Už ste niekedy vyskúšali tak jedinečný dezert, akým je pečená Aljaška (Baked Alaska)? Ak nie, je čas to napraviť. Tento pečený dezert pozostáva z korpusu, zmrzliny a snehových pusiniek. Pečenú Aljašku s vanilkovou a malinovou zmrzlinou ochutenou červeným vínom upiekla v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaca Lucka. Pustíte sa do jej prípravy aj vy?
Vanilková zmrzlina:
- 3 žĺtky
- 150 g kryštálového cukru
- 750 g smotany na šľahanie
- 1 vanilkový lusk
Malinová zmrzlina s červeným vínom:
- 250 g kryštálového cukru
- 200 g kvalitného červeného vína
- 350 g malinového pyré
Suroviny na roládu:
- 5 vajec
- 2 PL kryštálového cukru
- 3 PL hladkej múky
- ½ kypriaceho prášku do pečiva
- 1 PL kakaa
Taliansky meringue:
- 4 bielky
- 200 g cukru
Postup prípravy pečenej Aljašky:
- Vanilková zmrzlina – všetko spolu povaríme na 84 stupňov, odstavíme a necháme vychladnúť. Vyberieme vanilku, premixujeme a dáme do zmrzlinovača.
- Malinová zmrzlina s vínom – víno s cukrom prevaríme, aby sa uvoľnil a vyprchal alkohol. Spojíme s pyré, premixujeme a necháme vychladnúť. Dáme do zmrzlinovča.
- Rýchla roláda – bielky vyšľaháme na polotuhý sneh, následne pridáme cukor a došľaháme do tuha. Do snehu pridáme žĺtky, zašľaháme, a potom už len ručne metličkou primiešame múku, kakao a kypriaci prášok do pečiva. Pečieme na papieri na pečenie, ktorý postriekame olejom a pečieme na 180 stupňov 8 – 10 minút. Vychladnutý plát natrieme domácim malinovým lekvárom, stočíme do rolády a nakrájame.
- Taliansky meringue – bielky s cukrom nad parou rozpustíme, aby sme medzi prstami necítili kryštáliky cukru. Dáme do mixéra a šľaháme do hustej peny.
- Skladanie torty – misku si vystelieme potravinovou fóliou a vyložíme ju roládkami. Navrstvíme zmrzliny doplna a na vrch pokladáme znovu roládky. Dáme zatuhnúť do mrazničky. Zamrazenú tortu potierame meringom a môžeme pre efekt zvýrazniť ešte flambovacou pištoľou.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko