Neviete, čo s tekvicou? Vyskúšajte recepty na domácu kozmetiku z tekvíc

Prirodzené ingrediencie môžu byť tým najlepším spôsobom, ako dosiahnuť krásnu a zdravú pokožku, bez toho aby sme vystavovali našu pleť agresívnym chemikáliám. A jednou z takýchto úžasných prírodných zložiek je aj tekvica. Tekvica nie je len populárnym symbolom jesene, ale obsahuje aj minerály, antioxidanty a vitamíny, ktoré môžu mať prospešný vplyv na vašu pokožku.

Ak vás tento rok záhrada obdarila bohatou úrodou tekvíc a už ste vyskúšali všetko od tekvicových prívarkov, polievok, koláčov, zapekaných pochúťok až po tekvicové semienka, a je vám ľuto ich vyhodiť, použite tekvicu inou formou. Domáca kozmetika z tekvice vás prekvapí svojimi účinkami.

Ako na obklad z tekvice Hokkaido? Ako si pripraviť omladzujúce tekvicové masky proti starnutiu či tvárový peeling? Aký vplyv má tekvica na pleť a vlasy?

Neprehliadni: Uhorková, citrónová, rascová - vieme, ktorá VODA je najlepšia NA CHUDNUTIE

 

Prečo používať tekvicu i na pokožku v podobe domácej kozmetiky?

Tekvica je plná živín, ktoré sú ako stvorené na podporu zdravej pokožky. Táto plodina z našich záhrad môže byť prospešná pre pokožku z nasledujúcich dôvodov:

  1. Obsahuje vitamíny a minerály: Tekvica je bohatá na vitamíny C a E, ako aj na minerály ako železo a draslík. Tieto živiny podporujú zdravie a vzhľad pokožky.
  2. Vitamín A: Tekvica je výborným zdrojom vitamínu A vo forme betakaroténu, ktorý je dôležitý pre zdravú pokožku. Betakarotén môže pomôcť zlepšiť farbu pokožky, podporovať jej obnovu a zmierniť známky starnutia.
  3. Antioxidanty: Tekvica obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi a môžu pomôcť predchádzať predčasnému starnutiu pokožky.
  4. Zvlhčovanie: Niektoré pleťové výrobky obsahujú tekvicový olej alebo výťažky, ktoré pomáhajú udržiavať pokožku hydratovanú a zlepšujú jej textúru. Takže už žiadna suchá pleť.
  5. Zmierňovanie podráždenia: Tekvica obsahuje protizápalové zložky, ktoré môžu pomôcť zmierňovať podráždenie a začervenanie pokožky.
  6. Exfoliácia: Enzýmy obsiahnuté v tekvici pomáhajú pri prirodzenom odlupovaní odumretých kožných buniek.
  7. Jednoduché použitie: Tekvicu môžete použiť pri príprave masiek alebo peelingov pre rôzne typy pleti. Môžete ju zmiešať s ďalšími prírodnými zložkami, ako je med, jogurt alebo ovsená múka, aby ste vytvorili masku na pokožku, ktorá vyhovuje vašim potrebám.

Je však dôležité poznamenať, že ak máte citlivú pokožku alebo ste alergický na niektoré zložky tekvice, mali by ste si najskôr spraviť test na malej časti pokožky.

Čerstvá tekvica alebo maska z varenej tekvice?

Je lepšie pri príprave domácej kozmetiky použiť čerstvú tekvicu alebo varenú? Všetko závisí od vašich preferencií. Tekvica si aj po krátkom varení zachová väčšinu svojich prospešných látok. Rozdiel je len v tom, akú masku preferujete – nastrúhaná surová tekvica lepšie tónuje a zlepšuje elasticitu, a preto je vhodnejšia pre mastnú pleť. Dužina varenej tekvice a maska z nej ​​pôsobí jemnejšie, pleť zjemňuje, jemne vyživuje a príjemne sa nanáša.

1. Domáca tekvicová maska

Tekvicová vitamínová maska pre mastnú pleť dodá vašej pokožke potrebné látky a postupne ju zbaví neželanej mastnosty. Ako si túto masku pripraviť?

Budete potrebovať:

  • 1/4 šálky tekvicového pyré
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 1 celé vajce

Všetky suroviny dajte do hlbšej misky a miešajte, kým nevznikne hladká konzistencia. Zmes naneste na tvár. Nechajte pôsobiť 20 minút, potom ju opláchnite a osušte

2. Omladzujúca tekvicová pleťová maska proti starnutiu

Ako sme už spomenuli vyššie, tekvica Hokkaido, ale i ďalšie druhy tekvice obsahujú mnoho prospešných látok pre naše telo, ale aj pleť. Použitie tekvicového oleja je jedným zo spôsobov, ako tieto cenné vitamíny využiť. Skúste si tiež pripraviť masku pre omladenie a vzpruženie pleti a vyhladenie tváre.

Suroviny na omladzujúcu masku:

  • 1 šálka tekvice
  • 2 polievkové lyžice hnedého cukru
  • 1 polievková lyžica medu
  • pol šálky bieleho jogurtu

Cukor a jogurt v tejto zmesi majú za úlohu exfoliovať, med pôsobí zase ako zvlhčovadlo a tiež antibakteriálne.

Masku naneste na tvár a nechajte 10 minút pôsobiť. Následne opláchnite vlažnou vodou a vysušte uterákom.

Domáca maska z tekvice hokaido

Zdroj: Depositphotos

3. Vlasová maska z tekvice

Využite výhody tekvicových masiek a pripravte si tekvicovú vlasovú masku pre oslnivý lesk. Zmiešajte jednu šálku tekvice s pol šálkou bieleho jogurtu a jednou lyžicou medu. Zmes vmasírujte do pokožky hlavy a až ku končekom vlasov. Potom si zabaľte hlavu do uteráka a nechajte pôsobiť až 30 minút. Vlasy následne opláchnite.

4.Tekvicový kondicionér

Omladzujúce masky či tvárová maska plná účinných látok nie je jediný spôsob, ako tekvicu využiť v domácej kozmetike. Medzi najlepšie recepty využitia nadbytočných tekvíc patrí aj tekvicový vlasový kondicionér. Ide o jednoduchý spôsob, ako obnoviť a oživiť suché vlasy. Pripravíte si ho nasledovne:

Suroviny:

  • 1/2 šálky tekvicového pyré
  • 1/4 šálky jogurtu
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 1 polievková lyžica kokosového oleja

Všetky suroviny dôkladne zmiešajte a zmes naneste na vlhké vlasy. Nechajte pôsobiť 20 minút a vlasy poriadne opláchnite.

5. Tekvicový kúpeľ

Doprajte si tekvicový kúpeľ, ktorý vo vás svojou vôňou vyvolá tú správnu jesennú náladu a navyše zanechá vašu pokožku jemnú, hladkú a hydratovanú.

Na prípravu soli do kúpeľa budete potrebovať:

  • 1 šálka epsomskej soli
  • 1/2 šálky hrubej morskej soli
  • 1/2 šálky najemno nastrúhanej surovej tekvice
  • 3 lyžičky mandľového oleja
  • 2 polievkové lyžice prášku na pečenie
  • 1/2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • 2 polievkové lyžice tekvicového korenia

Vo veľkej mise zmiešajte všetky suroviny. Následne soľ presypte do pohára s uzáverom.

Na tekvicový kúpeľ používajte pol šálky soli, tak, že pri napúšťaní vane zmes v pohári dáte pod prúd tečucej vody. Následne strávte vo vani aspoň 30 minút, aby ste naplno využili všetky účinky tekvice.

Pozri aj: Zlozvyky, ktoré škodia kráse a robíte ich aj vy: Pozor na týchto 5!

Tekvica

Zdroj: Depositphotos

6. Olej z tekvice na ruky

Ak chcete omladiť a regenerovať pokožku rúk, zmiešajte 1/4 šálky tekvicového pyré Hokkaido s 1 lyžičkou mandľového alebo olivového oleja a 1 lyžičkou medu. Tento olej alebo obklad z tekvice Hokkaido si vtierajte do dlaní. Následne si ruky opláchnite telou vodou.

7. Telový peeling z tekvice

Ak vaša pokožka potrebuje peeling, tekvica vám vytvorí ideálny základ pre výživný a účinný cukrový peeling. Zmiešajte rovnaké diely tekvicového pyré a olivového oleja. Ďalej pridávajte toľko cukru, kým nevznikne hustá kaša. V sprche si trite svoje telo touto zmesou. Potom sa opláchnite ako obvykle. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE