Rubikova kocka môže byť nielen hračkou, ale aj chutným dezertom. Neveríte? Presvedčí vás o tom táto sladučká Rubikova kocka s lieskovými orieškami z Pečie celé Slovensko. Súťažiaci Miňo ju odel do farieb francúzskej vlajky. Ak sa rozhodnete vyskúšať tento netradičný dezert a podávať ho trebárs na rodinnej oslave, stačí sa držať postupu nižšie. Držíme palce!
Suroviny na cesto:
- 70 g mleté lieskové orechy
- 40 g mandľová múka
- 70 g práškový cukor
- 1 bielko
- 2 vajcia
- 20 g hladká múka
- 55 g maslo
- 10 g kakao
- 2 bielky
- 25 g kryštálový cukor
Zmes praline:
- 150 g olúpané, lieskové orechy
- 100 g kryštálový cukor
- 100 g mliečna čokoláda
Mousse:
- 200 g biela čokoláda
- 390 ml smotana na šľahanie
- 4 plátky želatíny
Zrkadlová poleva:
- 30 g prášková želatína
- 180 g voda
- 450 g glukóza
- 450 g kryštálový cukor
- 220 g voda
- 300 g salko
- 450 g biela čokoláda
- tmavomodré farbivo
Velvet poleva:
- 420 g biela čokoláda
- 180 g kakaové maslo
- biela farba na čokoládu
Červená poleva:
- Deco melts 750 g
Postup prípravy Rubikovej kocky:
- Bielok, múky, cukor, vajcia, orechy, kakao a maslo spolu vymiešame do peny. Vyšľaháme si sneh z bielkov a cukru a spolu zmiešame do jednej hmoty. Vylejeme na plech vystlaným papierom na pečenie a pečieme pri 190 °C asi 15 minút.
- Pripravíme si praline zmes, orechy upečieme do zlatista, cukor si upálime na karamel, pridáme orechy, vylejeme na mastný papier a necháme vychladnúť.
- Orechy si pomelieme na kašu, do ktorej pridáme roztopenú mliečnu čokoládu.
- Pripravíme si mousse: 100ml šľahačky privedieme do varu a pridáme bielu čokoládu a rozpustíme. Necháme trocha vychladnúť.
- Želatínu namočíme do studenej vody na 5 až 10 minút. Želatínu rozpustíme a pridáme do čokolády.
- Smotanu vyšľaháme a postupne pridávame zmes čokolády so želatínou.
- Zmesou na mousse plníme formu, vložíme praline zmes a zakryjeme nakrájaným na štvorčeky pripravený korpus. Dáme zmrznúť.
- Po vytiahnutí polievame rôznymi polevami a zdobíme.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko