Neviem, ako to máte vy, ale mojou slabosťou sú jednoznačne kysnuté koláče a koláče z lístkového cesta. A vôbec sa za to nehanbím (haha). Však si iba predstavte dezert, ktorý je chrumkavý, krémový aj svieži zároveň.
Túto realitu si môžeme s kľudným svedomím vytvoriť kedykoľvek, pretože si to zaslúžime. Konkrétne v podobe koláča, ktorý v sebe spája jemnosť tvarohu, romantickú arómu ružovej vody, sladkosť jahôd a chrumkavosť pistácií. Iba dôkaz toho, že jednoduché ingrediencie dokážu vytvoriť skutočný jedlý zázrak.
Recept na jahodovo-pistáciový koláč s tvarohom a ružovou vodou
Prečo práve ružová voda? V gastronómii sa používa najmä v stredovýchodnej a perzskej kuchyni a dodáva jedlám jemnú, kvetinovú arómu. Ružová voda je výborným spôsobom, ako zvýrazniť chuť ovocia a dezertov bez použitia umelých aróm.
Okrem toho má aj relaxačné účinky a je prírodným antioxidantom. Takže nielenže koláč skvelo chutí, ale zároveň antioxidanty tak trochu pôsobia aj na pleť.
Ingrediencie:
- 1 balenie lístkového cesta (štvorcového tvaru, cca 30 cm)
- 1 vaječný žĺtok
- 250 g jemného tvarohu
- ¼ šálky + 1 pl práškového cukru
- 1 pl + 2 čl ružovej vody
- Kôra z 1 citróna
- 1 vanička jahôd (umyť a očistiť)
- 1/3 šálky nesolených pistácií (nasekané)
Postup:
- Najprv si predhrejeme rúru na 220 °C. Potom rozložíme lístkové cesto na plech vystlaný papierom na pečenie. Pomocou noža jemne narežeme 2 cm okraj okolo celého cesta (pozor, nie úplne cez cesto, len do polovice hrúbky). Vnútro cesta popicháme vidličkou. Tento trik zaručí, že okraje sa krásne nafúknu a stred ostane rovný.
- Cesto jemne potrieme rozšľahaným žĺtkom, aby sa nám upieklo do zlatista. Pečieme 10-12 minút, alebo kým nie je pekne zlaté a chrumkavé.
- Kým sa cesto pečie, pripravíme si krém. Do mixéra dáme tvaroh, ¼ šálky práškového cukru, 1 polievkovú lyžicu ružovej vody a citrónovú kôru. Mixujeme, kým nevznikne hladký, ľahký krém. Hotový krém vložíme do chladničky, nech trochu stuhne a získa ideálnu konzistenciu.
- Jahody nakrájame na tenké plátky. Pokvapkáme ich 2 čajovými lyžičkami ružovej vody a pridáme 1 lyžicu práškového cukru. Necháme ich pár minút odležať, aby sa jemne osladili.
- Vychladnutý základ jemne potrieme tvarohovým krémom (ale nie až po okraj). Navrch rozložíme jahody a posypeme nasekanými opraženými pistáciami.
- Servírujeme nakrájané na kúsky podľa chuti.
Ak si chcete tento koláč prispôsobiť, tu je pár tipov:
- Namiesto jahôd skúste maliny, čučoriedky alebo figy. Sezónne ovocie je vždy top!
- Čo ak nemáte ružovú vodu? Vyskúšajte pomarančový kvetový extrakt alebo len citrónovú kôru navyše.
- Pre bezlepkovú verziu použite bezlepkové lístkové cesto, dnes už bežne dostupné v obchodoch.
- Ak chcete vegan variantu, tvaroh nahraďte rastlinným alternatívnym cream cheese a namiesto žĺtka použite rastlinné mlieko s troškou javorového sirupu na potretie.
- Vrch môžete pokvapkať medom alebo datlovým sirupom.
Tento recept je dôkazom, že výnimočný dezert nemusí byť vôbec komplikovaný. Má všetko - sviežosť, krémovosť, chrumkavosť a vôňu, ktorá vás prenesie na letný piknik do rozkvitnutej francúzskej záhrady (alebo aspoň do vlastnej obývačky s kávou v ruke). Ale veď takto tento koláč pôsobí, no nie?
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @cheftomwalton