Kto by nechcel začať deň s poriadnym a chutným jedlom, ktoré vám dá energiu a zároveň vás príjemne prekvapí? Máme pre vás recept, ktorý si vás získa - turecké vajíčka! Možno sa to začne ako „niečo nové, čo možno raz vyskúšam” a zmení sa na vašu pravidelnú víkendovú pochúťku. Niečo ako nedeľná praženica. Tak skromne si ale myslíme, že po prvom ochutnaní sa do nich úplne zamilujete. Môžete ich skúsiť už tento víkend!
Čo sú vlastne turecké vajíčka?
Turecké vajíčka sú skvelým spojením jemného gréckeho jogurtu, pikantného čili masla a dokonale pošírovaného vajíčka. Sú krémové, plné chuti, a tak sa veľmi ľahko stanú hviezdou každých raňajok alebo brunchu. Prečo by ste si mali objednávať raňajky v kaviarni, keď si ich môžete pripraviť rýchlo a jednoducho doma? Tento recept je spôsob ako spojiť jednoduché ingrediencie do dokonalého pokrmu.
Recept na chutné krémové vajíčka
Aby ste si mohli vychutnať túto lahodnú pochúťku, stačí vám pár základných surovín, ktoré nájdete v každej kuchyni. Čo budete potrebovať na 2 porcie tureckých vajíčok?
Ingrediencie na jogurtový dip:
- 200 g gréckeho jogurtu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 pl olivového oleja
- Hrsť čerstvého kôpru
- Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
Na pošírované vajíčka:
- 2 vajíčka (najlepšie čerstvé, aby mali dokonalú textúru)
Na čili maslo:
- 40 g masla
- 1 pl olivového oleja
- ½ čl údenej papriky
- Čili vločky (podľa chuti a požadovanej pálivosti)
Postup:
- Začnite tým, že si pripravíte jogurtový dip. V miske zmiešajte grécky jogurt s olivovým olejom, soľou a korenením.
- Kôpor nasekajte a zamiešajte do jogurtu. Na záver pridajte cesnak. Môžete ho prelisovať alebo nastrúhať najemno a zmiešať. Dip dajte nabok.
- Naplňte menší hrniec vodou a priveďte ju k miernemu varu. Potom si rozklepnite vajíčko do malého sitka, aby prebytočná voda z neho odtiekla a malo lepšiu textúru. Tento malý trik vám zaistí, že vajíčko bude dokonale tvarované.
- Teraz vezmite sitko s vajíčkom a jemne ho ponorte do vriacej vody, kde ho nechajte asi 10 sekúnd. Potom vajíčko opatrne vložte do hrnca, kde sa bude variť približne 3 minúty.
- To isté urobte aj s druhým vajíčkom. Nikdy ale nedávajte do hrnca viac ako jedno vajíčko naraz. Ak chcete proces urýchliť, použite dva hrnce.
- Na panvici rozohrejte maslo a olivový olej. Následne pridajte údenú papriku a čili vločky. Na strednej teplote varte asi 30 sekúnd, kým sa všetky chute prepoja a maslo krásne rozvonia.
- A teraz prichádza tá najlepšia časť - servírovanie. V hlbšom tanieri rozotrite jogurtovú zmes. Na vrch opatrne položte pošírované vajíčka a nakoniec ich polejte čili maslom. Na ozdobu môžete pridať ešte trochu čerstvého kôpru alebo údenú papriku.
Ako túto pochúťku servírovať?
Turecká vajíčka sú skvelé, ale ak chcete, môžete tento recept ešte o niečo viac vylepšiť podľa svojej chuti:
- Pridajte avokádo: Narezané avokádo dokonale ladí s krémovým jogurtom a pošírovaným vajíčkom.
- Pečivo alebo pita chlieb: Ak k tomu máte radi nejaký chrumkavý doplnok, skúste podávať turecké vajíčka s kúskom čerstvého chleba alebo pity. Vynikajúca kombinácia!
- Pikantnosť podľa chuti: Množstvo čili vločiek si môžete upravit podľa toho, ako veľmi pikantné jedlá máte radi. Prípadne môžete čili nahradiť iným korením.
Pošírované vajíčka sú kúzelné. Keď sa vám podarí urobiť ich správne, dosiahnete dokonalú textúru, ktorá je jemná na povrchu, ale so stále krásne tekutým žĺtkom. Je to trošku umenie, ale nebojte sa, zvládnete to a turecké vajíčka sa rýchlo stanú vaším obľúbeným receptom na víkendové raňajky.
Tento pokrm je nielen veľmi chutný, ale aj plný bielkovín a zdravých tukov. Je to ideálna voľba, ak chcete začať deň niečím, čo vás zasýti a zároveň poteší chuťové poháriky.
Zdroj úvodnej fotky: INSTAGRAM / @lzickacukru