Nevyhadzujte staré uteráky - TAKTO ich môžete ešte využiť

Každý z nás má doma staré uteráky, ktoré z nejakého dôvodu nepoužíva. Či už sú to froté uteráky do kúpeľne alebo tie bavlnené, niekedy nám je jednoducho ľúto ich vyhodiť. Zakladáme ich dozadu do skrine so slovami, že sa nám ešte zídu na chalupe či chate.

Niektorí z nás ich možno nemilosrdne vyhodia do smetného koša. Nerobte to. Nezahadzujte staré uteráky, ale dajte im druhú šancu. Prinášame vám zopár skvelých nápadov, ako môže využiť svoje uteráky.

Neprehliadni: Domáci gél na pranie: Ako si ho jednoducho vyrobiť?

Koberec z uterákov

Využite svoje uteráky a premeňte ich na podomácky vyrobený koberček alebo podložku do kúpeľne. Na výrobu budete potrebovať ihlu, niť, nožnice a uteráky, ktoré už nepoužívate. Nemusíte byť práve veľmi zručnými v domácich prácach, postačia vám základy šitia a trochu trpezlivosti.

Ako si vyrobiť koberec z uterákov?

  • Uteráky rozstrihajte na rovnako dlhé prúžky. 
  • Vezmite tri prúžky a zapleťte ich ako klasický vrkoč. Takto pokračujte so všetkými prúžkami. 
  • Aby sa vrkoč z uterákov nerozpadol, každý z nich na koncoch zošite.
  • Nakoniec všetky vrkoče spojte, stočte do tvaru kruhu a postupne zošívajte.

Takýto krásny jemný koberček vám výborne poslúži v kúpelni, ale môžete ho využiť aj pre vašich domácich miláčikov alebo všade, kde je treba.

Organizér z uterákov na dvere

Nezahadzujte staré uteráky, no vyrobte si z nich organizér na dvere, ktorý môžete využiť na rôzne drobnosti. Vezmite uterák, vytvorte na ňom vrecká a pomocou šnúrky alebo stuhy ho môžete zavesiť na dvere. Takto si vyrobíte držiak, organizér na fén, kozmetické prípravky, hrebene či holiaci strojček.

Podložka pri dvere a okná z uterákov

Staré uteráky majú prekvapivo veľa využití. Jedným z nich je aj zábrana alebo podložka proti prefukovaniu chladného vzduchu cez okná a dvere. Uteráky môžete nastrihať na hrubšie pásy a zapliesť ich do vrkoča. Konce zošite. V takejto forme vám uteráky pomôžu udržať doma teplo a tiež uľaviť vašej peňaženke.

Vlhčené utierky proti prachu z uterákov

Vlhčených obrúskov alebo utierok nikdy nie je doma dosť. Ak chcete nejaké to euro ušetriť, vyrobte si ich vlastnými rukami z uterákov, a to celkom jednoducho. Chcete vytvoriť vlhčené utierky? Poďme na to.

Na výrobu budete potrebovať:

V miske zmiešajte ocot s vodou v pomere 1:1. Uteráky namočte do tohto roztoku tak, aby boli úplne ponorené. Pridajte niekoľko kvapiek oleja a nechajte uteráky namočené asi hodinu, až dokiaľ nie sú úplne nasiaknuté. Následne uteráky poriadne vyžmýkajte, rozložte na rovnú plochu a poukladajte na ne citrónovú kôru. Uteráky zrolujte aj so šupkami a vložte do uzatvárateľnej nádoby.

Odličovacie kozmetické tampóny z uterákov

Odličovacie tampóny nesmú chýbať v žiadnej domácnosti. Nemusíte ich kupovať, ale môžete si ich tiež vyrobiť sami. Vezmite uterák a pomocou pohára alebo iného okrúhleho predmetu vystrihnite malé kruhy. A máte hotovo. Ak chcete, môžete ešte okraje vašich podomácky vyrobených odličovacích tampónov obšiť, aby sa vám nepárali.

Pozri aj: Kávové filtre - poznáte týchto 10 spôsobov, ako ich využiť v domácnosti okrem prípravy kávy?

Zo starých uterákov si môžete tiež vyrobiť praktickú plážovú tašku. Keď uteráky stratili svoju mäkkosť a sú miestami ošúchané, zošite ich dokopy a použite ich ako deku na kúpalisko alebo na pláž.

Uteráky oceníte v domácnosti aj ako násadu na mop, v podobe prachovky alebo ekologickej hubky na riad, ktorú po použití stačí vyprať a môžete ju znova používať.

Ak vás nebavia DIY projekty a najradšej by ste nepoužívané uteráky vyhodili, zaneste ich do miestneho útulku, kde určite ešte nájdu svoje využitie.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE