Niet nad tradičné recepty, ktoré si zamiluje úplne každý. Či už malý alebo veľký maškrtník, dozaista ocení mnohými obľúbené slivkové gule. Je to tradičné jedlo, ktoré sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov.
Chutné sú slivkové gule s makom, zemiakové gule (teda gule zo zemiakového cesta), ale aj gule pripravené z krupice, ktoré sú vhodné aj pre najmenších. Ako ich však pripraviť? Máme pre vás recept na jednoduché slivkové gule (slivkové knedle), ktoré dokáže pripraviť aj začiatočník.
Slivkové guľky na mnoho spôsobov - aj bez sliviek
Samozrejme, tradičný recept na slivkové gule uvádza slivky ako ovocie, ktorým je vhodné guľky naplniť. Vy sa však nemusíte báť experimentovať a slivky nahradiť iným ovocím. Voliť môžete napríklad maliny, čučoriedky, jahody, marhule, višne alebo iné sezónne ovocie, ktoré máte najradšej.
Okrem ovocia však môžete siahnuť aj po orieškových nátierkach, makovej plnke, orechovej plnke,...
Odporúčame: Mojito - recept na alko a nealko verziu drinku a jeho rôzne variácie
Aj čo sa týka posýpky na slivkové gule, tak tá môže byť rôzne. Famózne sú slivkové gule s makom, no voliť môžete aj škoricový cukor, mak a cukor, strúhanku, orechy a pod. - voľba je len a len na vás. Aj takéto tradičné jedlo a tradičný recept je možné pripraviť na netradičný spôsob.
Vyskúšaj aj: Banánové lievance len z 3 surovín
Zdroj: Depositphotos
Domáce slivkové gule ako od babičky
Ingrediencie na slivkové gule
-
900 g zemiakov uvarených v šupke
-
300 g polohrubej múky
-
1 vajíčko
-
1/2 lyžičky soli
-
slivky
Postup prípravy:
-
Zemiaky poriadne umyjeme a uvarím v šupke. Uvarené zemiaky scedíme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí zemiaky ošúpeme.
-
Na pracovnú dosku nasypeme múku a nastrúhame pripravené zemiaky.
-
Pridáme vajíčko, soľ a rukami vyhnetieme cesto na slivkové gule.
-
Z cesta si postupne odtrhávame po kúsku. Cesto v dlani rozcapkáme na placku a do jej stredu položíme odkôstkovanú slivku. Slivku do cesta zabalíme a v dlaniach vytvarujeme guľku.
-
Medzitým, ako pripravíme slivkové gule, dáme si uvariť vodu, ktorú jemne osolíme.
-
Hotové slivkové gule vložíme do vriacej vody a varíme. Keď vyplávajú na povrch necháme ich ešte chvíľu variť, aby neboli vo vnútri surové (stačí 1 až 2 minútky, aby sa nerozvarili).
-
Varené slivkové gule vyberieme, prepláchneme vlažnou vodou a omastíme roztopeným maslom. Podávame s ľubovoľnou posýpkou.
Tipy na skvelé recepty:
-
Cesto na slivkové gule bez zemiakov - skúste recept na tvarohové guľky
-
Recept na slivkové gule zo zemiakového cesta
-
Tvarohové guľky s jahodami - recept ako od babičky!
-
Babičkine tvarohové guľky plnené ovocím: Lahôdka pre každého!