Keď vám život dá lístky mäty, veľa čerstvých lístkov mäty, čo z nich pripravíte? Vysušíte a odložíte na mätový čaj? Alebo si pripravíte mätový sirup?
My rozhodne vsádzame na osviežujúce mojito. Bez neho si leto nevieme predstaviť. Tento miešaný kokteil však padne vhod kedykoľvek, aj keď vonku nezúria vysoké teploty. Ak s nami súhlasíte, tak si poďte pripraviť nealkoholické mojito alebo alko mojito podľa receptu nižšie. Vybrať si môžete hneď z niekoľkých rôznych verzií tohto obľúbeného nápoja.
Odporúčame aj: Nadýchané babičkine šišky – tejto klasickej dobrote nikto neodolá!
Pravé kubánske mojito
Nápoj, ktorý si ľudia radi objednávajú a barmani neradi pripravujú. Klasický mojito recept obsahuje 5 základných ingrediencií, ako je biely rum, cukor, limetková šťava, sóda (perlivá voda) a mäta. Táto kombinácia zanecháva sladkú, citrusovú a mätovú chuť, ktorá dopĺňa biely rum. Je to ideálny nápoj na popíjanie počas horúceho letného dňa.
Mojito údajne vzniklo v Havane na Kube, hoci o presnom mieste jeho vzniku sa vedú diskusie. Bez ohľadu na predpokladaný pôvod je mojito kokteil aromatický nápoj, ktorý je zároveň neodolateľný a predovšetkým lahodný!
Mojito – alko a nealko verzia
Recept na mojito - alko mojito (1 mojito koktejl)
Ingrediencie na mojito:
-
10 lístkov čerstvej mäty
-
1/2 stredne veľkej limetky
-
2 lyžice kryštálového cukru
-
ľad alebo ľadová drť
-
45 ml bieleho rumu
-
1/2 šálky sódy
Mojito drink postup receptu:
-
Do pevnejšieho pohára vložte lístky mäty a limetku nakrájanú na tretiny - podrvte ich, aby sa uvoľnila limetková šťava a olej z lístkov mäty.
-
Pridajte cukor a opäť podrvte.
-
Pohár naplňte ľadom po vrch. Prilejte klasický biely rum a dolejte sódou.
-
Domáce mojito premiešajte a podľa potreby dochuťte cukrom.
-
Na dozdobenie môžete použiť kúsok limetky a lístky mäty.
Zdroj: Depositphotos
Jahodové mojito (približne 8 pohárov)
-
biely cukor na ozdobu
-
2 veľké limetky rozkrojené na štvrtiny
-
½ zväzku lístkov mäty
-
7 jahôd rozkrojených na štvrtiny
-
1 šálka bieleho cukru
-
2 šálky sódy
-
1 šálka bieleho rumu
-
8 šálok kociek ľadu
Postup prípravy:
-
Na menší tanierik nasypte kryštálový cukor. Okrej servírovacích pohárov namočte do čerstvej limetkovej šťavy a následne ich ponorte do cukru. Domáce mojito tak budete podávať štýlovo.
-
Pripravte si džbán, do ktorého vytlačte šťavu z limetiek. Pridajte lístky mäty, nakrájané jahody a šálku cukru. Pomocou drevenej varechy všetko podrvte, aby sa uvoľnila šťava a olej z lístkov mäty.
-
Do džbánu prilejte kvalitný biely rum na mojito (biely rum, kubánsky rum,...) a všetko premiešajte. Nechajte chvíľku odstáť, aby sa cukor rozpustil.
-
Do pripravených pohárov nasypte ľad a nalejte pripravený mojito kokteil.
Jednoduchý recept na espresso mojito (1 mojito kokteil)
-
5 veľkých lístkov mäty
-
2 čajové lyžičky cukru alebo agáve
-
6 polievkových lyžíc espressa (vychladené)
-
1 1/2 polievkovej lyžice polotučného nápoja (napr. mlieko)
-
3 polievkové lyžice bieleho rumu
Postup prípravy:
-
Do koktailového šejkra pridajte lístky mäty a cukor (poprípade agáve alebo trstinový cukor) a miešajte, kým lístky nepustia olej.
-
Potom pridajte pripravené espresso, plnotučný nápoj podľa vlastného výberu a rum. „Zašejkujte", aby sa ingrediencie na mojito spojili.
-
Naplňte šejker ľadom a pár sekúnd miešajte, aby sa domáce mojito vychladilo.
-
Prelejte do pohára, dozdobte lístkami mäty a podávajte.
Vyskúšaj aj: Recepty z kelu - lacné, rýchle, zdravé a hlavne vynikajúce!
Zdroj: Depositphotos
Nealko mojito (virgin mojito)
-
30 ml sódy
-
30 ml citrónovej šťavy
-
kocky ľadu
-
8 lístkov mäty
-
cukor podľa potreby
-
2 plátky citróna
Najlepšie nealko mojito - postu prípravy:
-
Do šejkra vložte lístky mäty, plátky citróna, cukor a čerstvú citrónovú šťavu. Pár sekúnd „šejkujte", aby sa uvoľnili oleje z lístkov mäty a rovnako, aby sa rozbil cukor a uvoľnila šťava z plátkov citróna.
-
Pridajte pár kociek ľadu a opäť prešejkujte. Prelejte do pripraveného pohára.
-
Do pohára pridajte kocky ľadu (ak je to potrebné), zalejte sódou a dozdobte plátkami citróna a lístkami mäty.