Tlačia vás topánky? Vyskúšajte týchto 7 trikov na ich roztiahnutie

Neodolali ste v predajni s obuvou štýlovým topánkam? Prišli ste však domov a zistili, že zakúpené pánske tenisky či vychádzková obuv je vám trochu malá? Nemusíte zatínať zuby a trpieť v topánkach, ktoré vám spôsobujú bolestivé odreniny a otlaky. Ani sa s nimi nemusíte lúčiť. Existuje totiž zopár osvedčených spôsobov ako ich rozchodiť.

Tlačiaca obuv je ďalším problémom hneď po zapáchajúcich topánkach. Ako roztiahnuť topánky tak, aby vás už viac netlačili? Ako si s nimi poradiť? Prinášame vám zopár skvelých trikov, ktoré určite stoja za vyskúšanie.

Neprehliadni: Jedinečný spôsob ako udržať poriadok. Skúste zónové upratovanie!

Ricínový olej na roztiahnutie dámskych lodičiek

Skvelým spôsobom a trikom, ako roztiahnuť kožené topánky, je ricínový olej, ktorý sa pre svoje antibakteriálne účinky využíva najmä v kozmetike. 

Vezmite olej a na kúsok handričky nakvapkajte zopár kvapiek. Obuv potrite handričkou s olejom po celej ploche. Ricínový olej totiž kožené topánky zmäkčí a vďaka nemu sa prirodzene roztiahnu.

Ponožky a fén na roztiahnutie topánok

Najjednoduchšie sa rozťahujú topánky z kože, pretože ide o pružný materiál. Medzi najobľúbenejšie metódy rozťahovania topánok patrí trik s ponožkami a fénom. Ako na to? Natiahnite si najhrubšie ponožky, aké doma máte a pokúste sa obuť si topánky. Asi budete musieť pri obúvaní i trochu trpieť, ale výsledok stojí za to. Zapnite fén na horúci vzduch a nahrievajte miesta, ktoré potrebujete roztiahnuť po dobu 20-30 sekúnd. Popritom sa pokúšajte hýbať prstami v topánke.

Keď obuv vychladne, vyskúšajte si ju obuť bez ponožiek. Ak vás stále tlačia, celý proces zopakujte. Aby ste predišli poškodeniu topánok, ošetrite ich krémom na kožu.

Zamrazené vrecká s vodou

Zaujímavým trikom ako roztiahnuť topánky do šírky je naplniť vodotesné vrecká vodou a vložiť ich do topánok. Topánky následne dajte do mrazničky. Voda, ktorá zmrazením naberie väčší objem, sa postará o roztiahnutie obuvi.

Uteráková metóda na roztiahnutie topánok

Táto metóda pracuje na princípe rozťahovania kože a syntetiky vo vlhkom prostredí. Vezmite uzatvárateľnú škatuľu z umelej hmoty, do ktorej sa zmestia topánky a uterák. Uterák namočte do horúcej vody a zľahka vyžmýkajte. Obaľte ním topánky, vložte ich do škatule, ktorú ihneď uzavrite a nechajte takto celú noc. Ráno si na polhodinu obujte ešte vlhkú obuv. Topánky sa prispôsobia vašim nohám.

Zemiaky na roztiahnutie obuvi

Už ste o tejto metóde počuli? Vezmite dva väčšie zemiaky, ošúpte ich a vložte na noc do topánok, do každej jeden. Prečo to funguje? Zemiak totiž vylučuje vlhkosť, ktorá spôsobí natiahnutie materiálu. Tento trik sa používa najmä pri obuvi s veľmi nízkym priehlavkom, ale je nápomocný aj pri malých rozmeroch iných topánok.

Pozri aj: Univerzálna sóda bikarbóna: Poznáš tieto spôsoby jej využitia?

Topánky

Zdroj: Depositphotos

Ponožky nasiaknuté alkoholom

Nielen, že ponožky dokážu ohriať celé telo, ale sú tiež dobrým pomocníkom pri rozťahovaní tlačiacej dámskej i pánskej obuvi. Vezmite ponožky a namočte ich do malého množstva alkoholu, tak aby boli nasiaknuté. Ponožky si natiahnite na chodidlá a obujte si topánky, ktoré vás tlačia. Najskôr si v nich chvíľu poseďte. Potom sa v nich skúste poprechádzať. Medzitým môžete vykonávať bežne domáce práce. Tlačiace topánky majte takto na nohách aspoň hodinu. Obuv by mala povoliť.

Podobne to funguje aj s ponožkami, ktoré namočíte do teplej vody. V mokrých ponožkách však vydržte aspoň tri hodiny. Tento trik je vhodný tak pre kožené topánky ako aj pre syntetiku.

Staré noviny na tlačiace topánky

Staré noviny skvele poslúžia na vysušenie vlhkých topánok, ale tiež ich môžete využiť i na roztiahnutie obuvi. Jednotlivé listy starých novín pokrčte, vyplňte nimi natesno vašu obuv a nechajte tak počas 12 hodín. Aby ste obuv mohli rozšíriť, musíte do vnútra vložiť skutočne veľké množstvo novín. Túto metódu môžete spojiť s predchádzajúcou a obuv vyplniť novinami deň po tom, ako ju rozchodíte v mokrých ponožkách.

1 komentár
Simona Káčerová

Simona Káčerová

04.07.2023 10:33

Niektoré rady som počula prvykrát.

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE