Ketogénna diéta: Je táto ultimátna nízkosacharidová diéta pre vás dobrá?

Ketogénna diéta

Mnoho pacientov sa pýta na ketogénnu diétu. Je ketogénna diéta bezpečná? Odporučili by ste ju? Napriek nedávnej popularite nie je ketogénna diéta nič nové. V medicíne ju používame už takmer 100 rokov na liečbu epilepsie odolnej voči liekom, najmä u detí. V 70. rokoch Dr. Atkins popularizoval svoju veľmi nízkosacharidovú diétu na chudnutie, ktorá začínala veľmi prísnou dvojtýždňovou ketogénnou fázou. V priebehu rokov iné módne diéty začali používať podobný prístup na chudnutie.

Vyskúšajte:  Odšťavovače a ich tajomstvá: Ako si vyrobiť dokonalé džúsy doma

Čo je ketogénna (keto) diéta?

V podstate ide o diétu, ktorá spôsobuje, že telo uvoľňuje ketóny do krvného obehu. Väčšina buniek preferuje používať krvný cukor, ktorý pochádza zo sacharidov, ako hlavný zdroj energie pre telo. Pri absencii cirkulujúceho krvného cukru z potravy začíname rozkladať uložený tuk na molekuly nazývané ketónové telá (proces sa nazýva ketóza). Keď dosiahneme ketózu, väčšina buniek začne používať ketónové telá na produkciu energie, až kým nezačneme opäť prijímať sacharidy. Tento prechod, od používania cirkulujúcej glukózy k rozkladu uloženého tuku ako zdroja energie, sa zvyčajne deje počas dvoch až štyroch dní konzumácie menej ako 20 až 50 gramov sacharidov denne. Je potrebné mať na pamäti, že ide o vysoko individuálny proces, a niektorí ľudia potrebujú ešte prísnejšiu diétu na to, aby začali produkovať dostatok ketónov.

Odporúčame:  Ako si vybrať kvalitné výživové doplnky

Ketogénna diéta
Depositphotos

Keďže ketogénna diéta - keto diéta, neobsahuje sacharidy, je bohatá na bielkoviny a tuky. Zvyčajne zahŕňa veľké množstvo mäsa, vajec, spracovaného mäsa, klobás, syrov, rýb, orechov, masla, olejov, semien a vláknovej zeleniny. Pretože je takáto diéta veľmi obmedzujúca, je naozaj ťažké ju dodržiavať dlhodobo. Sacharidy zvyčajne tvoria aspoň 50 % typickej stravy. Jednou z hlavných kritík tejto diéty je, že mnohí ľudia majú tendenciu jesť príliš veľa bielkovín a nekvalitných tukov zo spracovaných potravín, s veľmi malým množstvom ovocia a zeleniny. Pacienti s ochorením obličiek by mali byť opatrní, pretože táto diéta by mohla zhoršiť ich stav. Okrem toho, niektorí pacienti sa môžu na začiatku cítiť trochu unavení, niektorí môžu mať zlý dych, nevoľnosť, zvracanie, zápchu a problémy so spánkom.

Je ketogénna diéta zdravá?

Máme pevné dôkazy o tom, že ketogénna diéta znižuje záchvaty u detí, niekedy rovnako účinne ako lieky. Vďaka týmto neuroprotektívnym účinkom sa objavili otázky o možných prínosoch pre iné mozgové poruchy, ako sú Parkinsonova chorobaAlzheimerova choroba, skleróza multiplex, poruchy spánku, autizmus a dokonca aj mozgový nádor. Avšak neexistujú žiadne štúdie na ľuďoch, ktoré by podporovali odporúčanie ketózy na liečbu týchto stavov.

Chudnutie je hlavný dôvod, prečo moji pacienti používajú ketogénnu diétu. Predchádzajúce výskumy ukazujú dobré dôkazy o rýchlejšom chudnutí, keď pacienti prejdú na ketogénnu alebo veľmi nízkosacharidovú diétu v porovnaní s účastníkmi na tradičnej nízkotučnej diéte alebo dokonca na stredomorskej diéte. Avšak tento rozdiel v chudnutí sa zdá, že sa časom stráca.

Priprav si doma:  Recepty na najlepšie zeleninové polievky PRI CHUDNUTÍ!

Keto strava
Depositphotos

Ketogénna diéta tiež preukázala zlepšenie kontroly hladiny cukru v krvi u pacientov s cukrovkou 2. typu, aspoň krátkodobo. Väčší rozpor vzniká, keď zvážime vplyv na hladinu cholesterolu. Niektoré štúdie ukazujú, že u niektorých pacientov sa hladina cholesterolu na začiatku zvýši, aby sa o niekoľko mesiacov neskôr znížila. Avšak, neexistuje žiadny dlhodobý výskum, ktorý by analyzoval jeho účinky na cukrovku a vysoký cholesterol v priebehu času.

Pozri aj:  Uhorková, citrónová, rascová - vieme, ktorá VODA je najlepšia NA CHUDNUTIE

Hlavné body z hodnotenia ketogénnej diéty

Ketogénna diéta by mohla byť zaujímavou alternatívou na liečbu určitých stavov a môže urýchliť chudnutie. Je však ťažké ju dodržiavať a môže byť založená na červenom mäse a iných mastných, spracovaných a slaných potravinách, ktoré sú notoricky nezdravé. Taktiež nevieme veľa o jej dlhodobých účinkoch, pravdepodobne preto, že je tak ťažké ju dodržiavať, že ľudia nedokážu takto jesť dlhodobo. Je tiež dôležité si uvedomiť, že "jojo diéty", ktoré vedú k rýchlym výkyvom hmotnosti, sú spojené so zvýšenou úmrtnosťou. Namiesto toho, aby ste sa zapojili do ďalšej populárnej diéty, ktorá bude trvať len niekoľko týždňov až mesiacov (pre väčšinu ľudí vrátane ketogénnej diéty), skúste prijať zmeny, ktoré sú udržateľné dlhodobo. Vyvážená, nespracovaná strava bohatá na veľmi farebné ovocie a zeleninu, chudé mäso, ryby, celozrnné obilniny, orechy, semená, olivový olej a veľa vody sa zdá byť najlepším dôkazom pre dlhý, zdravší a plnohodnotný život.

Preložené z blogového príspevku Harvard Health od Dr. Marcela Camposa.

Zdroj úvodnej fotky: unsplash.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE