Zlozvyky, ktoré škodia kráse a robíte ich aj vy: Pozor na týchto 5!

Mnoho z nás sa nevie zbaviť svojich zlozvykov. Niektorí odborníci tvrdia, že zlozvyky zabíjajú krásu. Problematická pleť a nesprávna starostlivosť, nepravidelné čistenie zubov, chrúmanie nezdravých pochúťok, mastná pleť a používanie nevhodných produktov, vysušovanie pleti, časté umývanie tváre, nesprávne odličovacie mlieko, hydratačné krémy či pleťové vody, lesky na pery namiesto balzamov - existuje totiž mnoho spôsobov, ako môžeme škodiť nielen svojej kráse, ale aj zdraviu.

Ženy, dámy, dievčatá, dajte si ruku na srdce, ktoré z vás nenosíte slnečné okuliare, otvárate obaly zubami alebo nadmerne používate očné kvapky? Nie ste v tom samy. Každá z nás má zopár zlozvykov, ktorých sa nevieme zbaviť. Pozrite sa s nami na tie najčastejšie.

Neprehliadni: Využitie krištáľov v starostlivosti o pleť: Z ich sily a účinkov budete prekvapení!

1. Príliš časté olizovanie pier

Robíme to všetky - olizujeme si pery za účelom ich navlhčenia. Nerobte to. Naše sliny totiž obsahujú tráviace enzýmy ako amyláza a maltáza, ktoré opotrebúvajú a škodia pokožke pier. Časom to spôsobí to, že pery budú náchylnejšie na suchý a chladný vzduch. Koža môže dokonca prasknúť a krvácať. Pri olizovaní pier, sliny zvlhčujú ich povrch, ale len na krátky čas. Keďže sliny sa rýchlo vyparujú, je pravdepodobnejšie, že budú pery suchšie ako predtým.

Niekedy olizovanie pier nemusí spôsobiť žiadne problémy. Neustále olizovanie počas dňa však môže pery vysušiť a spôsobiť ich popraskanie či tvorbu šupín

Ako sa zbaviť zlozvyku olizovania pier?

  • Niekoľkokrát denne si na pery nanášajte nedráždivý hydratačný balzam, najmä pred spaním.
  • Majte balzam na pery vždy poruke.
  • Pite veľa vody, aby ste sa vyhli suchej pokožke a perám.

2. Starostlivosť o vlasy

Krása vlasov je to, na čom záleží každej žene. Nejedna z nás túži po bohatej a hustej hrive, ktorú jej budú všetci závidieť. Dajte si však pozor na niektoré zlozvyky, ktoré jednoznačne nepridajú na zdraví a kráse vašich vlasov.

  • Nevhodné gumičky do vlasov

Vedeli ste, že aj výber správnej gumičky môže prispieť ku kráse vašich vlasov? Pozor, nevhodné gumičky, ako sú tie obyčajné plastové, môžu vlasy trhať a poškodzovať. Namiesto nich voľte látkové gumičky s ochranou proti lámaniu vlasov.

  • Žehličky a fén na vlasy

Vysoké teploty spôsobujú poškodenie vlasov, lámanie, suchosť a rozdvojené končeky. Obmedzte pôsobenie tepla na vaše vlasy v podobe fénu na vlasy, kulmofénov a žehličiek a nechajte ich prirodzene uschnúť. Ak však potrebujete použiť fén alebo iný prístroj na úpravu vlasov, používajte kozmetické prípravky, ktoré chránia vlasy pred teplom.

  • Neustále dotýkanie sa vlasov

Pravidelne sa hráte s vlasmi, prečesávate si ich rukou alebo sa nervózne škriabete na pokožke hlavy? Tento zlozvyk môže sposobiť nadmerné vypadávanie a mastnenie sa vlasov.

  • Nepreháňajte to s umývaním vlasov

Nie je potrebné, aby ste si vlasy umývali každý deň, ak sa vám príliš mastia. Spôsobuje to možno práve pričasté umývanie. Stačí si ich umyť trikrát do týždňa. Horúca voda však nie je vhodná. Na umývanie vlasov voľte vlažnú.

3. Dotýkanie sa tváre

Podľa výskumov sa ľudia dotýkajú svojej tváre 16-krát za hodinu. Práve ľudia s mastnou, problematickou a aknóznou pleťou by sa mali vyvarovať častému dotýkaniu tváre. Je to z toho dôvodu, že nečistoty a baktérie z rúk dopomáhajú k šíreniu kožných vyrážok na tvári. 

4. Nesprávna starostlivosť o pleť

Bezchybná pleť, zdravá pleť, aknózna pleť, suchá pleť, vrásky, póry, vyrážky - každý z nás by mal poznať svoju pleť a na základe toho jej dopriať správnu starostlivosť. Nie všetky kozmetické prípravky sú totiž vhodné pre všetky typy pletí, najmä vtedy, ak bojujete s probletmatickou pleťou. 

Pozri aj: Rad NIVEA Q10 oslavuje 25 rokov!

Nechty

Zdroj: Depositphotos

5. Obhrýzanie nechtov

Tento zlozvyk majú nielen ženy, ale aj muži a deti. Neustále obhrýzanie nechtov je rozšíreným zlým návykom, ktorý môže nechty poškodiť, spôsobiť lámanie a brániť im v dosiahnutí požadovanej dĺžky. Okrem toho je to nehygienické a škodíte tým aj svojim zubom. Najčastejšími príčinami hryzenia nechtov je pocit úzkosti, stresu a strachu.

Ako sa zbaviť zlozvyku obhrýzania nechtov?

  • Používajte lak na nechty proti obhrýzaniu nechtov.
  • Strihajte si nechty nakrátko.
  • Žujte žuvačku, zamestnajte si ústa.
  • Zamestnajte si ruky, aby sa nenudili. Pri sledovaní televízie môžete napríklad vyšívať alebo sa hrať s relaxačnou loptičkou.
  • Majte vždy poruke pilník alebo nožnice, pretože zlomený necht či záder vás môže lákať obrýzať si nechty.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE