10 šokujúcich dôvodov, prečo sa nevyspíte: Číslo 4 vás prekvapí!

Dôvody únavy a nespavosti

O tom, ako dôležitý je spánok snáď ani nemusíme bližšie písať. Zdá sa, že teoretickú časť ovládame všetci na úrovni, no ak ide o tú praktickú, tam nastáva problém. Sme zaplavení dennými povinnosťami, ktoré nám pridávajú stres a tlak. To sa následne odvíja na našom spánkovom režime a rutine, ktorú si z možných dôvodov nevieme udržať. Cítime únavu, nechuť, zníženú produktivitu, a vtedy prichádzajú na rad rôzne psychické či fyzické prejavy.

Pravdou je, že niekedy sa únava nezlepší ani po niekoľkých hodinách spánku, hoci sa snažíme nastaviť (konečne) iný režim. Spánkové problémy sa môžu zdať naozaj zložité, no niektoré dôvody môžu byť prekvapivo jednoduché. Tu je desať z nich, ktoré vám môžu brániť v tom, aby ste si skutočne oddýchli a vyspali sa.

Prečítajte si: Podpisuje sa pod krásu pleti, dodáva telu energiu a prispieva k lepšiemu zdraviu

10 dôvodov, prečo nemôžete spať:

1. Strach z tmy

Hoci sa strach z tmy často spája s deťmi, mnoho dospelých ho zažíva podvedome. Ak sa cítite v úplnej tme nepohodlne, môžete byť v strese, čo spôsobí problémy so zaspávaním.

Tip: Skúste slabé nočné osvetlenie alebo nechajte v miestnosti iba malé svetlo, ktoré vám poskytne pocit bezpečia bez narušenia melatonínu. Avšak, postupným znižovaním svetla môžete tento strach prekonať.

2. Emocionálne náročné čítanie pred spaním

Ak pred spaním čítate knihy alebo články, ktoré sú emocionálne zaťažujúce, môžete to spôsobiť problém s relaxáciou. Príbehy plné napätia, smutné správy alebo témy, ktoré vás rozrušujú, môžu spôsobiť zvýšenie hladiny stresu a udržať vašu myseľ aktívnu. Váš mozog tak nemá možnosť úplne vypnúť, čo môže viesť k prerušovanému spánku alebo dokonca nespavosti.

Tip: Skúste pred spaním zvoliť ľahšie a pokojnejšie čítanie, ako sú relaxačné články, jednoduché príbehy alebo knihy o osobnom rozvoji.

3. Počúvanie rozprávok alebo sledovanie ťažkých filmov

Zatiaľ čo rozprávky môžu byť upokojujúce, niektoré príbehy môžu byť pre vaše emócie náročné. Podobne, ťažké filmy alebo emocionálne vypäté scény pred spaním môžu stimulovať mozog a zhoršiť proces relaxácie.

Tip: Zvoľte si ľahký obsah na počúvanie alebo sledovanie, ktorý nebude emocionálne nabitý a pomôže vám uvoľniť sa.

Bude vás zaujímať: Ako na zdravý spánok po pôrode? Vytvorte si rutinu a nechajte si pomôcť

Vypäté scény pred spaním môžu stimulovať mozog
Depositphotos

4. Používanie silných zubných pást

Čítate správne. Niektoré zubné pasty, najmä tie s vysokým obsahom mentolu alebo fluóru, môžu byť príliš silné a stimulovať zmysly. Silná chuť alebo vôňa môže spôsobiť, že sa cítite viac bdelí, čo naruší váš proces upokojenia pred spaním.

Tip: Na večer zvoľte jemnejšie zubné pasty, ktoré neobsahujú silné arómy alebo látky, ktoré by mohli stimulovať zmysly.

5. Spanie na nesprávnej strane tela

Poloha, v ktorej spíte, môže mať väčší vplyv na kvalitu vášho spánku, než si myslíte. Spanie na pravej strane môže zhoršiť trávenie a zvýšiť riziko pálenia záhy, zatiaľ čo spanie na ľavej strane môže pomôcť zlepšiť trávenie a cirkuláciu krvi.

Tip: Skúste spať na ľavej strane, aby ste podporili správnu funkciu orgánov a znížili problémy s trávením počas noci.

6. Spálňa je príliš tichá

Aj keď to môže znieť zvláštne, absolútne ticho môže byť pre niektorých ľudí rušivé. Ak je vaša spálňa úplne tichá, váš mozog môže začať zachytávať aj tie najmenšie zvuky, čo môže spánok prerušovať.

Tip: Používajte mierny hluk v pozadí, napríklad biely šum alebo jemnú hudbu, aby ste vytvorili pokojné prostredie, ktoré vám pomôže zaspať.

7. Pijete čaj príliš neskoro

Niektoré druhy čaju, ako je zelený a čierny, obsahujú kofeín alebo látky, ktoré stimulujú nervový systém. Aj keď čaj môže byť vnímaný ako relaxačný nápoj, ak ho pijete príliš neskoro večer, môže spôsobiť, že budete bdelejší a bude ťažšie zaspať.

Tip: Vyhnite sa čajom s obsahom kofeínu a zvoľte bylinkové čaje bez stimulačných látok, ako sú harmančekový čaj alebo medovka. Čaje s kofeínom pite niekoľko hodín pred spánkom.

Odporúčame aj: Neviete si nájsť polohu počas spánku? Tieto 2 polohy majú priaznivý vplyv na vaše zdravie!

Čaj s kofeínom stimuluje nervový systém
Depositphotos

8. Príliš veľa intimity pred spaním

Aj keď je intimita zdravá, nadmerná fyzická aktivita alebo intenzívne emocionálne spojenie tesne pred spaním môže preťažiť váš nervový systém. To môže viesť k problémom so zaspávaním, pretože telo potrebuje čas na upokojenie.

Tip: Doprajte si čas na oddych a upokojenie po intímnych aktivitách, aby ste telu umožnili prejsť do stavu pokoja.

9. TV v pohotovostnom režime

Aj keď je televízia vypnutá, svetlo z pohotovostného režimu môže negatívne ovplyvniť produkciu melatonínu - hormónu, ktorý podporuje spánok. Svetelné znečistenie z rôznych zariadení v miestnosti môže narušiť cirkadiánny rytmus.

Tip: Úplne vypnite všetky zariadenia alebo zakryte svetelné zdroje v miestnosti, aby bola čo najtmavšia.

10. Nosenie zariadení na monitorovanie spánku

Spánkové monitory môžu byť užitočné, ale ak sa na ne príliš sústredíte, môžu zvýšiť váš stres. Neustále sledovanie, či ste splnili svoje spánkové ciele, môže paradoxne znížiť kvalitu vášho spánku.

Tip: Používajte tieto zariadenia s mierou a nesústredte sa príliš na ich výsledky. Dôležité je, ako sa cítite ráno, nie čísla v aplikácii.

Ak sa cítite unavení, skúste si všímať svoje návyky pred spaním. Dokonca aj malé zmeny môžu významne ovplyvniť kvalitu vášho spánku a pomôcť vám cítiť sa sviežo a odpočinuto každý deň. Nezabúdajte na to.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE