Mak je skvelou výživnou potravinou, ktorá by sa mala v našom jedálničku objavovať často. Vedeli ste o tom, že patrí medzi najlepšie zdroje vápnika? Vďaka tomu dokáže preventívne pôsobiť aj proti osteoporóze. Pripraviť z neho možno mnoho dobrôt, napríklad aj túto tortu so slivkami. Ako na ňu, vám prezradí Naďa z relácie Pečie celé Slovensko.
Odporúčame: RECEPT: Tigrí chlieb s pivom z Pečie celé Slovensko
Suroviny na korpus:
- 180 g zmäknutého masla
- 300 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukor
- 6 vajec
- 300 g mletého maku
- 300 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 štipka soli
- škorica
- kôra a šťava z 1 citrónu
- 250 ml mlieka
Suroviny na krém:
- 500 g mascarpone
- 500 g tučného tvarohu
- 500 g šľahačky
- 200 g práškového cukru
- kôra a šťava z 1 citrónu
+ pečené slivky s cukrom a škoricou alebo slivkový kompót, biela poťahovacia hmota, modré farbivo
Postup:
- Najprv si pripravíme korpusy. Zmiešame hladkú múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu a mletý mak.
- Maslo vyšľaháme s cukrami a postupne pridávame vajíčka a citrónovou kôru a šťavu.
- Začneme primiešavať sypkú zmes a mlieko.
- Cesto rozlejeme do tortovej formy a pečieme na 170 °C cca 55 minút.
- Počas pečenia si pripravíme krém. Vyšľaháme mascarpone s tvarohom, šľahačkou a cukrom, nakoniec pridám citrónovú kôru a šťavu.
- Korpusy rozkrojíme, naplníme krémom a slivkami.
- Tortu potiahneme bielou poťahovacou hmotou, na ktorú budeme maľovať folklórne vzory potravinárskou farbou.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko