Recepty z kelu - lacné, rýchle, zdravé a hlavne vynikajúce!

Nevyzerá lákavo, no jesť by sme ho mali všetci a povinne. Kel je totiž odborníkmi na zdravú stravu považovaný za jednu z najzdravších potravín na svete. Táto listová zelenina v súčasnosti naberá na popularite, nie však vo forme kelového prívarku.

Ľudia si totiž kel pridávajú do ranných smoothie a pripravujú si z neho aj teplé šaláty. My sme pre vás hľadali tri rôzne, no rovnako vynikajúce recepty z kelu, ktorým neodoláte.

Najlepší z najlepších

Ak budete na našom webe hľadať zoznam najzdravšej listovej zeleniny, kel sa v ňom určite nachádza, a to na úctyhodných prvých priečkach. Matematika je v tomto prípade naozaj jednoduchá. Obsahuje nesmierne veľa silných antioxidantov, ako je napríklad kvercetín, ktorý sa považuje za najlepší prírodný liek proti zápalom.

Je hodnotným zdrojom vitamínu C, K aj B6 a tiež minerálov ako vápnik, železo, draslík či mangán. Kel má v neposlednom rade veľmi málo kalórií, čo z neho robí jednu z najvýživnejších ingrediencií na svete. Aké chutné jedlá si z neho môžeme pripraviť?

Vyskúšaj: Banánové lievance len z 3 surovín

Vegánska polievka z kelu a fazule

Výživná, rýchla a pritom vynikajúca. Vegánska polievka s kelom a s bielou fazuľou podľa Crowded Kitchen vás dostane.

Ingrediencie:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa nasekaná nadrobno
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 g zemiakov nakrájaných na menšie kocky
  • 200 g mrkvy na kolieska
  • 3 bobkové listy
  • 2 lyžičky sušenej petržlenovej vňate alebo hrsť čerstvej
  • 1,5 lyžičky talianskeho korenia
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čili papričiek
  • 1/4 lyžičky čierneho mletého korenia
  • 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
  • 400 g kelu zbaveného stonky a nasekaného na kúsky
  • 1 až 2 konzervy bielych fazuliek
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy

Postup prípravy:

  1. V hrnci si rozpálime olivový olej, na ktorom si opražíme cibuľku do sklovita. Po pár minútach pridáme prelisovaný cesnak, mrkvu aj zemiaky. Premiešame a necháme mrkvu mierne zmäknúť.
  2. Pridáme všetky koreniny, dobre premiešame a necháme prevoňať. Nakoniec pridáme aj vývar a privedieme do varu.
  3. Znížime plameň a na strednom ohni necháme polievku prebublávať asi 40 minút. 
  4. V tomto bode do polievky pridáme premyté fazuľky, kel a citrónovú šťavu. Počkáme, kým kel „nespľasne". Dochutíme soľou, korením, prípadne citrónovou šťavou.

Kelový šalát s jablkami

Spojenie kelu, tekvicových semienok a jablka vo vás vyvolá pocit jesene. Pripravte si šalát podľa The Modern Proper.

Ingrediencie na šalát:

  • 2 zväzky kelu zbaveného stonky a posekaného na kúsky
  • 2 sladké jabĺčka narezané do tvaru zápaliek
  • 110 g rozdrobeného kozieho syra

Ingrediencie na tekvicové semienka:​

  • 50 g tekvicových semienok
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1/4 lyžičky kajenského korenia
  • 1 lyžička rastlinného oleja
  • 3 lyžice cukru

Ingrediencie na dresing:

  • 150 ml olivového oleja
  • 3 lyžice cidera
  • 3 lyžice jablčného octu
  • 1 lyžica majonézy
  • 1 lyžica medu
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čierneho mletého korenia

Postup prípravy:

  1. V miske si zmiešame všetky ingrediencie na tekvicové semienka. Zmes presunieme na mierne rozpálenú panvicu a budeme ju pražiť za stáleho miešania, kým sa nerozpustí cukor a semienka nebudú pekne opražené. Presunieme ich na papier na pečenie a necháme vychladnúť.
  2. V ďalšej miske si zmiešame všetky ingrediencie na dresing a necháme ho odpočívať.
  3. Kel si dáme do dresingu a poriadne premiešame, aby bol dostatočne vlhký. Na kel potom pridáme kozí syr, jablko a vychladnuté semienka. Podávame.

Pražená ryža s kelom a shitake

Chuť Ázie azda miluje každý z nás. A čo tak si ju obohatiť o výživný kel a pripraviť si praženú ryžu podľa The Feed Feed? Poďme na to.

Ingrediencie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 až 2 lyžičky strúhaného zázvoru
  • 3 jarné cibuľky nakrájané na tenko
  • 200 g kelu bez stonky nasekaného nadrobno
  • 6 hríbov shitake bez stonky nakrájaných nadrobno
  • 200 g uvarenej a vychladnutej ryže
  • 1 lyžica omáčky hoisin
  • 1 lyžica tamari omáčky alebo sójovej omáčky
  • 1 lyžica sezamového oleja

Postup prípravy:

  1. Na jednej lyžici rozpáleného oleja opražíme cesnak, zázvor a jarnú cibuľku. Opekáme, kým nezmäknú. Dávajte pozor, aby sa vám nespálili.
  2. Pridáme kel s hubami a pražíme, kým nebudú kel aj huby chrumkavé, približne 3 až 4 minúty.
  3. Do panvice pridáme lyžicu oleja a studenú ryžu. Pomocou varešky ju pooddeľujeme a opekáme ju dozlatista asi 2 minúty.
  4. Na záver pridáme omáčky a sezamový olej. Dobre premiešame, prípadne dochutíme podľa chuti. 
  5. Môžeme podávať posypané sezamovými semienkami.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE