod očami, podporujú regeneráciu buniek a zlepšuje štruktúru pokožky.

Masáže na zmiernenie tmavých kruhov

Stále sa zdá, že masáže sú často podceňované. Opak je pravdou. Sú účinným spôsobom, ako podporiť krvný obeh a znížiť opuchy aj v tomto prípade. Pomocou masážnych valčekov (ako sú face rollery) si môžete dopriať krátku, no pravidelnú jemnú masáž v oblasti očí. Chladný efekt valčeka pomáha zmierniť opuchy a spevňuje pokožku.

Odporúčame: Menopauza vs. Vaša pleť: Tajné zbrane pre žiarivú pokožku po 50-tke

Masážny valček na tvár
Depositphotos

Ako zakryť tmavé kruhy pod očami?

Hoci tmavé kruhy pod očami môžu byť výzvou, so správnym make-upom ich viete jednoducho zakryť a dosiahnuť svieži look. Ak sa chystáte na dôležitú udalosť alebo chcete jednoducho rýchlo vylepšiť svoj denný make-up, tu sú niektoré tipy, ako na to.

  • Korektor: Kľúčová položka na zakrytie kruhov pod očami! Pri výbere ale dbajte na to, aby ste zvolili korektor o odtieň svetlejší ako váš prirodzený tón pleti. Pre najlepšie výsledky vyberajte korektor s vysokou krycou schopnosťou. Ak máte tmavé kruhy s fialovým alebo modrým nádychom, korektor s oranžovým alebo broskyňovým podtónom pomôže neutralizovať tmavosť.
  • Podkladová báza (primer): Pred aplikáciou korektora naneste na oblasť pod očami jemnú podkladovú bázu. Tá pomáha vyrovnať textúru pokožky a predĺži trvácnosť korektora.
  • Ľahká aplikácia: Aplikujte korektor jemným poklepávaním prstom alebo štetcom. Neťahajte pokožku, aby ste ju nepoškodili. Začnite od vnútorného kútika oka a postupujte smerom von.
  • Zafixujte líčenie púdrom: Na to, aby sa korektor nehromadil v jemných vráskach, použite jemný transparentný púder. Malé množstvo púdra naneste buď štetcom, alebo špongiou, aby ste korektor zafixovali a líčenie vydržalo celý deň.

Inšpirujte sa: Ovládnite ikonické líčenie 90. rokov: Kompletný návod s top produktmi Dermacol

Nezabudnite, že aj napriek kruhom pod očami ste krásne. S trochou starostlivosti, správnou kozmetikou a zdravým životným štýlom dokážete tento problém zmierniť. Aplikovaním týchto krokov dosiahnete jemný a prirodzený efekt, ktorý zredukuje viditeľnosť tmavých kruhov a zároveň rozjasní vaše oči.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE