Význam nosenia prsteňa podľa prstov na ruke

Prstene môžu byť symbolom širokej škály vecí, ako je manželstvo, bohatstvo či láska. Vedeli ste, že nosenie prsteňa na rôznych prstoch má určitý význam? Nosiť prsteň na prstenníku, nosiť prsteň na pravej ruke, malíčku pravej ruky, prste ľavej ruky, prostrednom prste ľavej ruky, prostredníku pravej ruky, ukazováku pravej ruky, dva prstene na prstenníku - to, ako človek nosí prsteň, môže veľa vypovedať o jeho osobnosti, vlastnostiach a prioritách.

Aký je význam nosenia prsteňov? Čo symbolizuje nosenie prsteňa na prostrednom prste? Čo odráža nosenie prsteňa na ukazováku alebo prstenníku ľavej ruky? Čo znamená nosiť prsteň na ľavej ruke? Aká je symbolika prsteňov?

Neprehliadni: Bizarné módne kúsky, ktorými prekvapili svetoznáme módne domy

Nosenie prsteňov u žien

Nosenie prsteňov u žien má rôzne významy a symboliku v závislosti od kultúry, tradície a osobných preferencií:

  • Zásnubný prsteň: Zásnubný prsteň je symbolom nastávajúceho manželstva. Nosenie snubného prsteňa spadá na prstenník ľavej ruky.
  • Obrúčka: Obrúčka je symbolom manželstva a lojality. Väčšina manželských obrúčok je jednoduchých, bez kamienkov a ozdôb, čo symbolizuje trvácnosť manželstva. Aj keď je u nás tradíciou nosiť obrúčku na prstenníku ľavej ruky, nie je to striktne dané. Neexistujú žiadne pravidlá nosenia obrúčky, takže si ju môžete preložiť i na pravú ruku.
  • Prstene s kamienkami: Mnoho žien nosí prstene s drahými kameňmi, ako sú diamanty, rubíny, zafíry a iné. Tieto prstene môžu byť darované pri špeciálnych príležitostiach.
  • Ozdobné prstene: Ženy často nosia prstene ako šperky bez nejakého špecifického významu. Strieborný prsteň, menšie a väčšie prstene, vkusný prsteň - prstene môžu byť rôznych dizajnov, materiálov a farieb a používajú sa na zdôraznenie krásy a štýlu.
  • Spoločenské prstene: V niektorých prípadoch nosia ženy prstene, ktoré označujú ich členstvo v rôznych spoločenských kluboch, organizáciách alebo profesijných združeniach.

Muži a prstene

Muži a nosenie prsteňov takisto patrí k sebe, ako aj ženy a tieto šperky. I muži nosia prstene z rôznych dôvodov. Okrem obručiek môžu nosiť pečatný prsteň alebo iné ozdobné prstene či dokonca niekoľko prsteňov naraz. 

Čo znamená nosiť prsteň na palci?

Palec je jediný nezávislý prst oddelený od zvyšku a pravdepodobne aj najsilnejší. V dávnych dobách sa verilo, že čím hrubší a rovnejší je palec, tým rýdzejší je charakter človeka. Ak mal niekto palec krivý, okolie ho považovalo za zákerného človeka.

Nosenie prsteňa na palci ľavej ruky alebo na tej pravej symbolizuje silu a slobodu myslenia. Ľudia tiež často radšej nosia široké a objemné prstene na palcoch.

Prsteň na malíčku

Prsteň možno nosiť i na malíčkoch. Tento prst môže symbolizovať rodinný stav, ale aj mafiánske väzby. Podľa tradície z 19. storočia dva prstene na malíčku symbolizovali to, že muž je ženatý. Spodný prsteň bol v tomto prípade zvyčajne zásnubný a snubný prsteň. Vrchný bol pečatný prsteň. Na druhej strane, ovplyvnené televíznymi reláciami kriminálneho žánru, nosenie prsteňa na malíčku môže naznačovať spojenie nositeľa s kriminálnym svetom.

Pozri aj: Color blocking v šatníku: Viete, čo tento výraz znamená a ako ho dosiahnúť?

Prsteň

Zdroj: Depositphotos

Prstenník na ľavej ruke

Tento prst je spojený so srdcom a náklonnosťou. Verí sa, že žila nazývaná Vena Amoris („žila lásky“) spája tento prst priamo so srdcom. Prsteň na prstenníku môže predstavovať rôzne aspekty vzťahu: rodinný stav, zasnúbenie, čistotu alebo sľub. Snubné prstene na ľavom prstenníku symbolizujú záväzok nositeľa k manželstvu. Na tomto prste sa nosia aj zásnubné prstene, ktoré prezrádzajú, že sa ich nositeľ chystá oženiť alebo vydať.

V mnohých kultúrach pravý prstenník symbolizuje lásku a dôveru. V krajinách vrátane Nemecka, Ruska a Indie sa zásnubné a snubné prstene nosia na pravom prstenníku. Tento prst môže tiež vyjadrovať sebalásku. Nosenie prsteňa na prstenníku znamená tiež, že jednotlivec oslavuje nejaký míľnik alebo úspech.

Prstene na prostredníku, nosenie prsteňa na prostrednom prste

Nosenie prsteňa na prostredníku je vo väčšine kultúr spojené s cieľom života a identitou. Vzhľadom na svoju polohu uprostred ostatných prstov je ideálny na nosenie prsteňov, dokonca aj tých zásnubných.

Zaujme Ťa: Neviete, čo s tekvicou? Vyskúšajte recepty na domácu kozmetiku z tekvíc

Prsteň

Zdroj: Depositphotos

Prstene na ukazováku

Nosiť prsteň na ukazováku symbolizuje vedenie a ambície. Na tomto prste sa zvyčajne nosia výrazné prstene, prstene s veľkými kameňmi ako ozdoba. Králi, kňazi a iné mocné staroveké postavy nosili na tomto prste prstene, aby si upevnili dominanciu a vytvorili hierarchickú autoritu.

Na rozdiel od iných kultúr sa v tradičných židovských manželstvách snubný prsteň nosí na pravom ukazováku a nie na prstenníku. Pravý ukazovák sa totiž považuje za najbližšie k srdcu.

Aký význam má nosiť prsteň na každom prste?

Nosenie prsteňov na všetkých prstoch na ruke môže byť čisto módny výraz. Mnoho ľudí nosí prstene na každej ruke, pretože im to dodáva výrazný vzhľad a štýl. Niektorí zase veria, že nosenie viacerých prsteňov naraz môže pomôcť vyvolať určité energie alebo ochranu. Nosiť niekoľko prsteňov môže tiež odrážať prejav určitej viery alebo oddanosti.

Chiromantia a prstene

Chiromantia, alebo čítanie z rúk či veštenie z dlaní, je spôsob predpovedania osudu alebo charakteru osoby na základe analýzy plochy dlane, liniek a tvaru prstov. Mnoho chiromantov sa tiež zameriava na význam prsteňov nosených na rukách. Veda nosenia prsteňov je teda úzko spojená aj s chiromantiou.

Chiromanti sa zaujímajú o to, aká je pozícia prsteňov na prstoch či aký je energetický vplyv prsteňov na nositeľa. Podľa prítomnosti drahých kameňov na prsteňoch môžu analyzovať vzťah nositeľa k luxusu, ku kráse a materiálnemu blahobytu.

Odporúčame: Ryžová voda ako zázračný elixír na pleť, vlasy a trávenie. Zisti ako ju vyrobiť, používať a skladovať

Prsteň

Zdroj: Depositphotos

Symbolika prsteňov

Prstene majú rôznu symboliku a významy v závislosti od ich dizajnu, materiálov, kultúry a tradície. Najbežnejšie je nosenie prsteňa ako symbolu lásky a oddanosti v podobe obrúčky. Nosiť strieborný prsteň môže vyjadrovať priateľstvo alebo súrodenecké puto. Nosenie pečatného prsteňa zase vyjadruje členstvo v nejakej organizácii. Rodinný prsteň môže symbolizovať spojenie s rodinou a dedičstvom.

Niektoré prstene môžu slúžiť ako talizmany alebo amulety na ochranu nositeľa pred negatívnymi energiami. V niektorých kultúrach sú prstene udelené ako uznanie za vzdelanie, výkonnosť či úspech v určitej oblasti.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE