Raňajková ovsená kaša - tip, ako ju pripraviť a čím ju obohatiť, aby bola dokonalá

Raňajky sú základom dňa! Vraví sa, že každý by mal raňajkovať ako kráľ, obedovať ako človek a večerať ako žobrák. Držíte sa tohto starého hesla? Doprajete si každé ráno výživné raňajky, ktoré vás zasýtia na dlhú dobu? 

Ak ste doposiaľ nedali šancu ovsenej kaši, mali by ste na ňu zmeniť názor. Rýchla ovsená kaša je skvelým tipom na raňajky, ktoré máte hotové v priebehu niekoľkých minút. Prinášame vám tip, ako pripraviť fit ovsenú kašu a ako ju obohatiť, aby bola dokonalá a hlavne chutná!

Kaša z ovsených vločiek - prečo si ju dopriať na raňajky?

Už dlhú dobu patria ovsené vločky k zdravším prísadám, ktoré sa pridávajú do koláčov, no tiež sa z nich pripravujú raňajkové kaše. Ak chcete ráno ušetriť čas, odporúčame pripraviť si ovsenú kašu večer - tzv. overnight oats. Prečo je však rýchla ovsená kaša skvelou voľbou na raňajky? 

Kaša z ovsených vločiek: 

  • Pozitívne vplýva na zdravie - znižuje hladinu zlého cholesterolu, znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení, má nízky glykemický index.

  • Ovsené vločky sú bohaté na vlákninu - viac zasýtia a tak znižujú chuť na jedlo a prejedanie sa.

  • Ovsené vločky obsahujú množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov, bielkovín,...

  • Vločky spomaľujú proces starnutia vďaka obsiahnutým antioxidantom.

  • Používajú sa na skrášlenie pleti - ovsené vločky sa pridávajú napríklad do pleťových masiek.

  • Sú skvelou prísadou do kúpeľa, nakoľko zmierňujú problémy s pokožkou.

Vyskúšaj aj: Mojito - recept na alko a nealko verziu drinku a jeho rôzne variácie

kaša z ovsených vločiek

Zdroj: Depositphotos

Kaša z ovsených vločiek - naštartujte svoj deň

Výživná kaša z ovsených vločiek - ingrediencie:

  • 50 g ovsených vločiek

  • 100 ml vody

  • 100 ml mlieka podľa vlastného výberu

  • 1 lyžička cukru (môžete použiť aj med, agáve alebo iné sladidlo)

  • 1 lyžička vanilky (vanilkovej esencie)

Ovsená kaša na raňajky - postup:

  1. Do hrnca nasypte ovsené vločky a pridajte vodu, mlieko, cukor a vanilku.

  2. Zahrievajte na miernom ohni a za stáleho miešania varte približne 5 minút. Poprípade dovtedy, kým sa ovsené vločky „nerozmočia" a nebudú pripomínať kašu.

  3. Hotovú kašu preložte do misky a podávajte s ovocím, semienkami, orechmi a pod. 

Neprehliadni: Nadýchané babičkine šišky – tejto klasickej dobrote nikto neodolá!

kaša z ovsených vločiek

Zdroj: Depositphotos

Ovsená kaša vždy inak - tipy, ako kašu ochutiť

Ak si chcete raňajky spestriť, vyskúšajte tieto lahodné kombinácie ranných kaší:

  • Jablková ovsená kaša so škoricou a orechmi

  • Ovsená kaša s banánom a arašidovým maslom

  • Čokoládová ovsená kaša s malinami a čokoládovými lupienkami

  • Banánová ovsená kaša s roztlačeným banánom, javorovým sirupom a orechmi

Ako raňajkovať ovsenú kašu? Tipy, čo do nej pridať

  • Čerstvé ovocie: čučoriedky, maliny, jahody, jablká, banány, broskyne atď.

  • Orechy: mandle, lieskové orechy, kešu, pekanové orechy

  • Semienka: tekvicové semienka, slnečnicové semienka, chia semienka

  • Čokoláda: kakao, kvalitná horká čokoláda, čokoládové lupienky

  • Korenie: mletá škorica, perníkové korenie, tekvicové korenie,

  • Sušené ovocie: hrozienka, brusnice, bobule goji, kokosové vločky, datle,

  • Orechové maslo: arašidové maslo, mandľové maslo, rôzne orechové nátierky.

1 komentár
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

01.09.2023 07:14

Dobré a chutné tipy.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE