Šalát coleslaw je jedným z najobľúbenejších príloh na svete, ktorý sa objavuje na piknikoch, barbeque a rodinných stretnutiach. Jeho história siaha do staroveku a je spätá s mnohými kultúrnymi vplyvmi. Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo je za históriou coleslawu a ako sa môže pripraviť v rôznych variáciách.
História coleslawu
História coleslawu siaha až do starovekého Ríma, kde sa podávalo jedlo z fermentovanej kapusty. Kapusta bola v tej dobe cenená nielen pre jej chuť, ale aj pre jej liečivé účinky. Gréci a Rimania používali kapustu ako liek na rôzne choroby, ako sú tráviace problémy a dokonca aj ako afrodiziakum.
Termín "coleslaw" pochádza z holandského slova "koolsla", čo znamená "kapustový šalát". V 18. storočí holandskí osadníci priniesli túto tradíciu do Ameriky, kde sa stala populárnou ako jednoduchý a chutný šalát. Prvé americké recepty na coleslaw sa objavili v kuchárskych knihách koncom 18. storočia a väčšinou obsahovali kapustu, ocot a olej.
V 19. storočí sa do coleslawu začala používať majonéza, čo mu dodalo krémovú chuť a urobilo ho ešte populárnejším. Dnes je coleslaw neoddeliteľnou súčasťou americkej kuchyne, často podávaný ako príloha k barbecue a piknikom.
Klasický recept na coleslaw
Klasický coleslaw sa vyrába z najmenej ingrediencií, ale je veľmi chutný a osviežujúci. Tu je jednoduchý recept:
- 1 ks biela hlávková kapusta
- 1 ks cibuľa
- 2 ks mrkva
- 1 téglik bieleho jogurtu (pre zdravšiu verziu)
- 2 PL majonéza
- 1 KL citrónová šťava
- 1 PL cukor
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy coleslawu
Pri príprave klasického coleslawu začíname tým, že umyjeme a očistíme kapustu a mrkvu. Kapustu nakrájame alebo nastrúhame na tenké rezance, aby bola chrumkavá a ľahko sa premiešala s ostatnými ingredienciami. Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle, aby bola rovnako chrumkavá ako kapusta. Cibuľu nakrájame nadrobno, aby sa jej chuť rovnomerne rozdelila po celom šaláte.
Ďalej pripravíme dressing. Zmiešame majonézu, biely jogurt, citrónovú šťavu a cukor. Dochutíme mletým čiernym korením, aby bol dressing pikantný a chutný. Táto zmes sa premieša dohromady, aby bola hladká a krémová.
V jednej veľkej mise zmiešame kapustu, mrkvu a cibuľu. Potom pridáme pripravený dressing a všetko dôkladne premiešame, aby bola zelenina rovnomerne obalená zálievkou. Šalát odložíme do chladničky na aspoň hodinu, aby sa chute spojili a kapusta zmäkla. Pred servírovaním môžeme šalát dochutiť soľou a korením podľa chuti.
Zdravé a ľahké variácie coleslawu
Ak chcete coleslaw ešte zdravšie, existujú rôzne spôsoby, ako ho upraviť. Tu sú niektoré tipy:
1. Použitie jogurtu namiesto majonézy
Jogurtový dressing je výbornou alternatívou k tradičnému majonézovému. Použite grécky jogurt a zmiešajte ho s citrónovou šťavou, sušenými bylinkami ako oregano alebo bazalka, a trochou cukru. Táto variácia je nielen zdravšia, ale aj osviežujúca a ideálna pre teplé letné dni.
2. Zeleninové variácie
Pridanie ďalších zelenín môže coleslaw oživiť a urobiť ho ešte zdravším. Skúste pridať nastrúhanú brokolicu, karfiol alebo červenú kapustu. Tieto zeleniny dodajú šalátu chrumkavosť a zvýšia jeho nutričný obsah. Pre ďalšie osvieženie môžete pridať nakrájané jablko alebo hrozno, čo dodá šalátu sladkú chuť.
3. Použitie rôznych dressingov
Experimentujte s rôznymi typmi dressingov, ako je ryžový ocot, sójová omáčka alebo limetková šťava. Tieto dressingy môžu dodávať šalátu rôzne aromatické tóny a urobiť ho ešte chutnejším. Napríklad, ázijsky inšpirovaný dressing z ryžového octu a sezamových semienok môže byť skvelou voľbou pre coleslaw s Napa kapustou.
Coleslaw ako súčasť svetovej kuchyne
Coleslaw sa stal neoddeliteľnou súčasťou mnohých kuchýň. V Amerike sa často podáva k barbecue a piknikom. V Európe môže byť súčasťou tradičných jedál, ako sú hamburgery alebo sendviče. V Ázii sa môže kombinovať s rôznymi ázijskými dressingami, ako je ryžový ocot alebo sójová omáčka.
Coleslaw je jednoduchý, ale veľmi variabilný šalát, ktorý môže byť upravený podľa vašich chutí. Od klasických receptov až po moderné variácie, coleslaw je ideálny ako príloha alebo ako samostatné jedlo. Experimentujte s rôznymi ingredienciami a dressingami, aby ste našli svoju obľúbenú verziu.
A čo vy? Máte svoje obľúbené recepty na coleslaw alebo skúsenosti s jeho prípravou? Podeľte sa o svoje tipy a skúsenosti v komentároch nižšie. Vaše príspevky môžu pomôcť iným čitateľom zorientovať sa v tejto chutnej téme.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik