Špenát ľudia buď nenávidia, alebo milujú. Bežne sa podáva ako prívarok, no použiť ho možno aj pri mnohých iných receptoch. Čo tak vyskúšať napríklad špenátové pirohy? Pirohy ani zďaleka nie sú len bryndzové. Tieto špenátové pirohy s lososovou plnkou a parmezánovou omáčkou vás nadchnú. V relácii Pečie celé Slovensko ich pripravila súťažiaca Tánička. Vyskúšate ich tiež?
Suroviny na cesto:
- 400 g polohrubej múky
- 3 g soli
- Vajce
- 60 g čerstvého špenátu
- 150 g vody
- 20 g olivového oleja
Suroviny na plnku:
- 130 g lososa
- 40 g ricotty
- Soľ
- Korenie
Surovina na omáčku:
- 200 g smotany na varenie 30 %
- 100 g parmezánu
- 30 g masla
- Korenie
Dekorácie:
- 10 g parmezánu
- 40 g špenátu
- 20 g masla
- Čierne korenie v mlynčeku
Postup prípravy pirohov:
- K špenátu pridáme olej, vodu a vajce, rozmixujeme tyčovým mixérom. Postupne pridáme múku a vymiesime cesto. Odložíme do chladničky na 30 minút.
- Lososa ošúpeme a nakrájame na malé kocky, pridáme ricottu a korenie.
- Do panvice nalejeme smotanu, pridáme maslo a nastrúhaný parmezán, dobre premiešame a dochutíme čiernym korením.
- Cesto rozvaľkáme, vyformujeme pirohy. Následne ich povaríme v horúcej osolenej vode 5 až 7 minút.
- Na panvici rozohrejeme maslo, pridáme umytý špenát a necháme ho 2 minúty spariť.
- Na tanier dáme špenát, polejeme omáčkou, posypeme korením, rozložíme pirohy a dozdobíme parmezánovými hoblinkami a čerstvým špenátom.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko