Hirudoterapia – liečba pijavicami: Kedy pomáha a kedy sa neodporúča?

Hirudo Medicinalis – pijavice lekárske, ktorými liečili už za čias Mezopotámie, Byzancie a Egyptu. Dokonca anglický názov pijavíc je „leech“, čo v preklade znamená lekár. Nebude to náhoda. Vedeli ste, že podstata liečby pijavicami vôbec nie je to, že sajú krv?

Chovná stanica pijavíc

Chcela som získať reálne informácie o tom, ako je to s pijavicami na Slovensku, preto som sa o nich rozprávala s Beou Sedlárovou Fodorovou, bylinkárkou a terapeutkou na liečbu pijavicami. Prezradila, že pijavice berú terapeuti z chovnej stanice. Každá pijavica má registráciu a rodí sa v sterilnom chove. Kokóny sa kŕmia sterilnou slepačou krvou, aby sa zabránilo infekcii. Takto kŕmené pijavice sa dostanú k terapeutom najskôr po 5 mesiacoch.

Raz sa napije a žije až 1,5 roka

Po troch mesiacoch sa v tele pijavice vytvorí hirudín. To je tá látka, ktorou „lieči“. Keď sa pijavica napojí na telo hostiteľa, začne sať jeho krv a vzápätí mu odovzdáva tieto prospešné látky. Po približne 20 minútach už môže byť nasýtená a z jedného takéhoto pitia dokáže prežiť až 1,5 roka. Dožívajú sa 7 rokov, avšak chovné pijavice určené na terapie sa po priložení likvidujú. 

Najvýznamnejšie bioaktívne látky, ktoré produkujú pijavice majú nasledovné účinky: 

  • analgetické,
  • protizápalové, 
  • protiopuchové, 
  • bakteriostatické,
  • analgetické účinky.

Okrem toho dokážu zmierniť alebo eliminovať mikrocirkulačné poruchy, obnovujú cievne porušenie tkanív a orgánov, dokážu eliminovať hypoxiu a znižujú krvný tlak. Sú prospešné pri detoxikácii tela a dokážu pomôcť pri uvoľnení hroziacich komplikácii ako infarkt, či mŕtvica. Klienti sa vyjadrujú, že celkovo zlepšujú ich bioenergetický stav organizmu. 

Pijavice vám môžu pomôcť aj takto:

  • úžasne pomáhajú pri hojení rán,
  • pri intoxikácii – hlavne ťažkými kovmi, 
  • majú pozitívne účinky pri liečbe cýst, obzvlášť v tvárovej oblasti,
  • liečia zákaly očí,
  • majú fantastické výsledky pri ženských problémoch,
  • pomáhajú pri mnohých ochoreniach spojených s krvou, napríklad pri vysokom krvnom tlaku.

Po terapii sa pijavice uspia

Je to preto, aby nevzniklo riziko prenosu možného ochorenia z krvi. Z rovnakého dôvodu sa ani nevypúšťajú do rybníkov, či voľnej prírody. Pravdepodobne by si po čase našli rybu ako hostiteľa a mohli by jej odovzdať infekciu z krvi nacucanej od predošlého hostiteľa. Hoci by rybári uvítali takúto lahôdku pri rybárčení, pijavice sa musia uspať. Robí sa to pomocou alkoholu, na ktorý sú veľmi citlivé. Ani jedna pijavica sa nemôže použiť viackrát, dokonca ani na tom istom hostiteľovi. Nemôžete mať svoju pijavicu na viac použití. Mohli by ste mať v čase terapie infekciu, chorobu alebo čokoľvek iné, z ktorej sa po čase vyliečite a pijavica by vám ju mohla opätovným použitím vrátiť. 

Kedy sa terapia pijavicami neodporúča?

  • pri zlej zrážanlivosti krvi a 5ažkých chorobách krvi
  • pri onkologických ochoreniach
  • počas tehotenstva
  • pod vplyvom alkoholu a iných návykových látok
  • pri neznášanlivosti pijavíc, alergia na poštípanie hmyzom alebo histamín
  • ťažkej anémii
 

Pozri aj: Ploché brucho za 3 dni! Skúste tento kompletný jedálniček.

 

Ako prebieha terapia pijavicami?

Počet pijavíc použitých pri terapii záleží jednak od problému, ktorý sa rieši a jednak od váhy klienta. Na priemernú váhu dospelého muža sa počíta s 5 pijavicami a nepísaným pravidlom je, že ženám sa na začiatok prikladajú maximálne 3 pijavice. 

Klient by mal byť osprchovaný čistou vodou. Neodporúča sa používať žiadne mydlo a ani iná kozmetika pri následnej hygiene. Pred terapiou nesmie konzumovať alkohol minimálne 24 hodín. Miesto prikladania sa očistí a priloží sa pijavica, jedna po druhej. Najprv sa prikladá jedna a počká sa, kým sa prisaje. Toto môže trvať aj niekoľko minút. Terapeut drží pijavicu v hrsti, aby sa neposunula z vybraného miesta. Keď sa už raz prisaje, tak sa málokedy pustí. Nasledujú rovnakým postupom ostatné pijavice a nechajú sa na ošetrovanom mieste 20 – 40 minút v závislosti od osobnej anamnézy. 

Po uplynutí doby aktívneho prisatia sa odoberú pijavice pomocou utierky namočenej v alkohole. Rana sa dezinfikuje a prelepí najprv sterilnou gázou a následne mäkkou vložkou s vysokou absorpčnou schopnosťou. Rana môže viac krvácať, nakoľko krv tesne pri nej je zriedená. Aj preto sa odporúča zachovať po terapii kľudový režim, ideálne je ísť spať. Rana sa preväzuje podľa potreby, zvyčajne už na druhý deň ju stačí iba prelepiť.  

Tak, čo hovoríte? Vyskúšate? Prisatie je chvíľku nepríjemné, ale vplyvom vylučovaných látok dané miesto čoskoro znecitlivie. Ak máte niektorý vyššie uvedený problém, neváhajte a vyskúšajte tento neinvazívny spôsob terapie.

Odporúčame aj: Čo je to kondícia? Jej 5 hlavných prvkov vás naozaj prekvapí!

 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE