Ak milujete churros a kávu rovnako ako ja (respektíve každý, kto má kávu v krvi), mám pre vás tú najlepšiu kombináciu, ktorá mi skrížila cesty na sociálnych sieťach. Predstavujeme vám kávové churros, ktoré sú tak jednoduché na prípravu, že ich zvládne každý, kto sa nebojí zapnúť sporák a má rád lahodné jedlá.
Či už chcete zažiť pohodový víkend, alebo si dopriať sladkú pochúťku počas stále pomerne chladnách dní, tieto churros si určite zamilujete. Takže, pripravte si kávu, pohodlne sa usaďte (teda postavte) a poďme na to!
Churros sú tradičným španielskym dezertom, ktorý sa podáva so sladkou omáčkou alebo, v našom prípade, s lahodnou kávovou glazúru. Sú skvelé nielen ako rýchly dezert po večeri, ale aj ako ideálna pochúťka pri víkendových pohodových momentoch. A ak ste fanúšikmi kávy, táto verzia bude vašou úplne obľúbenou. V spojení s kávou omáčkou sa chuť churros doslova dostane na nový level!
Recept na kávové churros
Nezabudnite si vopred pripraviť všetky ingrediencie, aby ste sa vyhli tým „ale ja to nemám!“ momentom. Tento recept je super jednoduchý, takže sa nemusíte báť, že by ste museli stáť v kuchyni celý deň. Stačí vám pár základných surovín a pár krokov.
Ingrediencie na churros:
- 7 PL vody
- 7 PL mlieka
- 1 PL cukru
- 2 shoty espressa (v tomto prípade sa kávy nebojte)
- 20 g masla
- 1 šálka pšeničnej múky
- Olej na vyprážanie
- Cukor a škorica na obalenie (lebo každé churros si zaslúži sladký finiš)
Ingrediencie na kávovú glazúru:
- ½ PL mlieka + 1 ČL kávového prášku
- 4 PL práškového cukru
Postup na kávové churros:
- Začnite s kávou. Pripravte si 2 shoty espressa, ktoré sú základom pre chutnú glazúru a zároveň aj cesto. Stačí zmiešať 2 lyžice kávy s ¼ šálkou horúcej vody. Nechajte chvíľu odstáť, aby sa chute krásne vylúhovali a zosilneli.
- V hrnci na strednom ohni zmiešajte vodu, mlieko, maslo, cukor a espresso. Nechajte zmes prísť k varu, ale pozor, aby neprekypela. Keď začne vrieť, znížte oheň na minimum a pridajte múku. Za stáleho miešania varte, kým sa na dne hrnca neobjaví tenká vrstva múky. Cesto by malo byť rovnomerne zamiešané a husté.
- Teraz nechajte cesto vychladnúť.
- Keď cesto trochu vychladne, preneste ho do veľkého vrecka so širokým hviezdicovým nástavcom. Ak nemáte zdobiace vrecko, môžete použiť aj plastový sáčok s odrezaným rohom.
- Teraz si pripravte hlbokú panvicu s olejom na vyprážanie. Nezabudnite, že olej musí byť dostatočne horúci (okolo 170°C), aby churros krásne zhnedli a získali tú chrumkavú textúru. Keď je olej pripravený, opatrne vkladajte churros priamo do horúceho oleja a nožnicami ich strihajte na požadovanú dĺžku.
- Uistite sa, že churros sa smažia rovnomerne a sú zlatohnedé. Po dokončení ich opatrne vyberte z oleja a nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
- Bez škoricového cukru to proste nie sú tie pravé churros. Opatrne ich obaľte v zmesi cukru a škorice, aby bol každý kúsok dokonale sladký a voňavý.
- Aby sme churros ešte vylepšili, pripravíme kávovú glazúru. Zmiešajte ½ lyžice mlieka a kávového prášku s práškovým cukrom. Táto glazúra bude tým posledným krokom, ktorý vaše churros posunie na nový level.
- Na záver si už len vychutnajte sladkú kávovo-škoricovú lahôdku!
Tip na záver
Ak sa vám nechce pripravovať glazúru, nič sa nedeje. Churros sú skvelé aj bez nej. Ale ak máte chuť na niečo špeciálne, glazúra určite stojí za to. Namiesto toho skúste churros podávať s horúcou čokoládou alebo kávou - to je ideálny a tradičný spôsob, ako si spríjemniť akýkoľvek chladný deň v španielskom podaní.
Tak, čo poviete? Myslím, že tu máme perfektný recept na víkendovú pohodu. Je to jednoduché, rýchle a maximálne chutné. A keď si k tomu doprajete aj šálku kávy, budete sa cítiť ako v nebi. No a samozrejme si tento recept zamilujete aj vtedy, ak máte veľkú rodinu a so svojou porciou sa úplne deliť nechcete. Ani ja by som sa nedelila. Dobrú chuť!
Zdroj úvodnej fotky: INSTAGRAM / @shivesh17