Letná dovolenka s deťmi: Tieto veci určite nezabudnite pribaliť do kufra

Leto je už v polovici a mnohí z nás letnú dovolenku majú za sebou. Niektorí však ten svoj vytúžený oddych pri mori ešte neabsolvovali.

Je však veľký rozdiel cestovať na dovolenku s deťmi a bez detí. Už to nie je o čakaní na last minute ponuku a balení sa na poslednú chvíľu. Na dovolenku s deťmi sa treba vored pripraviť, náplanovať cestu, presuny a premyslieť každý krok do posledného detailu. 

Bezproblémovej rodinnej dovolenke s deťmi predchádza dôkladné balenie batožiny. Balenie celej rodiny na dovolenku pri mori, na horách či príprava na cestu lietadlom, autom alebo autobusom je skutočne náročné. Čo zbaliť na dovolenku? Na čo by ste nemali zabudnúť a čo by ste určite mali pribaliť do cestovného kufra? 

Neprehliadni: NIVEA SUN ochrana pred slnečným žiarením pre celú rodinu

Doklady

Pred odchodom na vašu letnú dovolenku si nezabudnite poriadne skontrolovať všetky potrebné doklady, ako je pas, preukazy poistenca, cestovné lístky, letenky či cestovné poistenieAk máte doma dieťa mladšie ako 15 rokov, môžete mu vybaviť vlastný detský cestovný preukaz.

Existujú dve verzie: detský občiansky preukaz bez podoby tváre a bez podpisu, ktorý má slúžiť najmä pre potreby elektronického zdravotníctva, alebo detský občiansky preukaz s fotkou, ktorý slúži hlavne na cestovanie.

Občiansky preukaz s fotkou slúži aj ako plnohodnotný doklad dieťaťa pri cestovaní do krajín Európskej únie a tiež do niektorých ďalších štátov. V prípade leteckých dovoleniek, niektoré letecké spoločnosti totiž stále pri detských pasažieroch vyžadujú klasický cestovný pas.

Lieky

Či už sa chystáte na dovolenku s deťmi na Slovensko alebo do zahraničia, majte vždy so sebou praktickú cestovnú lekárničku, ktorá obsahuje lieky, ktoré vaše dieťa užíva pravidelne.

Pribaliť do nej môžete i lieky proti bolesti, alergii, na bolesti brucha na iné črevné problémy, na zníženie teploty a prípravky proti uštipnutiu hmyzom. Nápomocný vám môže byť teplomer, repelent, kvapky do nosa a uší, dezinfekčný prostriedok či náplasti. 

Hygienické potreby

Detský tábor, dovolenka na našich horách alebo dovolenka pri mori s deťmi - medzi základné veci, ktoré by nemali chýbať v cestovnej taške alebo v detskom cestovnom kufri sú hygienické potreby. Samozrejmosťou je zubná kefka, detská zubná pasta, detské mydlo alebo sprchový gél, uterák a osuška, hrebeň na vlasy, pre menšie deti krém na zapareniny. 

Ochrana proti slnku

Čo zbaliť dieťaťu okrem oblečenia a základných potrieb? Určite nezabudnite aj na opaľovacie krémy s vysokým faktorom. Dieťa natrite predtým, ako vyjde von na slnko alebo z vody. Krém alebo mlieko po opaľovaní nanášajte na pokožku vášho dieťaťa aj tom v prípade, ak bolo na slnku iba krátky čas.

Pozri aj: TOP miesta v Chorvátsku – hrad Trakošćan, jazero Mir a mnohé ďalšie

Dieťa

Zdroj: Depositphotos

Plavecké pômocky pre deti

Určite so sebou na dovolenku pri mori alebo bazéne pribaľte plávacie koleso či nafukovacie rukávy. Nafukovačka, lopta, vedro či lopatky vašim deťom prinesú veľa radosti a spestria ich pobyt vo vode. 

Oblečenie a obuv

Napriek tomu, že deti počas dovolenky sú najčastejšie v plavkách, myslite i na zmenu počasia a chladné večery. Na bežný deň im nabaľte dostatok krátkych tričiek, šortiek, dievčatám aj šaty či sukne z ľahkých materiálov. Pokrývka hlavy v podobe klobúku alebo šiltovky je samozrejmou prevenciou proti úpalu. Dobré je pribaliť i slnečné okuliare.

Pre istotu zabaľte svojim deťom aspoň dvojo plaviek navyše, aby sa mohli po každom kúpaní prezliecť do suchých. Dlhé, pohodlné nohavice alebo tepláky, dlhé tričká či ľahšiu vetrovku môžete obliecť deťom počas cestovania v lietadle či v klimatizovaných priestoroch auta alebo autobusu. 

Povinnou výbavou sú šľapky, sandále, topánky do vody a tenisky v prípade ochladenia či výletu.

Dovolenka s bábätkom pri mori

Dovolenka s bábätkom je niekedy veľkou výzvou. Čo zbaliť na dovolenku s dieťaťom, ktoré je ešte maličké? Okrem vecí každodennej potreby, ktoré máte pripravené v prebaľovacej taške, budú bábätká potrebovať aj extra oblečenie, viac plienok, fliaš, hračiek a oblečenia na nočné spanie.

Ak sa chystáte absolvovať prvú dovolenku s vaším bábätkom, v prvom rade si pribaľte dostatok detského jedla, umelého mlieka a čaju. Nezaobídete sa ani bez viacerých podbradníkov či cumlíkov.

Do kočíka pribaľte prikrývku a moskytiéru nielen kvôli hmyzu, ale aj rozfúkanému piesku či prašnému prostrediu. Praktické je tiež mať poruke látkovú plienku, ktorá môže poslúžiť na zakrytie očí dieťaťa pri cestovaní alebo na prikrytie kočíka.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE