Váš kompletný sprievodca kvetinovými vodami: Ako ich používať?

Kvetinové vody

Kvetinové vody sú medzi ženami veľmi obľúbené. Nielen vďaka ich vôni, ale aj účinkom. Známe tiež ako hydroláty alebo kvetinové hydrosoly, sú to vlastne jemné prírodné produkty, ktoré vznikajú pri parnej destilácii esenciálnych olejov z rastlín. Tento vedľajší produkt obsahuje jemné častice esenciálnych olejov a prospešné látky, ktoré majú úžasné účinky na pokožku, vlasy a dokonca aj náladu. My, ženy, proste milujeme všestrannosť.

Inšpirujte sa: Ryžová voda ako zázračný elixír na pleť, vlasy a trávenie. Zisti ako ju vyrobiť, používať a skladovať

Čo sú kvetinové vody?

Kvetinové vody obsahujú vodnú časť rastliny, ktorá zachytáva jemné éterické zložky a živiny. Na rozdiel od esenciálnych olejov, ktoré sú veľmi koncentrované, kvetinové vody sú omnoho jemnejšie, a preto vhodné na každodenné použitie. Môžete ich používať priamo na pokožku, vlasy, ale aj v domácom prostredí.

Aké sú ich hlavné výhody?

  • Hydratácia: Kvetinové vody poskytujú jemnú, no intenzívnu hydratáciu, čo je ideálne pre suchú alebo citlivú pokožku.
  • Upokojenie: Mnohé druhy hydrolátov majú protizápalové a upokojujúce účinky, vhodné pre podráždenú alebo začervenanú pleť.
  • Osvieženie: Sú ideálnym prírodným osviežovačom nielen pre telo, ale aj domáce prostredie.
  • Antibakteriálne účinky: Niektoré kvetinové vody, ako napríklad levanduľová či čajovníková, majú prirodzené antibakteriálne vlastnosti.
  • Všestrannosť: Kvetinové vody môžete využiť na pleť, vlasy, ako osviežovač miestnosti alebo dokonca ako prísadu do kozmetických prípravkov.

Všestranné využitie kvetinových vôd

1. Pleťová tonizácia

Kvetinové vody sú vynikajúcim prírodným tonikom, ktoré môžete používať na dennej báze. Po čistení pleti nastriekajte kvetinovú vodu priamo na tvár alebo ju naneste pomocou vatového tampónu, aby ste odstránili zvyšky nečistôt a make-upu. Pomáhajú obnoviť prirodzené pH pokožky, osviežia ju a dodajú jej hydratáciu.

Tipy:

  • Ružová voda: Skvelá pre suchú a citlivú pokožku, má hydratačné a upokojujúce vlastnosti.
  • Harmančeková voda: Vhodná pre citlivú pleť, má protizápalové účinky a pomáha znižovať začervenanie.
  • Levanduľová voda: Má antiseptické a vyrovnávajúce účinky, vhodná pre zmiešanú alebo aknóznu pleť.

Bude vás zaujímať: Levanduľové tonikum - prírodná starostlivosť o pleť s relaxačným účinkom

Levanduľová voda

2. Osviežovač počas dňa

Ak cítite, že vaša pleť je suchá alebo unavená počas dňa, jednoducho nastriekajte kvetinovú vodu na tvár ako taký osviežovač. Tento rýchly trik zanechá vašu pleť okamžite hydratovanú a osvieženú. Je to skvelý spôsob, ako sa osviežiť počas horúcich letných dní alebo keď pracujete v klimatizovanom prostredí. Takže odteraz majte kvetinovú vodu vždy v kabelke.

3. Starostlivosť o vlasovú pokožku

Vlasová pokožka je rovnako dôležitá ako pleť, a kvetinové vody dokážu výrazne zlepšiť jej zdravie. Ak máte suchú alebo podráždenú pokožku hlavy, môžete nastriekať kvetinovú vodu priamo na korienky vlasov. Ružová či harmančeková voda pokožku upokojí a zvlhčí, zatiaľ čo čajovníková (tea tree) voda účinne bojuje proti lupinám a svrbeniu.

4. Ošetrenie spálenej pokožky

Najmä v lete, kvetinové vody sú skvelým prírodným pomocníkom pri spálenej pokožke po nadmernom vystavení slnku. Ak ich skladujete v chladničke, poskytnú vám takmer okamžité schladenie a hydratáciu. Ideálnou voľbou je ružová voda, ktorá pokožku upokojuje, ale môžete vyskúšať aj harmančekovú či levanduľovú. Hamamelová voda navyše zmierňuje zápaly a stiahne začervenanie, zatiaľ čo kadidlová voda podporuje regeneráciu pokožky. Možnosti sú nekonečné.

5. Kombinácia s pleťovým olejom

Aby pleť po aplikácii oleja neostávala mastná, skúste ju predtým navlhčiť kvetinovou vodou. Nastriekajte ju na tvár a na ešte vlhkú pleť naneste pár kvapiek pleťového oleja. Táto kombinácia umožní oleju lepšie sa vstrebať, čo nielen zlepší hydratáciu, ale tiež zanechá pleť jemnú a zamatovo hebkú.

6. Pridanie do pleťových masiek

Pri príprave ílových alebo práškových masiek môžete nahradiť obyčajnú vodu práve kvetinovou. To posilní účinky masky a dodá jej extra hydratáciu a výživu. Ak maska začne rýchlo vysychať, počas pôsobenia ju môžete zvlhčovať pomocou kvetinovej vody, čo predĺži jej účinnosť. Tento postup podporuje lepšie vstrebávanie aktívnych zložiek.

Odporúčame aj: Jarischova voda - (ne)obyčajný zázrak pre vašu pleť

Pleťová maska
Depositphotos

7. Fixácia make-upu

Na záver, kvetinové vody môžu slúžiť aj na fixáciu vášho make-upu. Ak chcete, aby make-up vyzeral prirodzene a vydržal dlhšie, nastriekajte jemnú vrstvu kvetinovej vody na tvár hneď po jeho aplikácii. Tento krok zafixuje líčenie a dodá pleti maximálne svieži vzhľad.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE