Je pálenie kalórii sexom účinnejšie než pri športe? Výskumy hovoria jasne!

Možno ste sa už niekedy zamysleli nad tým, či je počet spálených kalórií pri sexe vyšší ako pri športovaní. Ide o mýtus alebo je to pravda? Obe aktivity si predsa vyžadujú fyzickú aktivitu. Ktorá nám však efektívnejšie pomôže odbúrať nadbytočné kilogramy? Je na chudnutie lepší sex alebo šport? Odpovede na tieto tak trochu provokatívne otázky našli kanadskí vedci.

Pri behu spálime viac kalórií ako pri sexe

Tím pod vedením profesora Antonyho Karelisa porovnával energetický výdaj pri milostných radovánkach a športe u heterosexuálnych mladých párov. Na základe zozbieraných dát dospeli k jasným záverom. Výsledky výskumu totiž ukázali, že za pol hodinu behu dokáže človek spáliť takmer trikrát viac kalórií ako pri sexe trvajúcom rovnaký čas. U žien bol priemer počtu kalórií spálených pri sexe 69, u mužov 101. Pri behu však zástupkyne nežného pohlavia spália až 213 kalórií, priemer odbúraných kalórií u ich polovičiek bol až 276. Rozdiely v číslach medzi pohlaviami odôvodnili výskumníci vyššou priemernou hmotnosťou mužov. 

Sex dokáže prispieť k zníženiu hmotnosti

Niekto môže byť zo zistení vedcov sklamaný. Odborníci však upozornili, že pohlavný styk sa dá stále považovať za fyzickú aktivitu, a teda spôsob ako spáliť kalórie. Nemal by však nahrádzať aktívny pohyb ako taký. V kombinácii so zdravým životným štýlom, dokáže sex prispieť k zníženiu hmotnosti. Významnú úlohu pri ňom zohrávajú aj faktory ako poloha, intenzita či dĺžka trvania.

Ako pri sexe spáliť viac kalórií

Ako teda zo sexu vyťažiť čo najviac? Vedci prišli so zaujímavými zisteniami. Ak chcete spáliť viac kalórií, buďte navrchu. Partner, ktorý je „hore“, musí totiž prirodzene vyvinúť viac úsilia a viac sa hýbať. Všeobecne platí, čím je sex vášnivejší a čím dlhšie trvá, tým vyšší bude kalorický výdaj. Pokiaľ ide o sexuálne polohy, ako najúčinnejšie sa pri spaľovaní kalórií javia pozície, kde je žena v podrepe, pri polohe na „psíka“ či sexe na „stojáka“.

Porovnanie množstva spálených kalórií pri spomínaných polohách za 30 minút a prehľad aktívne zapájaných svalov:

Žena v podrepe:

  • ženy 188 až 224 kcal (stehenné, brušné a lýtkové svaly, zadok, svaly v spodnej časti chrbta)
  • muži 50 kcal (zadok, brušné svaly)

Poloha na „psíka“:

  • ženy 103 kcal (tricepsy, hrudník, bicepsy, brucho, spodná časť chrbta, ramená)
  • muži 188 kcal (ohýbače bedrového kĺbu, svaly v spodnej časti chrbta a na bruchu, bicepsy)

Sex na „stojáka“:

  • ženy 145 kcal (stehenné a brušné svaly, zadok, svaly v spodnej časti chrbta)
  • muži 198 kcal (stehenné a brušné svaly, zadok, svaly v spodnej časti chrbta)

Odporúčame: Najlepšia motivácia k behu: Čo nás motivuje najviac?

Počítanie množstva spálených kalórií

Nenašli ste medzi spomínanými vašu obľúbenú polohu a zaujímalo by vás koľko kalórií dokážete spáliť pri milovaní? Existujú webstránky, ktoré vám po zadaní váhy, prípadne aj výšky oboch partnerov, zvolenej polohy a času trvania, vypočítajú množstvo odbúraných kalórií. Dozviete sa tiež, ktoré svaly ste precvičili, na základe čoho si viete spolu s partnerom vytvoriť vlastný tréningový plán.

Ak si napríklad vezmeme 30 minút trvajúci sex v asi najznámejšej „misionárskej“ polohe, muža vážiaceho 80 kg a ženu so 60 kg, lepšie z toho vyjde prvý menovaný. Spáliť by totiž mohol 132 kalórií, zatiaľ čo u partnerky číslo dosahuje iba 40 kcal. U žien dostávajú zabrať svaly na bruchu a zadku. Muži v polohe na „misionára“ okrem brušných svalov precvičujú aj tie na ramenách, hrudníku a v spodnej časti chrbta.

Benefity sexu

Sex však nie je iba nástrojom na chudnutie. Výskumy ukázali, že má mnoho ďalších zdravotných benefitov. Pomáha udržiavať zdravé srdce, spevňuje svaly panvového dna či zlepšuje kvalitu spánku. Uvoľňujú sa pri ňom tiež hormóny oxytocín a prolaktín, ktoré znižujú hladiny stresu. Benefitov je teda hneď niekoľko, okrem toho, že spálite kalórie, budete tiež šťastnejší a v lepšej psychickej i fyzickej kondícii.

Odporúčame: Najobľúbenejšie polohy pri milovaní u Slovákov: Aký je náš milostný život?

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE