RECEPT: Rubikova kocka s lieskovcovým karamelom z Pečie celé Slovensko

Súťažiaci sa v relácii Pečie celé Slovensko museli popasovať s rôznymi úlohami. Jednou z nich bolo aj pečenie Rubikovej kocky. Súťažiaca Alenka ju upiekla s lieskovcovým karamelom. Chcete očariť svojich hostí netradičným pohostením? Tak sa pustite do prípravy tejto sladkej dobroty!

Pečená časť:

  • 5 ks vajcia
  • 150 g kryštálový cukor
  • 1/2 prášok do pečiva
  • 180 g polohrubá múka
  • 20 g kakao

Postup: Zo surovín upečieme piškótový plát.

Lieskovcový karamel:

  • 4 ks žĺtka
  • 90 g práškový cukor
  • 100 g lieskovce
  • 30 ml voda
  • 140 g maslo
  • 140 g cukor
  • soľ

Postup: Lieskovce opražíme na panvici a nasekáme. Žĺtka vymiešame s cukrom. Upálime 140 g cukru s 30 ml vody a keď je cukor hnedý pridáme 140 g masla, ktoré tam rozpustíme. Odoberieme trochu karamelu a do zvyšného pridáme lieskovce a soľ. Do toho ešte primiešame žĺtka a vytvarujeme potrebné tvary – kocky.

Mousse:

  • 330 g mascarpone
  • 50 g práškový cukor
  • 230 g šľahačková smotana
  • 4 ks plátková želatína)
  • 100 ml mlieko
  • 20 g karamel
  • Vanilkový extrakt

Postup: Namočíme plátky želatíny a túto potom rozpustíme v horúcom mlieku. Mascarpone a šľahačku vyšľaháme s pr. cukrom a karamelom k vyšľahanému pridáme mlieko so želatínou a poriadne prešľaháme. Naplníme do polovice formu, vložíme lieskovcový karamel a vykrojený piškótový plát. Dáme do mrazničky zamraziť. 

Zrkadlová poleva:

  • 4 lyžice želatíny
  • 2 dcl vody
  • 4 šálky bielej čokolády
  • 3 šálky cukru
  • 2 šálka vody
  • 1,5 šálky kondenzovaného mlieka
  • Potravinárska farba

Postup: Želatínu necháme napučať v studenej vode. Do hrnca nalejeme vodu, kryštálový cukor a kondenzované mlieko – necháme prevariť. Zložíme z plameňa a do horúcej masy pridáme želatínu, rozpustíme miešaním. Potom do stále horúcej zmesi pridáme čokoládu a rozmixujeme a precedíme cez sitko. Rozdelíme na tri časti a zafarbíme. Keď poleva vychladne, polejeme ňou zmrznuté kocky. 

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE