Nevyzerá lákavo, no jesť by sme ho mali všetci a povinne. Kel je totiž odborníkmi na zdravú stravu považovaný za jednu z najzdravších potravín na svete. Táto listová zelenina v súčasnosti naberá na popularite, nie však vo forme kelového prívarku.
Ľudia si totiž kel pridávajú do ranných smoothie a pripravujú si z neho aj teplé šaláty. My sme pre vás hľadali tri rôzne, no rovnako vynikajúce recepty z kelu, ktorým neodoláte.
Najlepší z najlepších
Ak budete na našom webe hľadať zoznam najzdravšej listovej zeleniny, kel sa v ňom určite nachádza, a to na úctyhodných prvých priečkach. Matematika je v tomto prípade naozaj jednoduchá. Obsahuje nesmierne veľa silných antioxidantov, ako je napríklad kvercetín, ktorý sa považuje za najlepší prírodný liek proti zápalom.
Je hodnotným zdrojom vitamínu C, K aj B6 a tiež minerálov ako vápnik, železo, draslík či mangán. Kel má v neposlednom rade veľmi málo kalórií, čo z neho robí jednu z najvýživnejších ingrediencií na svete. Aké chutné jedlá si z neho môžeme pripraviť?
Vyskúšaj: Banánové lievance len z 3 surovín
Vegánska polievka z kelu a fazule
Výživná, rýchla a pritom vynikajúca. Vegánska polievka s kelom a s bielou fazuľou podľa Crowded Kitchen vás dostane.
Ingrediencie:
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa nasekaná nadrobno
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 g zemiakov nakrájaných na menšie kocky
- 200 g mrkvy na kolieska
- 3 bobkové listy
- 2 lyžičky sušenej petržlenovej vňate alebo hrsť čerstvej
- 1,5 lyžičky talianskeho korenia
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čili papričiek
- 1/4 lyžičky čierneho mletého korenia
- 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
- 400 g kelu zbaveného stonky a nasekaného na kúsky
- 1 až 2 konzervy bielych fazuliek
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
Postup prípravy:
- V hrnci si rozpálime olivový olej, na ktorom si opražíme cibuľku do sklovita. Po pár minútach pridáme prelisovaný cesnak, mrkvu aj zemiaky. Premiešame a necháme mrkvu mierne zmäknúť.
- Pridáme všetky koreniny, dobre premiešame a necháme prevoňať. Nakoniec pridáme aj vývar a privedieme do varu.
- Znížime plameň a na strednom ohni necháme polievku prebublávať asi 40 minút.
- V tomto bode do polievky pridáme premyté fazuľky, kel a citrónovú šťavu. Počkáme, kým kel „nespľasne". Dochutíme soľou, korením, prípadne citrónovou šťavou.
Kelový šalát s jablkami
Spojenie kelu, tekvicových semienok a jablka vo vás vyvolá pocit jesene. Pripravte si šalát podľa The Modern Proper.
Ingrediencie na šalát:
- 2 zväzky kelu zbaveného stonky a posekaného na kúsky
- 2 sladké jabĺčka narezané do tvaru zápaliek
- 110 g rozdrobeného kozieho syra
Ingrediencie na tekvicové semienka:
- 50 g tekvicových semienok
- 1/2 lyžičky škorice
- 1/4 lyžičky kajenského korenia
- 1 lyžička rastlinného oleja
- 3 lyžice cukru
Ingrediencie na dresing:
- 150 ml olivového oleja
- 3 lyžice cidera
- 3 lyžice jablčného octu
- 1 lyžica majonézy
- 1 lyžica medu
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čierneho mletého korenia
Postup prípravy:
- V miske si zmiešame všetky ingrediencie na tekvicové semienka. Zmes presunieme na mierne rozpálenú panvicu a budeme ju pražiť za stáleho miešania, kým sa nerozpustí cukor a semienka nebudú pekne opražené. Presunieme ich na papier na pečenie a necháme vychladnúť.
- V ďalšej miske si zmiešame všetky ingrediencie na dresing a necháme ho odpočívať.
- Kel si dáme do dresingu a poriadne premiešame, aby bol dostatočne vlhký. Na kel potom pridáme kozí syr, jablko a vychladnuté semienka. Podávame.
Pražená ryža s kelom a shitake
Chuť Ázie azda miluje každý z nás. A čo tak si ju obohatiť o výživný kel a pripraviť si praženú ryžu podľa The Feed Feed? Poďme na to.
Ingrediencie:
- 2 lyžice olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 až 2 lyžičky strúhaného zázvoru
- 3 jarné cibuľky nakrájané na tenko
- 200 g kelu bez stonky nasekaného nadrobno
- 6 hríbov shitake bez stonky nakrájaných nadrobno
- 200 g uvarenej a vychladnutej ryže
- 1 lyžica omáčky hoisin
- 1 lyžica tamari omáčky alebo sójovej omáčky
- 1 lyžica sezamového oleja
Postup prípravy:
- Na jednej lyžici rozpáleného oleja opražíme cesnak, zázvor a jarnú cibuľku. Opekáme, kým nezmäknú. Dávajte pozor, aby sa vám nespálili.
- Pridáme kel s hubami a pražíme, kým nebudú kel aj huby chrumkavé, približne 3 až 4 minúty.
- Do panvice pridáme lyžicu oleja a studenú ryžu. Pomocou varešky ju pooddeľujeme a opekáme ju dozlatista asi 2 minúty.
- Na záver pridáme omáčky a sezamový olej. Dobre premiešame, prípadne dochutíme podľa chuti.
- Môžeme podávať posypané sezamovými semienkami.