Chystáte oslavu a rozmýšľate nad tým, čo s tortou? Prípadne čakáte významnú návštevu a uvažujete nad nejakým špeciálnejším dezertom? Máme pre vás skvelý tip! Katkina čokoládovo-pomarančová torta v tvare pníčka s jedlým machom zo show Pečie celé Slovensko nadchne každého. Torta ukrýva nielen kombináciu chutí čokolády a pomaranča, ale aj mandlí, vlašských orechov, mascarpone či čučoriedok. Trúfnete si na jej prípravu tiež? Možno treba trošku šikovnejšie ruky a viac času, no výsledok bude stáť za to!
Korpus:
- 4 vajcia
- 100 g mleté mandle
- 50 g kakao
- 125 g hladká múka
- ½ prášok do pečiva
- ½ lyžičky sóda bikarbóna
- 125 g maslo
- 180 g cukor kryštál
- 2 malé lyžičky mletej škorice
- kandizovaná kôra z pomaranča
- šťava z jedného pomaranča
- 90 g acidko
- 90 g creamcheese natur
- dve hrste sekané vlašské orechy
- 5 kvapiek esenciálneho oleja pomaranč
Sirup:
- 100 ml mlieka
- 100 ml šľahačková smotana
- 3 žĺtky
- 200 g čokoláda callebaut (150 g mliečna + 50 g horká)
- 30g maslo
- 50 g creamcheese natur
- kôra z jedného pomaranča
- 5 kvapiek esenciálny olej pomaranč
Čokoládovo-pomarančová plnka:
- 80 g vody
- 40 g cukor kryštál
- šťava z dvoch pomarančov
- šťava z jedného citróna
Krémová plnka:
- 250 g creamcheese natur
- 5 kvapiek pomarančového oleja
- šťava z jedného pomaranča
- 3 lyžice práškový cukor
Ovocie:
- 300 g čučoriedky čerstvé
Obter:
- 500 g mascarpone
- 200 ml šľahačková smotana 33 %
- 30 g práškový cukor
- hnedá potravinárska gélová farba Fractal brown
Origami obter – pník:
- 200 g maslo
- 360 g horká čokoláda callebaut
- 3 kancelárske papiere
Mach z mikrovlnky:
- 1 vajce
- 13 g cukor kryštál
- 30 g med
- 4 g prášok do pečiva
- 25 g hladká múka
- potravinárska gélová farba fractal green grass
Ozdoby:
- mikro hrášok – bylinka
- jedlé kvety
- motýlik z modelovacej hmoty
Odporúčame: Recepty z kelu - lacné, rýchle, zdravé a hlavne vynikajúce!
POSTUP:
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Pripravíme si základ na korpus. Oddelíme si bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme s polovicou cukru do tuha. Druhú polovicu cukru pridáme k žĺtkam a maslu a vymiešame do peny. Do tejto masy pridáme acidko, creamcheese, šťavu z pomaranča, pomarančový olej, premiešame a postupne pridáme mandle, múku, kakao, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a znova premiešame. Potom pridáme sekané orechy a kandizovaný pomaranč a vpracujeme do cesta bielkový sneh. Pripravíme si dva posuvné ráfiky s priemerom 18 cm a na ich spodok dáme papier na pečenie a vložíme ich do väčších foriem s dnom. Do každého ráfika vlejeme cesto presne na polovicu. Pečieme 35 minút na 180 stupňov.
Medzi tým si roztopíme 360 g čokolády, ktorú necháme pri izbovej tepote vychladnúť. Budeme ju potrebovať na finálny origami obter.
Potom si pripravíme plnku čokoládovo-pomarančovú. Mlieko a smotanu zohrejeme, žĺtky s cukrom rozmiešame v miske a zalejeme teplým mliekom so smotanou. Vrátime naspäť do hrnca a uvaríme do zhustnutia. Do krému vmiešame čokoládu a maslo a miešame, až kým sa nerozpustí. Necháme chvíľu vychladiť a dáme stuhnúť do chladničky.
Pripravíme si sirup na potretie korpusu. Zohrejeme vodu s cukrom necháme prevrieť a pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu.
Potom pripravíme jedlý mach. Vajíčko vyšľaháme s cukrom a medom do peny, pridáme prášok do pečiva, múku a farbivo. Dáme do misky s vyšším dnom prikryjeme fóliou a dáme na 2 minúty do mikrovlnky.
Korpusy po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Korpusy si prerežeme na polky, jeden plát dáme na podložku potrieme sirupom. Vychladenú čokoládovo-pomarančovú plnku premixujeme a pridáme creamcheese, pomarančovú kôru a pomarančový olej. Všetko spolu premixujeme. Krém vložíme do cukrárskeho vrecka a nanesieme na korpus. Na krém poukladáme umyté čučoriedky. Položíme ďalší korpus, potrieme ho sirupom a na neho dáme druhú plnku, ktorú si jednoducho vyšľaháme z creamcheese, cukru, šťavy a oleja. Navrstvíme na korpus a dáme čučoriedky. Položíme ďalší korpus, natrieme sirupom, opäť dáme praline pastu, čokoládovo-pomarančový krém a čučoriedky. Založíme posledným korpusom, ktorý potrieme zvyškom krému, aby nám neobschol. Takto poskladanú tortu dáme poriadne zachladiť.
Medzitým si pripravíme origami obter, a to tak, že roztopenú čokoládu prilejeme k vyšľahanému maslu a prenesieme do cukrárskeho vrecka. Túto čokoládu potom striekame na poskladaný kancelársky papier, rozotrieme špachtľou a dáme zachladiť.
Nakoniec si vyšľaháme obterový krém z mascarpone, cukru a šľahačky a pridáme do neho hnedú farbu. Krém si prenesieme do cukrárskeho vrecka so širokou obterovou špičkou a vychladenú tortu obtrieme. Zahladíme a dáme schladiť.
Schladenú tortu už len obložíme kúskami origami čokolády, ktorú si stiahneme z papiera a nalámeme. Obložíme okolo torty a dozdobíme kvietkami, mikro hráškom, machom a motýľom.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko