Jablkovo-orechový závin z jogurtového cesta podľa Kvetky Horváthovej

Jablkovo orechový závin

Ak patríte medzi fanúšikov tradičných kysnutých slimákov, ale odrádza vás zdĺhavé kysnutie cesta, máme pre vás ideálnu alternatívu. Tento jablkovo-orechový závin z jogurtového cesta je rýchly, nenáročný na prípravu a výsledkom je šťavnatý a chutný dezert.

Jogurtové cesto je skvelou alternatívou ku kysnutému. Je jemné, ľahké na prípravu a vďaka jogurtu má príjemne vláčnu konzistenciu. Navyše, nepotrebujete čakať na kysnutie, čo šetrí čas a energiu. Takže ak chcete pripraviť tradičnú klasiku v zjednodušenej verzii, tento recept je pre vás ideálny. Poďme si ukázať, ako na to!

Vyskúšajte: Raňajková ovsená kaša - tip, ako ju pripraviť a čím ju obohatiť, aby bola dokonalá

Recept na jablkovo-orechový závin

Ingrediencie na cesto na závin:

  • 400 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 150 g smotanového jogurtu

Ingrediencie na plnku do závinu:

  • 5 – 6 stredne veľkých jabĺk
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 5 – 6 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL mletej škorice

Na dokončenie závinu:

  • 1 vajce na potretie
  • Práškový cukor na posypanie

Postup na jablkovo-orechový závin:

  • Na cesto zmiešajte hladkú múku, maslo a hustý smotanový jogurt. Vypracujte hladké cesto, ktoré sa nelepí. Keď je hotové, zabaľte ho do fólie a nechajte odpočívať v chladničke.
  • Medzičasom očistite a nastrúhajte jablká. Ak sú veľmi šťavnaté, jemne ich vyžmýkajte, aby cesto nebolo príliš vlhké. Jablká zmiešajte s cukrom a škoricou.
  • Vlašské orechy pomeľte na jemno a odložte si ich bokom.
  • Cesto vyberte z chladničky a rozvaľkajte ho na obdĺžnikový plát hrubý približne 0,5 cm. Rovnomerne naň rozsypte mleté orechy. Na orechy rozložte jablkovú zmes.
  • Opatrne zatočte cesto do závinu, dbajte na to, aby boli okraje dobre uzavreté. Závin položte na plech vyložený papierom na pečenie a jemne popichajte vidličkou. Nakoniec ho potrite rozšľahaným vajíčkom.
  • Závin pečte približne 35 minút pri 180 °C, kým nezíska zlatistú farbu. Po upečení nechajte mierne vychladnúť a upečený závin posypte práškovým cukrom.
  • Môžete ho podávať teplý aj vychladnutý, s lyžičkou šľahačky alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Neprehliadnite: Domáce slivkové gule (slivkové knedle) ako od babičky

Tipy na pečenie závinu

  • Jablká: Pre tento recept sú ideálne šťavnaté a kyslejšie druhy, ktoré vyvažujú sladkosť cukru.
  • Orechové alternatívy: Ak nemáte vlašské orechy, skúste lieskovce alebo mandľovú múčku.
  • Zamrazenie cesta: Cesto môžete pripraviť vopred a zamraziť, čím si ušetríte čas pri ďalšom pečení.
  • Všestrannosť: Tento závin môžete prispôsobiť podľa svojich chutí, napríklad pridaním hrozienok, rumu alebo perníkového korenia počas vianočného obdobia.

Bude vás zaujímať: Najlepšie smoothie proti zadržiavaniu vody: TOP recepty a tipy!

Nie je nič lepšie ako klasický sladký jablkovo-orechový závin na nedeľné popoludnie alebo sviatočné pohostenie. Zabudnite ale na komplikované kysnuté cesto. Jeho jednoduchá príprava a bohatá chuť potešia rodinu aj priateľov. Okrem toho, tento závin môžete prispôsobiť podľa svojich chutí, napríklad pridaním sušeného ovocia, rumu alebo perníkového korenia. Tak čo, pustíte sa do pečenia?

Zdroj úvodnej fotky: INSTAGRAM / @kvethak

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE