Všetci milovníci sladkého a zároveň sviežeho sa tomuto pokušeniu potešia. Recept, ktorý si doslova zamilujete na prvé ochutnanie (aj pozretie). Predstavujem vám mini citrónové koláčiky s hnedým maslom - malý, no chuťovo bohatý dezert, ktorý je ideálny na každú príležitosť. Či už plánujete rodinné stretnutie, oslavu, alebo si len chcete spríjemniť deň, tieto koláčiky budú tou správnou voľbou.
Recept na mini citrónové koláčiky
Pýtate sa, čo robí tieto koláčiky výnimočnými? Hnedé maslo dodáva koláčikom jemnú orieškovú chuť, ktorá sa dokonale snúbi s osviežujúcim citrónom.
Tento recept tak kombinuje tradičné ingrediencie s veľmi moderným prístupom, čím vzniká dezert, ktorý je nielen chutný, ale aj vizuálne atraktívny. Takže ho počas prípravy nezabudnite fotiť a zdieľať na Instagrame! Veď to poznáme, čo nie je na Instagrame, akoby neexistovalo.
Ingrediencie (na 12 mini koláčikov):
- 180 g hladkej múky
- 2 čl prášku do pečiva
- ½ čl soli
- 115 g slaného masla (hnedého a vychladeného)
- 220 g kryštálového cukru
- 2 domáce vajcia (izbovej teploty)
- 2 čl vanilkového extraktu
- 120 ml cmaru (izbovej teploty)
- 80 ml čerstvej citrónovej šťavy
- 1 a ½ pl citrónovej kôry
Citrónový krém:
- 60 g slaného masla (roztopeného)
- 120 ml čerstvej citrónovej šťavy
- 220 g kryštálového cukru
- 3 domáce vajcia (izbovej teploty, rozšľahané)
- 1 pl citrónovej kôry
Šľahačka:
- 240 ml smotany na šľahanie
- 115 g smotanového syra
- 15 g práškového cukru
- 2 čl vanilkového extraktu
- Štipka soli
Postup:
- Predhrejte rúru na 175°C. Vymastite formu na muffiny maslom a vysypte múkou. Odložte bokom.
- V strednej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. V inej miske vyšľahajte hnedé maslo s cukrom do krémovej konzistencie (asi 2 minúty). Pridajte vajcia a vanilkový extrakt a dobre premiešajte. Postupne pridávajte suché ingrediencie a miešajte, kým sa nespoja. Nakoniec pridajte cmar, citrónovú šťavu a kôru. Miešajte len do spojenia ingrediencií.
- Cesto rovnomerne rozdeľte do formy na muffiny. Pečte 18-20 minút alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Nechajte úplne vychladnúť.
- V mikrovlnnej miske zmiešajte roztopené maslo, citrónovú šťavu, cukor, vajcia a citrónovú kôru. Zmes zahrievajte v mikrovlnke na vysoký výkon po 1 minúte, po každom cykle dobre premiešajte. Opakujte 4-6 krát, kým krém nezhustne. Nechajte vychladnúť a skladujte v chladničke.
- Teraz si pripravte šľahačku. V miske vyšľahajte smotanový syr s práškovým cukrom, vanilkovým extraktom a štipkou soli do hladka. Pridajte smotanu na šľahanie a šľahajte, kým nevzniknú tuhé špičky.
- Na vychladnuté koláčiky naneste šľahačku a na vrch pridajte lyžičku citrónového krému. Podávajte a užívajte si!
Ako recept vylepšiť
- Hnedé maslo: Pri príprave hnedého masla buďte opatrní, aby ste ho nespálili. Maslo má mať zlatohnedú farbu a orieškovú vôňu.
- Citrónová kôra: Používajte bio citróny, aby ste predišli chemikáliám na šupke, ktorú budete používať. Kôru nastrúhajte jemne, aby ste získali len žltú časť.
- Šľahačka: Pre stabilnejšiu šľahačku môžete pridať trochu želatíny alebo použiť smotanový syr, ako v tomto recepte.
Mini citrónové koláčiky s hnedým maslom sú ako stvorené na to, aby ste si dopriali niečo výnimočné - aj uprostred obyčajného dňa.
Ich svieža chuť citrónu, jemná orieškovosť hnedého masla a nadýchaná šľahačka tvoria dokonalú kombináciu, ktorú si budete chcieť zopakovať znova a znova. Neváhajte, vyskúšajte tento recept a nechajte sa uniesť do sladkého neba. Navyše, ich príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to!
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @wellmadebykiley