RECEPT: Tvarožník s bobuľovým ovocím z Pečie celé Slovensko

Patríte k milovníkom tvarohu a máte ho radi napríklad v koláčoch? V tom prípade musíte ochutnať tento tvarožník od Milky z relácie Pečie celé Slovensko. Tento tvarohový koláč v sebe kombinuje aj chuť mascarpone a bobuľového ovocia, vrátane lahodných malín. Pripraviť si ho môžete podľa postupu nižšie. Hor sa do pečenia!

Suroviny na cesto:

  • 315 g polohrubej múky
  • 250 g mletých vlašských orechov
  • 190 g masla 82 %
  • 2 vajcia
  • ½ prášku do pečiva s vínnym kameňom
  • 2 balenia trstinového cukru s mletým vanilkovým strukom
  • 2 PL krupicového cukru
  • Štipka soli

Tvarohová vrstva:

  • 500 g tučného mäkkého tvarohu
  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 160 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 4 žĺtky
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 1 pudingový prášok s mletým vanilkovým strukom
  • 4 bielky
  • 100 g kryštálového cukru

Ovocná vrstva:

  • 750 g mrazeného bobuľového ovocia
  • 1,5 balenia pudingového prášku
  • 130 g cukru
  • Voda
  • Kôra z 1 citrónu
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 neželatínový stužovač

Suroviny na ozdobenie:

  • 250 g mascarpone
  • 400 ml šľahačkovej smotany 30 – 33%
  • 50 g práškového cukru
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 250 g čerstvých malín
  • Lístočky mäty
tvarožník s bobuľovým ovocím

Zdroj: Pečie celé Slovensko

Postup prípravy tvarožníka:

  1. Rúru začneme predhrievať na 200 stupňov.
  2. Vystrihneme si z papiera na pečenie obdĺžnik s rozmermi dna plechu.
  3. Do mixéru dáme všetky suroviny na cesto a hákom chvíľu miesime. Cesto vysypeme na pracovnú podložku a spojíme.
  4. Vystrihnutý papier posypeme múkou, rozvaľkáme cesto pod mikroténovou fóliou. Cesto musí mať rovnomernú hrúbku aj v rohoch papiera. Na dno pekáča štetcom rozotrieme olej a vyložíme plech druhým papierom na pečenie. Cesto aj s papierom, na ktorom sme ho vaľkali vložíme na plech. Plech s cestom dáme do chladničky, kým urobíme tvarohovú vrstvu.
  5. Do mixéra dáme maslo a práškový cukor a vyšľaháme. Postupne pridáme žĺtky, tvaroh, vanilku a pudingový prášok.
  6. Cesto preložíme do väčšej misy a misu mixéra dôkladne umyjeme a odmastíme.
  7. Štyri bielky šľaháme v mise mixéra najprv na nízkej rýchlosti, potom rýchlosť zvýšime. Keď je už sneh na polovicu vyšľahaný, postupne po lyžiciach pridávame cukor. Sneh musí byť pevný a nesmie obsahovať zrniečka cukru.
  8. Vyšľahaný sneh jemne zapracujeme do pripravenej tvarohovej zmesi a vylejeme na stuhnuté orechové cesto. Povrch cesta zahladíme.
  9. Plech vložíme do rúry, 10 minút pečieme na 200 stupňoch, potom 10 minút na 165 stupňoch a dopečieme 15 – 25 minút na 150 stupňoch. Presný čas môže byť rôzny podľa typu rúry.
  10. Kým sa koláč pečie, ovocie rozmixujeme do hladka. Zmes prepasírujeme cez sito.
  11. Rozmixované ovocie dolejeme vodou tak, aby zmes mala 850 ml a dáme variť s cukrom. V 150 ml vody rozmiešame 1,5 balenia pudingového prášku. Pridáme ho k malinám a uvaríme puding. Tesne pred dovarením rozmiešame v 150 ml vody vega gél, pridáme k ovociu a 3 minúty povaríme. Dochutíme citrónovou kôrou, prípadne dosladíme vanilkovým cukrom.
  12. Ovocie necháme chvíľu chladiť a vylejeme na upečený koláč. Vložíme koláč do chladničky a vychladíme.
  13. Mascarpone vyšľaháme s cukrom a prilejeme šľahačku. Vyšľaháme do peny. Tú vložíme do cukrárskeho vrecka a ozdobíme povrch vychladeného koláča.
  14. Koláč dozdobíme malinami a lístočkami mäty.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE