Polievka musí byť, o tom nie je pochýb. Je plná vitamínov a vlákniny, posilní a pomôže nášmu tráveniu, zahreje a jej príprava je poväčšine rýchla a jednoduchá.
V období chudnutia je zeleninová polievka výborným jedlom na odľahčenie tela a zhodenia pár kilogramov, ktorá máme navyše. V dnešnej dobe existuje nespočetné množstvo receptov polievok na chudnutie ale nezabudnime, že každý recept je možné ešte vylepšiť. Máme pre vás pár skvelých tipov na vynikajúce polievky, vďaka ktorým vaša váha pôjde dole.
Výhody zeleninových polievok na chudnutie:
-
Nízkokalorický obsah
-
Vysoký obsah vlákniny
-
Skvelé nutričné hodnoty
-
Vysoký obsah vody
-
Veľmi ľahká a rýchla príprava
-
Výborný spôsob ako zahrnúť zeleninu do svojho jedálnička
-
Podpora metabolizmu
Zdravé zeleninové polievky sú skutočne skvelou možnosťou pre tých, ktorých trápia nadbytočné kilá. Základom je ľahký vývar zo zeleniny alebo z chudého mäsa. Prečo ľahký? Dôvod je ten, že vývar zo samotných kostí alebo mastného mäsa je síce chutný, ale jeho kalorická hodnota je príliš vysoká, čoho sa pri chudnutí chceme vyvarovať.
Pri dochucovaní týchto výživných polievok na chudnutie dbajte na zdravé prísady bez glutamanu a éčiek. Tie si viete zakúpiť v zdravej výžive, bio obchodoch ale aj väčších supermarketoch.
Odporúčame: Pomáha epsomská soľ pri chudnutí? Celebrity ju milujú!
1. Vývar ako vitamínová bomba
Ingrediencie:
- 4ks mrkvy
- 2ks petržlenu
- 1ks kalerábu
- 1ks zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- 0.5ks póru
- 1ks paradajky
- Bylinky
- Soľ
- Čierne korenie
- 0.5 ml kurkumy
- 1 PL masla
Príprava:
- Koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler) ošúpeme a umyjeme. Ak máme väčšie kusy, prekrojíme ich na menšie časti.
- Pór alebo cibuľu ošúpeme, umyjeme a taktiež prekrojíme. Cesnak necháme v šupke.
- Do hrnca nalejeme 1,8 až 2 litre vody a pridáme pripravenú zeleninu.
- Pre lepšiu chuť vložíme do vývaru (polievky) aj papriku a paradajku.
- Polievku necháme zovrieť, tak teplotu znížime.
- Následne pridáme čerstvé bylinky, čierne korenie, maslo a alebo olej.
- Vývar varíme pomaly približne 1,5 hodiny až do zmäknutia zeleniny. Hrniec môžeme prikryť pokrievkou.
- Zeleninový vývar dochutíme soľou až na úplnom konci.
- Prisypeme kurkumu, ktorá je zdravá a dodá polievke krásnu farbu.
TIP: K polievke si pripravte aj nudle alebo rezance.
Bude vás zaujímať: Ako si vybrať kvalitné výživové doplnky
2. Zeleninová kapustová polievka – Žrút tukov
Ingrediencie:
- 6ks cibule
- 3ks papriky
- 1ks menšej kapusty
- 2ks mrkvy
- 800g olúpaných paradajok v plechovke
- Soľ, čierne korenie a bio vegeta
- Olivový olej
Príprava:
- Všetky suroviny pokrájame na tenké nudličky a podusíme na olivovom oleji
- Následne zalejeme 4 litrami vody a dochutíme korením alebo podľa vlastnej chuti.
- Varíme do zmäknutia.
Polievka vám vydrží ako "týždenný žrút tukov".
Vyskúšaj aj: Raňajková ovsená kaša - tip, ako ju pripraviť a čím ju obohatiť, aby bola dokonalá
Zdroj: Depositphotos
3. Zeleninová polievka s fazuľou
Ingrediencie:
- 1ks petržlenu
- 1ks mrkvy
- ¼ zeleru
- ¼ hlava kapusty
- 1ks papriky
- 1ks paradajky
- Bio vegeta alebo iné korenie podľa chuti
- 1ks konzervy fazule
Príprava:
- Zeleninu si nakrájame na menšie kusy alebo kocky, pridáme vodu a korenie.
- Varíme približne 40 minút.
- Následne otvoríme a scedíme fazuľu. Pridáme ju do polievky.
TIP: K polievke si môžete pridať aj zelenú fazuľku alebo dať hrianku.
Tip pre vás: Citrusová diéta - schudnite a zároveň posilnite svoj organizmus
Zdroj: Depositphotos
4. Brokolicová polievka
Ingrediencie:
- 300g brokolice
- 50g cibule
- 1l vody alebo vývaru
- Soľ, čierne korenie a bio vegeta
- Olivový olej
Príprava:
- Cibuľu nakrájame na drobné kostičky a do zlatista osmažíme na oleji.
- Pridáme kúsky brokolice a chvíľku ich spolu s cibuľou restujeme.
- Následne zalejeme vodou a okoreníme.
- Varíme 20 minút.
- Na koniec použijeme ponorný mixér a všetko rozmixujeme.
- Podľa chuti môžete pridať aj syr a dochutíte podľa vlastnej chuti.
TIP: Polievku môžete ozdobiť aj vajíčkom na tvrdo, strúhaným syrom, semiačkami alebo bylinkami.
Prečítaj aj: Uhorková, citrónová, rascová - vieme, ktorá VODA je najlepšia NA CHUDNUTIE
Zdroj: Depositphotos
5. Karfiolová polievka
Ingrediencie:
- 500g karfiolu
- 100g cibule
- 1 strúčik cesnaku
- Olivový olej
- Soľ, čierne korenie, bio vegeta
- Voda alebo vývar
Príprava:
- Na oleji osmažíme cibuľku do zlatista a pridáme cesnak s karfiolom a restujeme.
- Zalejeme to vodou alebo vývarom a pridáme korenie.
- Varíme približne 10 minút do zmäknutia zeleniny a následne rozmixujeme.
- Pokiaľ bude polievka príliš hustá, môžeme rozriediť vodou.
TIP: Ozdobte si polievku jarnou cibuľkou, slnečnicovými alebo tekvicovými semiačkami.
Bude vás zaujímať: Najzaujímavejšie diéty celebrít, ktoré naozaj fungujú!
Zdroj: Depositphotos
Zeleninové diétne polievky sú zdravý a chutný spôsob, ako dosiahnuť svoje ciele v hmotnostnom úbytku. Naša kolekcia receptov na lahodné a nízkokalorické polievky vám pomôže udržať sa fit a cítiť sa plní energie. Tieto rýchle, chutné a zdravé polievky na chudnutie majú nízky obsah kalórií a skvelá energetická hodnota v týchto polievkach vám doplní potrebné vitamíny, minerály a vlákninu.
Aj keď je vaším zámerom schudnúť, nezabúdajte na to, že polievka vám musí aj chutiť. Práve preto si dochucujte svoje polievky na chudnutie aj bylinkami, obľúbenou zeleninou alebo semiačkami. Polievke to nespraví len skvelú chuť ale dodá už aj spomínané potrebné vitamíny a minerály, ktoré v období chudnutia nutne potrebujete.