RECEPT: Penová torta s vanilkovým, kakaovým a kávovým krémom z Pečie celé Slovensko

Penová torta predstavuje jeden z typických druhov zákuskov, ktoré vídame na slávnostných stoloch na oslavách, svadbách či pri iných špeciálnych príležitostiach. Patríte k jej fanúšikom? Skúste si ju pripraviť doma. Zabudnite ale na tradičnú verziu a skúste verziu nielen s kakaovým krémom, ale aj vanilkovým a kávovým. Túto dobrotu v relácii Pečie celé Slovensko vytvorila súťažiaca Anna. No nevyzerá na zahryznutie?

Suroviny na cesto:

  • 14 bielkov
  • Štipka soli
  • 505 g kryštálového cukru
  • 505 g práškového cukru

Vanilkový krém:

  • 6 žĺtkov
  • 210 g práškového cukru
  • 35 ml bourbon vanilky
  • 200 g masla

Kávový krém:

  • 6 žĺtkov
  • 210 g práškového cukru
  • 1,5 PL mletej zrnkovej kávy
  • 200 g masla

Kakaový krém:

  • 5 žĺtkov
  • 175 g kryštálového cukru
  • 60 ml espresa
  • 50 g kakaa
  • 100 g tmavej čokolády 65 %
  • 250 g masla

Na ozdobenie:

  • 100 g tmavej čokolády 52 %
  • 100 g fondánu
  • Žltá gélová farba

Postup prípravy penovej torty:

  1. Do misy nad paru dáme bielky so štipkou soli. Postupne pridáme krupicový cukor. Šľaháme, kým sneh nebude pekný tuhý. Odstavíme a postupne zašľaháme aj práškový cukor. Šľaháme 15 – 20 minút, až bude sneh krásne lesklý.
  2. Na 4 papiere na pečenie vyznačíme kruhy s priemerom 22 cm. Sneh preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou, na papiere nastriekame 3 plné kruhy a jeden kruh vyplníme len po obvode a stred necháme prázdny.
  3. Sušíme v rúre vyhriatej na 90 stupňov 60 – 90 minút. Korpusy necháme vychladnúť v pootvorenej rúre.
  4. Pripravíme si vanilkový krém. Žĺtky s cukrom vyšľaháme nad parou. Pridáme vanilku a necháme vychladnúť. Po vychladnutí zašľaháme zmäknuté maslo.
  5. Kávový krém si pripravíme rovnako. Žĺtky, cukor a kávu vyšľaháme nad parou. Necháme vychladnúť a zašľaháme zmäknuté maslo.
  6. Kakaový krém - žĺtky s cukrom vyšľaháme nad parou. Za stáleho miešania pridáme vychladnuté espreso a postupne primiešavame preosiate kakao. Nakoniec do hmoty nalámeme čokoládu, rozmiešame a odstavíme. Keď vychladne, zamiešame do nej zmäknuté maslo.
  7. Môžeme poskladať tortu. Korpusy potrieme kakaovým, kávovým a vanilkovým krémom.
  8. Na vrchný korpus vymodelujeme z fondánu ružičky a z čokolády listy.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE