Ako dosiahnuť lepšiu jesennú imunitu bez zbytočnej chémie?

Ako posilniť imunitu počas jesene

S príchodom jesene sa čoraz viac stretávame s chladnejším počasím, kratšími dňami a častými zmenami teploty. Neprináša extrémne zmeny iba v počasí, ale aj v tom, ako sa cítime. Tieto faktory môžu oslabovať náš imunitný systém, čo zvyšuje riziko prechladnutia, chrípky a iných sezónnych ochorení. O to dôležitejšie je pripraviť telo, ale i myseľ na tento prechod.

Nebudeme si klamať, častokrát v tomto období ako prvé utekáme do lekárne a siahame práve po rýchlej úľave v podobe syntetických chemikálií. Hľadáme rýchle riešenia namiesto dlhodobo udržateľných. O svoju imunitu je potrebné sa starať celoročne, nie iba počas kritického obdobia, ktorým býva jeseň. Hoci mnohí ľudia v tomto období siahajú po rôznych chemických doplnkoch na podporu imunity, pravdou je, že naše telo si dokáže pomôcť aj prírodnými spôsobmi. A to dokonca lepšie.

Zaujme vás: Ako detoxikovať telo ľahko a prirodzene: tu je 9 osvedčených tipov

5 overených tipov na posilnenie imunity:

1. Zmeňte jedálniček

Jednou z najjednoduchších a najprirodzenejších ciest, ako posilniť imunitu, je správna výživa. Naša strava ovplyvňuje schopnosť organizmu bojovať s infekciami a chorobami, a preto je kľúčové dbať na sezónne potraviny, kvalitu a vyváženosť toho, čo jeme.

V období jesene máme opäť viac možností vyhrať sa s varením, nakoľko v lete sa nám do teplých jedál veľmi nechce. Zamerajte sa ale, predovšetkým, na potraviny bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré podporujú činnosť imunitného systému. Ide najmä o tekvicu, mrkvu, sladké zemiaky, brokolicu či citrusy, ktoré sú skvelými zdrojmi vitamínu A, C a antioxidantov. Tie chránia bunky pred poškodením a podporujú imunitu. 

Fermentované potraviny ako jogurty, kyslá kapusta a kefír zas obsahujú prospešné probiotiká, ktoré posilňujú črevnú mikroflóru. No a zdravé črevá sú základom pre silnú imunitu, keďže v nich sídli veľká časť imunitných buniek. Hoci sú probiotiká a prebiotiká stále mierne podceňované, ich užívanie by sme nemali brať na ľahkú váhu. 

2. Zvýšte dávky vitamínu C

Prírodný štít proti nachladnutiu, vitamín C, je jedným z najznámejších prírodných posilňovačov imunity. Tento silný antioxidant podporuje tvorbu bielych krviniek, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri boji s infekciami a chorobami. Zároveň, jeho pravidelnýpríjem môže skrátiť trvanie prechladnutia a zmierniť jeho príznaky.

Pozor! Namiesto syntetických doplnkov sa zamerajte na potraviny bohaté na vitamín C, ako sú citrusy (pomaranče, grapefruity, citróny, mandarínky), ktoré si môžete pridať do svojho denného jedálnička. Červená paprika dokonca obsahuje ešte viac vitamínu C, a je tiež bohatá na ďalšie antioxidanty, ktoré posilňujú imunitu. 

Druhy zeleniny, ako špenát a brokolica, sú ďalšími výbornými zdrojmi vitamínu C a ďalších prospešných látok, ktoré posilňujú ochranu organizmu pred infekciami. V krátkosti, príjem vitamínu C z potravín je pre organizmus ideálny, pretože ho telo lepšie absorbuje v prirodzenej forme ako v syntetickej.

Prečítajte si: Citrusová diéta - schudnite a zároveň posilnite svoj organizmus

Prírodné zdroje vitamínu C
Depositphotos

3. Hýbte sa

Áno, áno. Chladnejšie počasie nás odrádza od pravidelného pohybu von, na ktorý sme si počas letných mesiacov zvykli. Skryť sa pod perinu a pustiť si Netflix je síce lákavejšie, ale to nám imunitu neochráni. Veru, nie.

Pravidelná fyzická aktivita je jedným z najlepších spôsobov, ako podporiť imunitný systém. Pohyb zlepšuje cirkuláciu krvi, čím sa imunitné bunky a protilátky dostanú rýchlejšie na miesto, kde sú potrebné na boj s infekciou. Zároveň cvičenie znižuje zápal v tele a posilňuje prirodzenú obranyschopnosť. 

Odporúča sa kombinovať rôzne druhy cvičení, ktoré posilňujú telo bez zbytočného preťaženia. Pilates a strečing podporujú pohyblivosť, znižujú stres a zlepšujú dýchanie, čo má pozitívny vplyv na imunitu. Kardio aktivity ako chôdza a beh podporujú cirkuláciu krvi a lymfy, čo je dôležité pre transport imunitných buniek. Silový tréning zas pomáha zvyšovať odolnosť organizmu a znižuje riziko zápalových procesov v tele. Pamätajte, že kľúčom je cvičiť pravidelne, no v primeranom množstve, aby sa telo nestresovalo a neoslabovalo nadmerným cvičením. 

4. Berte ohľad na cirkadiánny rytmus

Cirkadiánny rytmus, teda biologické hodiny, ktoré riadia naše spánkové cykly, má veľký vplyv na imunitný systém. Kvalitný spánok je nevyhnutný pre regeneráciu organizmu a tvorbu imunitných buniek. Naopak, nedostatok spánku oslabuje imunitu, znižuje schopnosť tela bojovať s infekciami a zvyšuje riziko chorôb.

Ako zlepšiť spánok a podporiť imunitu?

  • Choďte spať a vstávajte v rovnaký čas – Naše telo miluje rutinu. Pravidelný spánkový režim pomáha regulovať hormóny a podporovať regeneráciu. Na cirkadiánnom rytme je totiž závislá činnost orgánov a produkcia hormónov, preto môže jeho nerešpektovanie prispievať ku vzniku hormonálnej nerovnováhy, čo dokáže podstatne rozhodiť fyzickú i psychickú kondíciu.
  • Obmedzte modré svetlo pred spaním - Svetlo z obrazoviek (telefónov či počítačov) potláča tvorbu melatonínu, hormónu spánku.
  • Vytvorte si príjemné spánkové prostredie - Tma, ticho a vhodná teplota v miestnosti sú základné predpoklady pre kvalitný spánok.

Bude vás zaujímať: Saunovanie počas jesenných mesiacov – objavte TOP 7 pozitívnych účinkov pre naše zdravie!

Kvalitný spánok
Depositphotos

5. Starajte sa o pokožku

Pokožka je náš najväčší orgán a prvá línia obrany pred vonkajšími patogénmi, ako sú vírusy a baktérie. Preto je dôležité venovať jej dostatočnú starostlivosť a pozornosť, aby bola zdravá a odolná.

Na jeseň, keď je vzduch suchší a chladnejší, je pokožka náchylnejšia na vysušenie a podráždenie. Suchá pokožka môže stratiť svoju ochrannú funkciu, čo zvyšuje riziko vzniku mikrotrhliniek a prieniku patogénov. Preto dbajte na pravidelné používanie hydratačných krémov alebo olejov na prírodnej báze (ako je kokosový olej alebo bambucké maslo). Tie pomáhajú udržať pokožku pružnú a chránenú, čo je pre toto obdobie nevyhnutné.

Obrovským plus je konzumácia potravín bohatých na zdravé tuky a antioxidanty (napríklad orechy, semienka, ryby a zelenina), čo podporuje zdravie pokožky zvnútra. Okrem toho dbajte na dostatočný príjem vody, ktorá pomáha hydratovať pokožku a udržiavať jej obranyschopnosť.

Posilnenie imunitného systému na jeseň nevyžaduje iba použitie chemických doplnkov či liekov. Správne stravovanie, pohyb, dostatok vitamínov, kvalitný spánok a starostlivosť o pokožku sú prírodné a efektívne spôsoby, ako udržať svoje telo zdravé a pripravené na toto náročnejšie obdobie. Stačí si len vytvoriť zdravé návyky, ktoré podporia vašu imunitu a zlepšia celkovú kvalitu zdravia.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE