Dávajte papierové utierky do chladničky - TOTO sú dôvody prečo!

Papierové utierky sú univerzálnym pomocníkom v domácnosti, ktorý má mnoho praktických využití. Siahame po nich vždy, keď niečo vylejeme, potrebujeme niečo zabaliť, utrieť zašpinené ruky alebo nás prekvapí nepríjemná chrípka. Čistenie chladničky papierovými utierkami je pohodlné, rýchle, aj keď nie úplne ekologické. 

Máme pre vás ďalší úžitočný typ, ako ich využiť - dávajte papierové utierky do chladničky. Možno to znie trochu zvláštne, ale funguje to. A prezradíme vám aj dôvod, prečo to tak robiť.

Neprehliadni: Kávové filtre - poznáte týchto 10 spôsobov, ako ich využiť v domácnosti okrem prípravy kávy?

Chrumkavý šalát z chladničky

Listy miešaných aj jednodruhových šalátov vo vrecúškach či vaničkách pomerne rýchlo hnijú a tým kontaminujú celý obsah.

Pokiaľ chcete udržať balenie rukoly, poľníka, zeleného šalátu či šalátového mixu dlhšie čerstvé a zbytočne ho nevyhadzovať do smetného koša, preložte listy do čistého potravinového vrecka alebo uzatvárateľnej dózy a priložte k nim pár kúskov papierovej utierky. Tá zabezpečí pohlcovanie prebytočnej vlhkosti. Kuchynské papierové utierky každý deň meňte za suché.

Zelenina a ovocie budú čerstvejšie

Poznáme to všetci. Chystáte sa variť zeleninovú polievku, otvoríte chladničku a nahliadnete do zásuvky so zeleninou. Namiesto čerstvej mrkvy či zeleru v nej nájdete vlhkú, nahnitú zeleninu. To isté sa stáva i s ovocím. Veľa ovocia a zeleniny časom stráca a uvoľňuje vodu. Vlhkosť zostáva v priehradke na zeleninu a ovocie, vďaka čomu sa potraviny rýchlejšie rozmočia a pokazia. 

Ako zabrániť hnitiu zeleniny a ovocia v chladničke?

Zásuvky, v ktorých skladujete ovocie a zeleninu vysteľte papierovými utierkami, ktoré absorbujú vlhkosť. Na ich uskladnenie môžete použiť i sklenené nádoby. Rozdeľte do nich jednotlivé druhy zeleniny a ovocia a tiež do nich vložte utierky.

Tip: Vedeli ste, že stopkový zeler, špargľa a koreňová zelenina vydržia dlhšie čerstvé vďaka vlhkej papierovej utierke?

Chutné pečivo z mrazničky

Aj vám sa už určite stalo, že ste kúpili viac chleba či rožkov alebo jednoducho bude pár dní sviatkov, obchody budú zatvorené a vy sa potrebujete zásobiť pečivom. V takomto prípade to mnohí z nás riešia uskladnením v mrazničke.

Ak sa nabudúce budete chystať dať chlieb či žemle do mrazničky, nezabudnite do vrecka pridať aj niekoľko papierových utierok (pri chlebe pokojne medzi jednotlivé krajce). Pečivo v chlade vlhne a má tendenciu plesnivieť. Papierové utierky prebytočnú vlhkosť absorbujú a zaistia, že pečivo nebude po rozmrazení navhlčené. 

Pozor, chlieb a iné pečivo do chladničky nedávajte, pretože sa rýchlo vysušuje.

Čerstvejšie bylinky

Potrebujete uschovať zvyšky práve odtrhnutých či kupovaných byliniek? Zabaľte ich medzi dva kúsky vlhkých kuchynských utierok a dajte ich do chladničky. Bylinkám tak zabezpečíte rovnomerný prísun závlahy, ktorá predĺži ich sviežosť a udrží ich dlhšie čerstvé.

Pozri aj: RECEPT: Obložené chlebíčky s domácim šalátom z Pečie celé Slovensko

Chladnička

Zdroj: Depositphotos

Čo do chladničky nepatrí?

Pre správne uskladnenie potravín v chladničke je v prvom rade nevyhnutné, aby vaša chladnička bola čistá. Dobré je tiež vedieť, ktoré potraviny treba skladovať na dverách, v policiach a zásuvkách. V neposlednom rade tiež používajte vhodné nádoby na uskladnenie potravín v chladničke. 

Čo by ste do chladničky nemali dávať?

  • Čokoláda dokáže preberať rôzne pachy z vašej chladničky.
  • Med síce nestratí v chlade žiadne dôležité látky, nízka teplota však zapríčiňuje, že kryštalizuje a tuhne. 
  • Celý červený melón by sa nemal skladovať v chladničke, pokiaľ ho rovnakým spôsobom predtým neskladovali v obchode. Vedci totiž odhalili, že chladenie celých melónov spôsobuje stratu antioxidantov. 
  • Škrob v zemiakoch sa v chladničke zmení omnoho rýchlejšie na cukor a zemiaky budú mať sladkú chuť. 
  • Avokádo v chladničke nedozrie. 
  • Cesnak v chladničke môže veľmi rýchlo splesnivieť a zmäknúť. 
  • Olivový olej sa v chladničke bude zrážať. 
  • Zle uskladnená káva v chladničke môže stratiť svoju chuť a arómu. 
  • Studený vzduch, ktorý pôsobí na paradajky v chladničke spôsobuje, že strácajú chuť a tiež zastaví proces dozrievania.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE