RECEPT: Karamelové éclairs z Pečie celé Slovensko

Poznáte éclairs? Ide o známe pečivo francúzskeho pôvodu, ktoré je vyrobené z podlhovastého cesta, ktoré je tradične plnené čokoládovým krémom a poliate polevou. Dá sa však pripraviť na rôzne spôsoby s odlišnými chuťami. Ak patrí k vašim obľúbených chutiam aj karamelová, skúste tieto karamelové éclairs, ktoré v relácii Pečie celé Slovensko upiekla súťažiaca Lucka. No nevyzerajú na zahryznutie?

Suroviny na cesto:

  • 60 g vody
  • 65 g mlieka
  • 50 g masla
  • 80 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 8 g kryštálového cukru
  • 110 g vajec
  • práškový cukor na posypanie

Karamelový chantilly krém:

  • 100 g cukru
  • 500 ml 33 % smotany na šľahanie
  • štipka soli

Orieškové pekanové praliné:

  • 150 g pekanových orechov
  • 150 g kryštálového cukru
  • štipka hrubozrnnej soli

Postup prípravy éclairs:

  1. Éclairs – do hrnca dáme vodu, mlieko, maslo a privedieme k varu. Pridáme múku a odpaľujeme 12 min. Po jednom pridávame vajce a vymixujeme v mixéri. Nastriekame na papier na pečenie alebo na perforovanou podložku posypeme práškovým cukrom a necháme 30 min. obschnúť, pečieme 180 stupňov 30 až 40 min.
  2. Karamelový krém – z cukru urobíme karamel a zriedime ho so 100 ml šľahačky a necháme vychladnúť. Zvyšných 400 ml šľahačky vyšľahanej do hustej peny a vmiešame jemne vychladnutý karamel. Dáme do vrecúška a plníme éclairs.
  3. Pekanové praliné – oriešky pečieme v rúre 10 až 15 minút na 160 stupňov na papieri na pečenie. Z cukru si urobíme karamel, ktorý horúci nalejeme na upečené oriešky a posypeme soľou. Necháme úplne vychladnúť. Vychladnuté nalámeme a v kuchynskom výkonnom mixéri mixujeme na pastu. Skladujeme v chladničke

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

1 komentár

Darina Božiková

Darina Božiková

08.03.2023 15:26

zákusok vyzerá na "zahryznutie"

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE