Tak táto palacinková torta v sebe ukrýva viacero skvelých chutí, ktoré spolu vytvárajú úžasnú dobrotu. Torta je plnená citrónovo-mätovým krémom a krémom z mliečnej čokolády a mascarpone a všetko je to zaobalené do snehového krému. No nevyzerá famózne? Pripraviť si ju môžete podľa receptu z Pečie celé Slovensko od súťažiacej Lenky.
Suroviny na palacinky:
- 1,2 l mlieka
- 600 ml oleja
- 6 vajec
- 2 vanilkové cukry
- 6 PL kryštálového cukru
- Štipka soli
- 600 g hladkej múky
Citrónový krém:
- 9 žĺtok
- 3 citróny
- 170 g masla
- 300 g kryštálového cukru
- 800 g mascarpone
- 160 ml smotany na šľahanie 40 %
- Cca 7 lístkov mäty
Čokoládový krém:
- 700 g mascarpone
- 350 g mliečnej čokolády
- 140 g smotany na šľahanie 40 %
Snehový krém:
- 4 bielky
- 200 g kryštálového cukru
- 50 g práškového cukru
- Gélové farbivo
Postup prípravy palacinkovej torty:
- Na začiatku pripravíme lemon curd (citrónový krém). Citróny si umyjeme a nastrúhame z nich kôru. Následne ich odšťavíme – potrebujeme 150 ml citrónovej šťavy. Citrónovú kôru zmiešame s kryštálovým cukrom, nakrájanou mätou a zmixujeme. Do tejto zmesi pridáme žĺtka a ručne metličkou zmiešame do troška svetlejšej zmesi. Do zmesi prilejeme citrónovú šťavu a znova zmiešame. Dáme na mierny oheň a miešame kým nám nezačne na povrchu jemne bublať. Vtedy odstavíme a pridáme maslo. Miešame kým sa nám maslo v citrónovom kréme nerozpustí. Takto pripravený citrónový krém dáme vychladiť. Na vrch dáme fóliu (tak aby sa dotýkala krému), aby sa nám nevytvorila kožka.
- Na prípravu palacinkového cesta zmiešame všetky suroviny okrem hladkej múky. Keď máme zmes zmiešanú postupne pridávame múku za stáleho miešania, aby sa nám nevytvorili hrudky. Panvicu si jemne naolejujeme a začneme pripravovať palacinky.
- Cesto treba dávať až na rozpálenú panvičku. Z každej strany opečieme každú palacinku. Z dávky nám vyjde cca 30 palaciniek o priemere 23 cm. Môžete si kraje orezať na priemer 22 cm ak chcete mať krajšie boky torty.
- Pripravíme krémy. V mixéri zmiešame mascarpone, smotanu na šľahanie a citrónový krém (nepoužijeme úplne celý, troška si necháme na konečné potretie torty zvrchu. Všetko spolu vymixujeme asi 1-2 minútky.
- Pri čokoládovom kréme postupujeme podobne. Zmiešame mascarpone, smotanu na šľahanie, preosiate kakao a roztopenú čokoládu. Mixujeme 1-2 minúty. Krémy si prenesieme do zdobiacich vreciek s hladkou špičkou.
- Naplnenú tortu dáme do chladu.
- Do vodného kúpeľa dáme bielky s kryštálovým cukrom. Miešame kým medzi prstami už necítime zrniečka kryštálového cukru. Bielka prelejeme do misy a šľaháme, kým sa nám nevytvorí pevný sneh. Na koniec primiešame preosiaty práškový cukor a zašľaháme do snehu. 1/3 snehu si premiestnime do inej misky a zafarbíme gélovým farbivom. Nanášame na tortu najskôr tmavú farbu a postupne prechádzame do bielej. Uhladíme a nakoniec udlabkáme, aby sme vytvorili efekt.
- Tortu dozdobíme citrónmi, lístkami mäty a lemon curdom.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko