Piňa Colada patrí pravdepodobne k najznámejším miešaným alkoholickým drinkom. Tento nápoj je jedinečný svojou exotickou kombináciou sviežeho ananásu a lahodného kokosu. Milujete tento drink typický pre karibské pláže aj vy? Ale ste vo všeobecnosti fanúšikom ananásovej alebo kokosovej chuti? Potom budete milovať aj tartaletky od Lucky zo šou Pečie celé Slovensko! Nevyzerajú famózne?
Kakaové tartaletky cesto:
- 90 g cukor krupica
- 25 g kakao extra brutt
- 120 g maslo
- 2 g soľ
- 30 g mandľovej múky
- 50 g vajce
- 210 g múka
Plnka ananásový curd:
- 250 g ananásové pyré
- 2 žĺtky
- šťava z limety
- 1 lyžica kukuričný škrob
- 2 lyžice maslo
- 1 lyžica cukor
Plnka kokosová:
- 120 g kokosové pyré
- 80 g šľahačky
- 200 g biela čokoláda callebaut
- 50 g kokos plátky
- (kokos nie strúhaný, ale v plátkoch)
Meringue krém:
- 50 g bielky
- 100 g cukor krupica
Ovocný kaviár:
- 100 g pyré z ananásu
- 50 g citrónová šťava
- 1 g agar agar
- 500 ml veľmi studený olej
- žlté farbivo
Ananásové chutney:
- 100 g ananás čerstvý
- malibu likér
- mäta
- 1 lyžica cukor kr.
- 1 plátok želatína
Dekorácia:
- 100 g tmavá čokoláda Callebaut
- 100g biela čokoláda Callebaut
- kokos čerstvý, celý orech rozpolený
- 100 ml malibu likér
- baby ananás
- farby na čokoládu
- prach z lyofil. ovocia
- nasekané pistácie
Postup:
- Kakaové korpusy na tartaletky: Do mixéra so stierkou dáme cukor, kakao, maslo a mandľovú múčku. Jemne premixujeme, pridáme vajce, premixujeme a potom múku a premixujeme. Rozvaľkáme medzi dvoma papiermi a dáme do mrazáku na cca 30min stuhnúť.
- Dekorácia kokosy: Malé balóniky nafúkneme a namočíme do roztopenej čokolády. Necháme chladiť a skryštalizovať. Opakujeme 3x, aby sa vytvorila hrubšia škrupina. Bude prebiehať postupne popri príprave plniek. Necháme dobre vychladnúť. Balónik praskneme a vyberieme. Vonkajšiu stranu trochu poškrabeme, aby sme vytvorili štruktúru, akú má kokosový orech. Do vnútornej strany umiestnime kokosovú masu – rozmixovaný kokos s likérom a cukrom. Necháme chladiť.
- Dekorácia ananásový list: Štetcom natrieme roztopenú bielu čokoládu na ananásové listy a necháme v chladničke kryštalizovať. Postup opakujeme 2-3x, kým sa nevytvorí hrubšia vrstva. Bude prebiehať popri príprave plniek. Necháme chladiť a potom zlupneme z listu. Air brushom zafarbíme na žlto-zeleno, dáme chladiť.
- Zapneme rúru na 170 °C. Vyberieme stuhnuté vyvaľkané cesto a vykrajujeme tartaletky prstencami a dorobíme okraje. Dáme piecť na plechu s perforovanou podložkou na 15 minút. Po upečení necháme chladiť aspoň 15 minút.
- Ananasový curd: Ananásové pyré dáme do hrnca, pridáme cukor, limetkovú šťavu, 2 žĺtky, škrob a všetko premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu, 1 minútu varíme. Stiahneme z plameňa a prilejeme rozpustené maslo. Necháme chvíľku chladiť a ešte tekuté nalejeme do tartaletkových korpusov, dáme chladiť, kým nestuhne. Zvyšok curdu preložíme do inej nádoby a dáme chladiť.
- Dekorácia kaviár: Suroviny povaríme a dáme do striekačky a do vychladnutého oleja postupne kvapkáme. Necháme chvíľu pôsobiť a potom vyberieme z oleja precedíme a prepláchneme vodou.
- Kokosová plnka: Pyré a šľahačku zohrejeme, nalejeme na čokoládu. Prípadne premixujeme ponorným mixérom, pridáme rozmixovaný kokos. Ihneď nalejeme do vychladnutej tartaletky a dáme opäť chladiť aspoň 30 minút.
- Ananásové chutney: Nakrájame ananás na malé kocky, dáme redukovať s džúsom, pridáme malibu, nadrobno nasekanú mätu, cukor, chvíľu povaríme a pridáme želatínu, ktorá bola dopredu na 5 minút namočená. Necháme vychladiť.
- Meringue krém: Nad vodným kúpeľom miešame bielky s cukrom a zahrievame na 70 °C, kým sa cukor nerozpustí. Potom dáme do mixéra a vymiešame na tuhú penu, kým nevychladne cca 5 minút.
- Vychladnuté tartaletky zdobíme merinque krémom a dekoráciami. 3 rôzne zdobenia.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko