Poznáte Paris-Brest? Ide o tradičný francúzsky dezert, ktorý je pripravovaný z odpaľovaného cesta. Je plnený lahodným krémom a nesmú v ňom chýbať ani mandle. Ak ste ho ešte neskúšali, treba to napraviť. Nemusíte pritom navštíviť ďaleký Paríž, túto dobrotu si môžete pripraviť aj doma podľa receptu z Pečie celé Slovensko. Možno v kuchyni strávite viac času, no verte, že výsledok bude stáť za to!
Craquelin:
- Maslo 100 g
- Hladká múka 125 g
- Hnedý cukor 125 g
Odpaľovaná hmota:
- Maslo 83 g
- Voda 95 g
- Mlieko 95 g
- Múka 111 g
- Vajcia 150 – 225 g (podľa potreby)
- Soľ 3 g
- Cukor 5 g
- Mandľové lupienky 50 g
Praliné:
- Oriešky lieskové 300 g
- Cukor 200 g
- Soľ 2 g
Krém:
- Mlieko 750 g
- Žĺtky 120 g
- Cukor 195 g
- Múka hladká 45 g
- Kukuričný škrob 45 g
- Zmäknuté maslo 375 g
- Praliné 225 g
Postup prípravy Paris-Brest
Odpaľovaná hmota: Mlieko, vodu, soľ, cukor a maslo dáme variť. Do vriacej zmesi vysypeme hladkú múku a restujeme. Vyrestovanú hmotu dáme do šľahacieho stroja a miešame. Postupne pridávame vajcia. Vymiešame na hladkú hmotu, ktorú striekame cukrárskym vreckom rezanou trubičkou do tvaru krúžka (6 cm). Na vrch krúžkov položíme krúžky craquelinu a posypeme mandľovými lupienkami. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C cca 25 min.
Craquelin: Zmäknuté maslo, hnedý cukor a múku vymiešane. Hmotu vložíme medzi dva papiere na pečenie a vyvaľkáme na 2 mm. Plát dáme zachladiť do šokera. Po zachladení uvoľníme oba papiere od hmoty a pomocou vykrajovačiek /8 cm a 4c m/ vyrežeme krúžky s väčším rozmerom ako striekame krúžky z odpaľovanej hmoty. Položíme na vytvarované krúžky z odpaľovanej hmoty.
Praliné: Lieskové oriešky dáme opražiť do rúry, do zlatista pri 150 °C. Z cukru si spravíme karamel, pridáme soľ. Karamel dáme vychladnúť. Vychladnuté lieskové oriešky a karamel dáme do mixéra. Mixujeme do hladkej tekutej hmoty.
Krém: Mlieko rozdelíme na dve časti. 2/3 mlieka dáme variť s cukrom. V 1/3 mlieka si rozmiešame múku, kukuričný škrob a žĺtka. Zmes vlejeme do vriaceho mlieka s cukrom a miešame do zhustnutia. Necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému zašľaháme zmäknuté maslo a praliné.
Ďalší postup:
-
Ako prvé si dáme do rúry opražiť lieskové oriešky, čím sa nám aj zohreje rúra.
- Potom si spravíme Craquelin, ktorý vložíme do šokera.
- Uvaríme si krém.
- Spravíme odpaľovanú hmotu, ktorú nastriekame a na nastriekané krúžky položíme vykrojené kolieska craquelinu s mandľovými lupienkami.
- Dáme piecť.
- Spravíme si karamel, ktorý vylejeme na papier na pečenie. Po vychladnutí karamelu si z karamelu a opražených orieškov spravíme praliné.
- Dokončenie: korpusy z odpaľovaného cesta prekrojíme na dve časti. Na spodnú časť pomocou rezanej trubičky nastriekame krém (striekame rezanou trubičkou – koliesko venček po obvode). Následne naň nastriekame cukrárskym vreckom s menšou dierkou praliné (stredom nastriekaného venčeka) a znovu nastriekame rezanou trubičkou krém, ale už ozdobne (striekame vlnky, ktoré striekame tesne jednu vedľa druhej). Nakoniec znovu nastriekame na vlnky venček rezanou trubičkou (viac stredom aby táto vrstva nevyčnievala spod vrchného korpusu). Na krém dáme vršok z odpaľovaného cesta.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko