Sprcha, ktorá poteší všetky zmysly: Ako na ňu?

ako si zariadiť sprchový kút

Nejde len o pekné obklady a peknú batériu. Ide o to, poskladať spolu perfektne zladené komponenty, ktoré vám deň čo deň budú prinášať želaný pôžitok. Komponenty, s ktorými sa vaša sprcha stane skutočným domácim wellness. Ako si zariadiť sprchový kút?  

Odporúčame: Jennifer Aniston a jej kalifornská vila: Ako býva táto populárna herečka?

Sprchová batéria

Tento na prvý pohľad nenápadný kúsok kovu rozhoduje o tom, aká voda vás každé ráno prebudí do nového dňa. Či bude mať ideálnu teplotu bez neustáleho nastavovania, alebo vás každú chvíľu prekvapí nechcenou zmenou. Výber sprchovej batérie treba podriadiť vysokým nárokom na komfort, bezpečnosť a úsporu.

Kohútikové batérie

Sú stálicou najmä vo vidieckom štýle bývania. Ich nezameniteľný retro vzhľad a dva otočné kohútiky na teplú a studenú vodu sú symbolom jednoduchosti a tradície. Na druhej strane, nastaviť si ideálnu teplotu môže byť s kohútikovými batériami trochu alchýmia, takže pripravte sa na určitú dávku trpezlivosti.

Pákové batérie

Pákové batérie posúvajú komfort o level vyššie. Systém jednej páky ovládajúcej naraz prietok aj teplotu vody sa rýchlo stal obľúbeným štandardom v moderných domácnostiach. Teplotu si nastavíte ľavopravým pohybom, množstvo vody zdvíhaním páky. Intuitívnejšie to už ani nemôže byť.

Termostatické batérie

Pomyselná Formula 1 vo svete sprchových riešení. Termostatické batérie poskytujú presnú reguláciu teploty vďaka zabudovanej termostatickej jednotke. Tá neustále sleduje teplotu vody a prispôsobuje zmiešavanie studeného a teplého prúdu. Taktiež majú zabudovanú poistku proti obareniu, ktorá prívod horúcej vody zastaví.

Neprehliadnite:  Biofilický dizajn: Ako ho zakomponovať do interiéru a aký vplyv má na človeka?

Ako zariadiť sprchový kút
Depositphotos

Sprchový set alebo skladačka na mieru?

Ak sa vám nechce skladať sprchový systém po kúskoch, siahnite po sprchovom sete. Obľúbený je napríklad sprchový set FORNAX od Aquaristo Style. Obsahuje termostatickú batériu a kompletný sortiment v zladenom dizajne.

Navyše má ochranu proti popáleniu eCold touch technology a praktickú poličku z čierneho kaleného skla na uloženie šampónov a inej kozmetiky.

Ak však chcete mať veci plne pod kontrolou a poskladať si sprchový systém kúsok po kúsku, môžete ísť aj touto cestou. Len nezabudnite, že budete potrebovať kvalitnú sprchovú hadicu, tyč s držiakom na ručnú sprchu (alebo aspoň samostatný držiak), ručnú sprchu a v neposlednom rade hlavovú sprchu s ramenom na upevnenie na stenu.

Nezabudnite na vhodný sprchový žľab

Žľab na odtekanie vody je funkčným základom každého kúta. Popri svojej primárnej úlohe odviesť vodu do odpadu ale môže byť aj ozdobným prvkom, ktorý podčiarkne štýl celej kúpeľne.

Pri výbere sprchového žľabu sa treba zamerať na niekoľko parametrov:

  • Dĺžka žľabu by sa mala zhodovať s rozmermi sprchovacieho priestoru. Ak je žľab príliš krátky, voda nebude stíhať odtekať.

  • Dizajn mriežky je priestor pre vašu kreativitu. Môžete si vybrať z rôznych materiálov (nerez, plast, sklo), vzorov (obdĺžniky, štvorce, vlnky) a farieb. Mriežka môže splynúť s obkladom alebo naopak vyčnievať ako unikátny doplnok.

  • Náročnosť údržby nie je parameter, na ktorom by ste mali šetriť. Uprednostnite žľaby s ľahko vyberateľnou mriežkou a filtrom na nečistoty. Ušetríte si tým starosti so zanesením odpadu a zápachom.

Vyskúšajte: Domáci gél na pranie: Ako si ho jednoducho vyrobiť?

Madlá pre vašu bezpečnosť aj komfort

Sprcha je predsa len veľmi klzké miesto, kde hrozí pošmyknutie a úraz. Preto sa oplatí investovať do kvalitných madiel, ktoré slúžia ako pevná opora pri pohybe, Materiál madiel by mal byť pevný a odolný voči vode, najčastejšie je to nehrdzavejúca oceľ.

Povrchová úprava môže byť lesklá alebo matná, podľa štýlu ostatných komponentov. Vyberajte madlá s dostatočnou nosnosťou, ideálne takú, aby udržala hmotnosť dospelého človeka.

Dĺžka madiel môže byť rôzna, no odporúčame aspoň 30 cm pre pohodlný a istý úchop. Zaujímavým riešením sú kombinované madlá s držiakom či poličkou na kozmetiku.

Hovorí sa, že diabol sa skrýva v detailoch. A pri zariaďovaní sprchovacieho kúta to platí tiež. Preto sa spoľahnite na preverený sprchový sortiment z Intercomu, ktorý uspokojí aj tých najnáročnejších.

Zdroj úvodnej fotky: Freepick.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE