Pravidlá, ako prať plavky správne, aby držali tvar a nevybledli

Neodmysliteľnou súčasťou leta sú plavky. Tiež si kujete každý rok nové? Pokiaľ je to len preto, lebo chcete byť trendy, tak je to v poriadku. Ak však neviete udržať svoje plavky „nažive“ viac ako jednu sezónu, tak to máme problém.

Dostatočná starostlivosť o plavky a hlavne správne pranie plaviek je kľúčové. Slnko, more, voda v bazéne, či piesok. To všetko vaše plavky namáha. Keď budete plavky prať správne, predĺžite tak ich životnosť.

Vypláchnite plavky vždy pred a po kúpaní

Vyplachovanie plaviek po každej návšteve bazéna, či mora v čistej vode, je pre mnohých z nás samozrejmosťou. Je to potrebné zbaviť plavky soli, piesku alebo chlóru. Je to určite jeden zo spôsobov, ako vlastniť dané plavky čo najdlhšie. Čo ste však možno nevedeli, že je super, ak ich vypláchnete aj pre použitím. Je samozrejmé, že pred vstupom do bazéna sa osprchujete.

Kľudne to ale robte aj pred vstupom do mora. Ak ste to doteraz nerobili, tak začnite. A nie je to len kvôli hygiene. Vďaka sprche pred kúpaním, vaše plavky do svojej tkaniny nasiaknu sladkú vodu a soľ alebo chlór nepreniká až tak hlboko do vlákien plaviek.

Tým pádom sa neničia tak rýchlo. Mokré plavky nikdy nenechávajte v plastovom sáčku alebo na dne koša na prádlo. Okrem toho, že budú zapáchať, môžu sa tam začať tvoriť rôzne plesne a iné nepríjemnosti. Čistota plaviek teda závisí najmä od toho, akí bude rýchli.

Odporúčame: Plavky podľa celebrít: Dala by si prednosť tým od Gigi alebo Kim?

 

Ako prať plavky správne

Zdroj: Depositphotos

Vyperte plavky po každom použití

Perte plavky vždy hneď po kúpaní. Je to síce starosť navyše, ale môžete prať plavky ručne. Ak sa rozhodnete prať plavky ručne, vždy použite jemné mydlo na pranie. alebo ekologický prací gél. Ručné pranie nemusíte praktizovať hneď na pláži.

Nikto od vás neočakáva, že vytiahnete z kabelky na pláži mydielko a že ich budete prať tam. Jednoducho plavky po kúpaní vyperte. Pred praním ich vyčistite od piesku. Prať plavky v práčke je tiež riešenie. Dbajte však na to, aby ste ich prali na šetrný program.

Taktiež použite jemný prací prostriedok. Na to, aby ste si nepoškodili kostice, ozdoby alebo zapínanie na plavkách, odporúčame prať v sieťovanom vrecku na bielizeň. Pranie bikín a pranie celých plaviek, je ten istý proces.

K bikinám, kde sú brošne, strapce alebo špeciálna potlač, musíte byť pri praní ešte viac opatrní. Ak dodržíte všetky spomenuté opatrenia, ochrana vlákien plaviek bude dodržaná takmer na 100%.

Bude vás zaujímať: Perfektné telo do plaviek: Myslíš, že ho nemáš? Tieto ženy ťa inšpirujú cítiť sa aj tak sebavedomo!

 

Ako prať plavky správne

Zdroj: Depositphotos

Ako sušiť plavky

Pred tým, ako ich odložíte, sa určite uistite, že sú úplne suché. Lebo aj minimálna vlhkosť, vám zničí tkaninu na plavkách a môže spôsobovať spomínaný zápach. Starostlivosť o plavky vôbec nie taká náročná, ako na prvý pohľad vyzerá.

Správne sušiť plavky je jednoduché. Po opraní alebo vyplachovaní ich zabaľte do uteráka a presušte. Potom ich dajte na sušiak alebo zaveste von na slniečko. Určite ich nedávajte do sušičky ani nevystavujte nejakému prudkému tepelnému žiareniu nejakého spotrebiča.

Tkanina, z ktorej sú plavky vyrobené po osušení uterákom, je takmer suchá. Keď ich ešte potom dáte na chvíľu na slnko, budú suché hneď. Šetrné pranie plaviek a následné správne sušenie plaviek je presne to, ako predĺžiť životnosť plaviek. Správne sušenie plavky neznehodnocuje. Aj udržanie tvaru plaviek potom bude dlhodobejšie.

Pozrite aj: Čo spája plavky a koralový ostrov? Toto ste o plavkách nevedeli!

Ako vyčistiť škvrny na plavkách

Polyméry, ktoré sa nachádzajú v tkaninách plaviek, majú tendenciu zadržiavať olejové škvrny. Ak sa teda radi natierate olejom, namiesto klasického opaľovacieho mlieka, je jasné, že škvrny vám tam zostanú.

Vyčistiť škvrny na plavkách by ste tiež mali čím skôr, nech sa to do tkaniny ešte viac nevpije. Ideálne je na to použiť šetrný prostriedok na pranie plaviek a škvrny na plavkách by mali zmiznúť.

Hnedé alebo žlté škvrny na plavkách, môžu byť spôsobené aj praním a vašou vodou z vodovodu, takže nemusíte panikáriť. Tvrdá voda a plavky totiž nie sú najlepší kamaráti.

Keď však chcete znečisteniu plaviek olejovými škvrnami úplne predísť, vyberajte si špeciálne opaľovacie krémy a oleje, ktoré sú šetrné k plavkám aj k pokožke.

Ako prať plavky správne

Zdroj: Depositphotos

Čistenie plaviek, ktoré zapáchajú

Ak ste na nich zabudli alebo ste jednoducho nestíhali, kľudne sa môže stať, že plavky budú zapáchať alebo úplne zatuchnú. Nemusíte vešať hlavu ani ich vyhadzovať. Pranie plavky udržiava čisté a vo „forme“.

Keď však na ne zabudne, namočte ich a čím skôr perte ručne so šetrným pracím prostriedkom. Ak máte pocit, že to nepomáha, skúste použiť ocot alebo sódu bikarbónu, ale všetko iba v malých množstvách, aby ste si plavky ešte viac nezničili.

Zachovanie tvaru plaviek a štruktúry tkanín

Nikto od vás nechce, aby ste boli otrokom plaviek a mali ich len tak vo vitríne. Ale keď budete myslieť na to, že tkanina, z ktorej sú plavky ušití má isté vlastnosti, budete ich používať trošku šetrnejšie.

Ak chcete, sa vám plavky po jednej dovolenky nezačali strapkať a predierať, či žmolkovať, tak  pri sadaní na zem na to myslite. Sadnite si na uterák, nie na drsnú podlahu. Taktiež sa vám plavky odierajú o vaše oholené partie, keď už začínajú byť zase strniskom.

Ideálne je teda nechať svoju pokožku vždy hladkú. Každopádne, pokiaľ si plavky očistíte od piesku a iných nečistôt hneď, ako si to všimnete a ešte k tomu šetrným spôsobom, malo by to byť v poriadku.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE